dom dom lovor
Ustupljena fotografija
12.9.2024., 07:45
Posegnimo za prirodnim metodama

Lovor pomaže kod nesnice, a koristi se i kao začin i lijek

Lovorov list od davnina je korišten kao znak slave i pobjede te su stoga glave starih rimskih imperatora bile ukrašene vijencem od lovorova lišća. Zato nije čudo da je za lovorov list značenje višestruko. Lovor se koristio kao ukras, u magiji, kao začin te lijek za mnoge bolesti. Lovor je lijek protiv kašlja, bolova, glavobolja i problema s kosom i kožom. Od lovora se može napraviti čaj ili ljekovito ulje, a najviše se koristi kao začin za jelo. Pritom se lijepo slaže s jelima od povrća, mesa, pečenjima, pa čak i desertima.

Lovorov list koristi se i kao lijek, zbog svog posebnog sastava. Sadrži eterična ulja, tanine, terpene, aromatske tvari, minerale poput natrija, kalija, magnezija i željeza, dijetalna vlakna i vitamine A, C i B.

Lovor je otrovan samo za pse i mačke te ga oni nikako ne bi smjeli jesti. Više-manje trećinu života provedemo spavajući, ali bitno je da je naš odmor kvalitetan i da nas regenerira kako bismo se mogli bolje suočiti s izazovima dana. Ipak, mnogi od nas pate od nesanice, često se bude tokom noći ili se loše odmaraju, a što rezultira da dan počinjemo umorniji nego što smo otišli u krevet.

lovor vrt
Ustupljena fotografija

Prije nego što počnemo uzimati bezreceptne lijekove koji obećavaju miran i nesmetan san, posegnimo za prirodnim metodama koje su svakako učinkovitije i manje štetne za naš organizam. Jedan od tih lijekova, koji su prakticirali već Grci i Rimljani u antici, sastoji se od stavljanja lovorova lista ispod jastuka prije spavanja. Kako nam ova biljka može pomoći da se bolje odmorimo?

Osim što ima probavna i antibakterijska svojstva (uvarak od lovora odličan je kod proljeva ili za pospješivanje pravilne probave), lovorov list ima opuštajuća i smirujuća svojstva. Pijenje infuzije ove biljke ili udisanje njezina mirisa pomaže u snižavanju krvnog pritiska, oslobađanju od napetosti i smanjenju razine nervoze i stresa, što nam omogućuje bolji san.

Ublažava bolove predmenstrualnog sindroma, pogodujući mirnom odmoru čak i ženama u reproduktivnoj dobi. No postoji još jedan dobar razlog za spavanje s lovorovim listom pod jastukom – motiv koji vuče korijene iz pučke tradicije koja bi ovoj biljci pripisivala čak i magičnu moć. Prema predaji lovor ima važan utjecaj na naše snove. Lovor možemo lako uzgojiti u cvjetnoj posudi, ali ga tijekom zime treba zaštititi.