dom kuhinja
19.9.2024., 07:20
Prirodan izgled za sve ukuse

Kako urediti modernu kuhinju?

Uvođenje otvorenih elemenata stvara mogućnosti za smještaj dekoracija i zelenila

Prirodan izgled i ekologija važni su u svijetu kuhinja. To znači da struktura drva, prirodnog ili u imitaciji, mora biti na frontama, radnim pločama ili korpusima kuhinje. Uvođenjem detalja u drugim materijalima naglasit ćete ljepotu drva i izbjeći monotoniju samo jednog materijala.

Otvoreno

Obavezan dodatak je jedan ili više otvorenih elemenata, koji će kuhinju vizualno dinamizirati i smanjiti njezin volumen. Uz strukturu drva odlično će pristajati antracit siva ili toplobijela boja pojedinih elemenata. Radna ploča može biti od kamena ili od nekih od kompozitnih materijala koji imitiraju bakar, kamen, cement, beton. Izražaj takvih kuhinja bit će elegantan i profinjen, unatoč bojazni od rustikalnog izražaja samog drva.

dom dom

Dinamične kuhinje

Za one koji vole nešto dinamičnije kuhinje preporučljivo je kombiniranje baznih boja - toplobijele, nijansi boje kave, sivih tonova s detaljima u plavoj, žutoj, narančastoj ili crvenoj boji. Preporučljivo je da su te kuhinje minimalističkog dizajna. Viseći elementi trebaju biti kombinacija otvorenih i zatvorenih elemenata u različitim visinama.

Kuhinja je uvijek bila važan dio doma. Uz osnovnu namjenu, pripremu hrane, u kuhinji se sve češće objeduje na šanku, druži i provodi slobodno vrijeme. Sve veći broj kulinarskih emisija popularizira različite načine pripreme hrane, a za maksimalnu učinkovitost tu je niz najmodernijih kuhinjskih uređaja. Suvremena kuhinja direktno je povezana s dnevnim boravkom, što ima velike sociološke prednosti - obitelj može biti na okupu puno češće nego prije. Moderna kuhinja nezamisliva je bez šanka, otoka ili blagovaoničkog stola integriranog s kuhinjom. On treba biti vizualno dominantan - razveden prema dnevnom boravku i funkcionalan na radnoj površini.

dom dom

Kombinacije

U takvim kuhinjama možete kombinirati različite materijale - metal, staklo, plastiku, kamen i tako uvesti trend spajanja nespojivih materijala. Radna ploča treba biti neutralna, tj. u jednoj od odabranih boja. Ukupan izražaj takve kuhinje bit će ležeran i zabavan. Uvođenje otvorenih elemenata stvara mogućnosti za smještaj dekorativnih elemenata i zelenila, pa svako iskoristite taj prostor za dekoriranje. Kuhinja treba biti prostor za rad, ali i uživanje, stoga je taj dio obavezan!