vrt ruža
19.9.2024., 07:10
Vrtni poslovi u rujnu

Razmnožavanje ruža reznicama je jednostavno

Osim izravno u zemlju reznice ruže možete posaditi i u cvjetne posude, a poslije u vrt

Ujesen su uvjeti za obradu i pripremu zemljišta bolji nego u proljeće, što daje prednost jesenskoj sadnji. Zemlja je, u pravilu, više suha, lakše se obrađuje, a nakon sadnje ravnomjerno se sliježe oko žila, a jesenske kiše omogućuju potrebnu vlagu. Rujan je mjesec i za razmnožavanje ruža. Ako već odavno imate želju imati neku ružu, sada je vrijeme da nabavite njezinu reznicu i posadite je u vrt kako biste već sljedeće godine uživali u njezinoj cvatnji.

Izbor

Razmnožavanje ruža reznicama vrlo je lako. Izbor reznice jako je važan. Najbolje je da izaberete izdanak ruže koji ima na sebi cvijet, i to koji se tek treba otvoriti ili onaj s kojega su latice počele opadati. Ti izdanci imaju najviše šansi da se ožile. U njima je najveća koncentracija ružinih hormona, pa je veća šansa da vam se ruže prime. Izaberite reznice koje su zdrave, debljine kemijske olovke, sve deblje od toga teže će se primiti.

Stabljika treba biti ravna, a birajte ovogodišnji izdanak. Reznice bi trebale biti duge oko 25 cm. Zarežite ih na oba kraja ukoso oštrim škarama, odmah ispod članka. Potom uklonite sve lišće (možete ostaviti nekoliko listova pri vrhu reznice ako želite). Kraj reznice koji ide u zemlju umočite u hormon rasta koji možete naći u svim poljoprivrednim ljekarnama. On će omogućiti da se reznica ožili. Iskopajte kanal dubok oko 15 cm u sjenovitom dijelu vrta. Kanal neka ima jednu potpuno vertikalnu stranu. Na dno kanala naspite nekoliko lopata sitnog pijeska. Postavite reznice ruže u iskopani jarak, i to tako da dvije trećine reznice budu u zemlji. Krajeve reznice u zemlji zabodite u pijesak koji ste ubacili u jarak. Nogama zbijte pijesak oko reznica kako biste istisnuli zrak. Zatrpajte reznice zemljom. Dobro ugazite zemlju, a potom reznice ruže zalijte.

Ako želimo što prije dobiti nove biljke iz reznica ili ako smo dobili na dar lijepu ružu koju želimo razmnožiti, postupak je jednak, ali nemojte skinuti dva gornja lista na reznici. Listovi nastavljaju hraniti reznicu i prije nego što se razvije korijen. Sadnja se obavlja u supstrat na dubinu od 1,5 do 2 cm. Kako bi se osigurala potrebna vlažnost, posudu s reznicama treba prekriti najlonskom vrećicom. Uz sadnju u zemlju, reznice se mogu staviti u posude s vodom. Takve reznice drže se na sobnoj temperaturi i već nakon 15 - 20 dana razvit će se korijen. Osim izravno u zemlju reznice ruže možete posaditi u cvjetne posude. Kada se reznice ožile u posudama, presadite ih u vrt.

Zaštita

Reznice posađene u tlo tijekom zime trebat će zaštitu. Dovoljno je da preko njih stavite polovicu plastične boce u kojoj izbušite nekoliko rupa sa strane. Reznice ruže najlakše je zaštititi plastičnim bocama ili sijenom, slamom, lišćem.

Ruže treba i orezati kako bi se uklonili precvjetali cvjetovi, suhe i slomljene grane, suvišne grane, grane sa simptomima bolesti ili oštećenja od štetočinja. Na taj se način pozitivno djeluje na zdravlje i izgled ružina grma. Suvišne grane koje biste bacili možete iskoristiti kao materijal za dobivanje novih sadnica.