vrt vrt
Ustupljena fotografija
12.9.2024., 07:07
ne trebaju puno mjesta

Savjet: Manje sobne biljke za prozorske klupice

Čak i ako nemate dovoljno prostora po podovima, poslužit će i prozorske klupice, na koje možete postaviti sobne biljke

Ciklama je kompaktna cvjetnica koja odlično uspijeva na prozorskoj dasci. Cvate ružičastim, ljubičastim, crvenim ili bijelim cvjetovima, ali ipak pripazite da nije baš uvijek na direktnom suncu.

 

Afrička ljubičica bez sunca

Afrička ljubičica tolerira manje sunca pa ju smjestite na prozorsku dasku s indirektnim Sunčevim zrakama. Zahvalnost će vam izraziti divnim cvjetovima i mesnatim zelenim listovima.

vrt vrt
Ustupljena fotografija

 

Nježna paprat gospin vlasak

Poznata po svojoj maloj veličini, paprat zvana gospin vlasak može trajati i do 15 godina. Preferira neizravnu ili prošaranu svjetlost, ali najviše voli tople i vlažne uvjete, zbog čega dobro uspijeva gdje god je klima vlažna.

 

Penjačica hoja “Tricolor”

Obično nazivane voštanim biljkama, hoje su biljke vinove loze iz Azije. Ova specifična sorta je prekrasna zbog svog crvenog rasta, do kojeg dolazi na suncu kada je izložena većoj količini svjetla, što je čini izvrsnim izborom za prozorsku dasku.

vrt vrt
Ustupljena fotografija

 

Nema svatko mjesta za vrt

Nema svatko mjesta za vrt, ali zato svatko može uzgajati sobne biljke. Čak i ako nemate dovoljno prostora po podovima i zidovima, poslužit će i prozorske klupice, na koje možete postaviti različite sobne biljke. Prozorske klupice obično su svijetli, ali mali prostori, tako da na njima odlično uspijevaju male sobne biljke, osobito one koje preferiraju Sunčevu svjetlost. Postoje određene vrste biljaka koje bolje od ostalih uspijevaju na prozorskoj dasci. Prije svega odlučite se za biljke koje imaju deblji list jer će se one bolje prilagoditi podnošenju viših temperatura i jačih svjetlosnih uvjeta. Sedum je višegodišnji sukulent koji cvjeta ružičasto. S.M.