A.Heiler
19.9.2024., 07:20
Izložba pasa

Slavonija Dog Shows u Osijeku: Ni vjetar ni kiša nisu im mogli ništa

Najljepši psi iz Hrvatske i inozemstva mogli su se vidjeti u subotu i nedjelju ispred Fakulteta agrobiotehničkih znanosti

Tradicionalne jesenske izložbe pasa pod nazivom Slavonija Dog Shows ponovno su se održale u Osijeku, na prostoru sveučilišnog kampusa, na veliko zadovoljstvo osječkih kinologa. U suradnji s Hrvatskim kinološkim savezom KD Osijek organizirao je nacionalnu i dvije međunarodne izložbe pasa, a KD Vukovar bio je domaćin nacionalne izložbe koja se održala u petak poslijepodne. Na tri je osječke izložbe prijavljeno nešto više od 1500 rasnih ljubimaca, a otvorio ju je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin izrazivši zadovoljstvo što se ta manifestacija vratila u grad Osijek.

pas izložba Slavonia dog shows 24,
ustupljena fotografija

"Posebno mi je drago što imamo priliku u Osijeku ponovno ugostiti velik broj gostiju. Čestitam Kinološkom društvu Osijeku na organizaciji te na silnom entuzijazmu i trudu. Danas ovdje imamo čak 1528 natjecateljskih pasa, 150 pasmina i drage goste, koji nam dolaze iz 25 zemalja. Gradska uprava učinila je sve da stvorimo preduvjete i pomognemo kako bismo ovo natjecanje vratili u Osijek i učinit ćemo sve da ostane ovdje u Osijeku, jer imamo dugu tradiciju organizirane kinologije, više od 100 godina. Također imamo, kada govorimo u granicama Republike Hrvatske, najviše pasa po stanovniku, bez velikih problema, i to je suživot koji može biti primjer ne samo ostatku Hrvatske nego i cijeloj Europi i svijetu", istaknuo je Vulin. Okupljene je pozdravio i Ivica Bošković, predsjednik Kinološkog društva Osijek, podsjetivši kako je u Osijeku prva izložba službenih radnih pasa održana davne 1908. godine. Kinološko društvo Osijek osnovano je 1960., te ima više od 60 godina kontinuiranog rada i oko 130 članova. Drugo je društvo po veličini u Republici Hrvatskoj i nositelj organizirane kinologije u istočnom dijelu Hrvatske.

pas izložba Slavonia dog shows 24,
HKS

Iako je vrijeme bilo hladno, oblačno, vjetrovito i povremeno kišovito, pod velikim se šatorima ocjenjivanje pasa odvijalo bez problema, a bilo je i više nego dovoljno mjesta za parkiranje i šatore izlagača. I dok ovčarskim i radnim pasminama vremenski uvjeti nisu smetali, male i osjetljivije pse vlasnici su nosili u naručju i zaštitili maštovitim kaputićima za ljubimce. Domaći su izlagači pokazali mnoštvo vrhunskih pasa, a osim izgleda međunarodni su suci procjenjivali i karakter i tipično kretanje. "Pas na izložbi treba biti veseo, kako bi se pokazao u najboljem svjetlu, što podrazumijeva i mnogo vježbe i, naravno, ovisno o pasmini, njege dlake i odgovarajuće pripreme za izložbu", naglasila je Marta Dević, dopredsjednica KD-a Osijek.

irski vučji hrtovi Dubravka Papo, Stella petrić snimila

irski vučji hrtovi Dubravka Papo

Stella petrić

Titule najljepših pasa, Best in Show, osvojili su dva puta veliki crni pudl iz Španjolske i također dva puta Jack Russel terijer iz Brazila. Kinološke se aktivnosti nastavljaju u Vinkovcima, gdje se od 23. do 29. rujna održava svjetsko prvenstvo u radu službenih pasa.

IZLOŽBA PASA OSIJEK
GRAD OSIJEK
A.Heiler
A.Heiler
A.Heiler
A.Heiler
pas izložba Slavonia dog shows 24,
HKS
pas izložba Slavonia dog shows 24,
HKS