6.9.2024., 07:13
Policijska akcija “Poštujte naše znakove”

Oprez! Prvašići prvi put samostalno sudjeluju u prometu

Roditelji trebaju znati da su uzor svojoj djeci i trebaju podučavati dijete ispravnom ponašanju u prometu

Na području Republike Hrvatske, pa tako i u Osječko-baranjskoj županiji, 9. rujna započinje nova školska godina, što ujedno znači i intenzivnije kretanje i sudjelovanje djece u prometu na cestama. Djeca pripadaju rizičnoj kategoriji sudionika u prometu, a ponajprije polaznici prvih razreda osnovnih škola, koji prvi put dolaze u školu i upravo u sljedećim danima prvi put samostalno sudjeluju u prometu. S obzirom na njihovu dob, nedostatno životno iskustvo, smanjene sposobnosti prosuđivanja, predviđanja i odlučivanja u odnosu prema odraslim osobama, te njihovo neshvaćanje opasnosti koje im prijete, povećava se rizik njihova stradanja u prometu.
Upravo u cilju sprječavanja stradavanja djece u prometu policija će započeti s intenziviranjem aktivnosti koje proizlaze iz akcije "Poštujte naše znakove". Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprečavanje u ugrožavanju njihovih života, osobito u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu. U okviru ove akcije policajci u dogovoru s ravnateljima osnovnih škola posjećuju djecu svih prvih razreda osnovnih škola da bi ih upoznali, na način primjeren njihovu uzrastu, s opasnostima cestovnoga prometa. Osim toga policajci svakodnevno, osobito u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano kontroliraju prijelazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska djece u školu i odlaska iz nje.
Iz policije upozoravaju vozače da dodatno povećaju oprez u blizini škola, vrtića, igrališta te drugih okupljališta djece, kao i uvijek kada zapaze dijete u blizini prometnice i pažljivo prate postupke djeteta.

TEŽE SU UOČLJIVI U PROMETU

Više je osnovnih razloga zašto su djeca jedna od najugroženijih skupina u prometu. Između ostalog, nižeg su rasta, što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije, vidno polje im je ograničeno, a zbog nižeg rasta teže su uočljiva ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima. Sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti smanjena im je i nije im potpuno razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu. Često reagiraju nenadano, impulzivno, zato što su zaigrana, a nemaju još potpuno razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.


Vozači trebaju upravljati onom brzinom koja im omogućuje pravovremeno zaustavljanje, a vrlo često je to brzina i manja od dopuštene. Zvučni signal treba uvijek upotrijebiti kada god to zahtijevaju razlozi sigurnosti, a osobito kada se pokraj kolnika nalaze djeca koja ne obraćaju pozornost na kretanje vozila. Ne treba zaboraviti da su vozači dužni pri nailasku na obilježeni pješački prijelaz uvijek zaustaviti vozilo kada mu prilaze djeca, čak i onda kada djeca nisu stupila na kolnik, a očito je da imaju namjeru prijeći ga.
- Svojim nepravilnim ponašanjem u prometu roditelji nesvjesno preuzimaju veliku moralnu odgovornost za moguću nesreću, stoga roditeljima skrećemo pozornost na nekoliko jednostavnih radnji kojima i sami mogu pridonijeti sigurnosti svoga djeteta. Vaše kretanje u prometu, osobito uz prisutnost djece, treba biti uvijek pravilno. Kada prelazite kolnik, uvijek za to koristite obilježeni pješački prijelaz, "zebru", te poštujte zeleno svjetlo na semaforima. Nikada s djecom ne pretrčavajte cestu. Kada ste s djetetom na ulici, krećite se bez žurbe, a jednako tako naučite dijete i omogućite mu da u školu kreće na vrijeme i bez žurbe. Pokažite djetetu najsigurniji put od kuće do škole i obrnuto i prođite više puta taj put s njim (napomena: najkraći put nije uvijek i najsigurniji). Upozorite dijete na opasnosti koje vrebaju u prometu i opasna mjesta u vašoj okolini, te na putu do škole koje pohađa vaše dijete, kao i druga mjesta gdje se dijete učestalije i samostalno kreće. Pratite ponašanje djeteta u prometu i po potrebi ga ispravite, a osobito pratite kreće li se dijete u školu i iz škole putem koji ste odredili kao najsigurniji. Odjenite svoje dijete u odjeću koja ga čini uočljivijim u prometu: svijetli odjevni predmeti, odjeća presvučena reflektirajućim materijalima - savjetuju roditeljima iz policije.