djeca škola
6.9.2024., 07:17
Djeca mogu biti vrlo izbirljiva

Dobro uravnoteženi obroci i zdravi međuobroci djeci daju više energije da ostanu fokusirana

Danas je roditeljima poseban izazov prehrana djece jer postoje mnoge namirnice koje su djeci privlačne, ali zapravo nisu tako dobra opcija. Dobro uravnoteženi obroci i zdravi međuobroci djeci daju više energije da ostanu fokusirana. Zdrava prehrana također osigurava sve važne hranjive tvari potrebne za optimalno funkcioniranje mozga. Hrana također može pomoći u borbi protiv umora i poboljšati raspoloženje i ponašanje, povezana je s boljim snom, što pomaže pamćenju, pažnji i rješavanju određenih situacija.

Dobre navike

Pravilna prehrana posebno je važna u razdoblju odrastanja. Osiguravanje uvjeta za odgovarajući psihofizički rast i razvoj te zdrave prehrambene navike koje djeca steknu u ranom djetinjstvu utječu i na odabir hrane i način prehrane u kasnijem životnom razdoblju, a time i na zdravlje u odrasloj dobi. Hrana bi trebala biti ukusna i privlačna izgleda, posebice zbog toga što upravo djeca mogu biti vrlo izbirljiva i teško prihvaćati nove vrste jela.

Pravilna prehrana djece sastoji se od tri glavna obroka (zajutrak, ručak, večera) i dva međuobroka (doručak i užina). Spajanje se obroka ne savjetuje, te je potrebno osigurati najmanje dva sata između svakog obroka. Za zajutrak treba konzumirati kruh od crnog pšeničnog, raženog ili zobenog brašna s namazima od povrća ili ribe ili nezaslađene žitne pahuljice sa suhim voćem. Doručak bi trebao sadržavati mlijeko i mliječne proizvode. Ručak se treba sastojati od žitarica u kombinaciji s povrćem i mesom. Za užinu treba kombinirati mlijeko ili jogurt, pekarske proizvode od cijelog zrna ili voće. Večera mora biti lagana i hranjiva jer nakon njezina konzumiranja slijedi fizička neaktivnost.

djeca škola

Uz pravilan unos dobro izbalansirane hrane potrebno je povećati tjelesnu aktivnost djece, osigurati pet obroka na dan, s obveznim doručkom, jer je doručak prvi obrok nakon dužeg razdoblja bez hrane, te podiže razinu šećera u krvi, koja može pasti tijekom noći, a mozak i tijelo opskrbljuje hranjivim tvarima prijeko potrebnima za učenje. Djeca koja ne doručkuju često su pospana, slabije postižu koncentraciju i otežano prate nastavu.

Ugljikohidrati su glavna energetska hranjiva tvar i čine većinu energetskog unosa. Preporučuje se odabir hrane bogate škrobom i vlaknima, a koja je ujedno i izvor vitamina i minerala, jer se duže probavlja i daje bolji osjećaj sitosti. Hrana kojoj treba dati prednost je kruh od cjelovitih žitarica, kukuruzne i zobene pahuljice, müsli, mahunarke (grah, leća, slanutak), krumpir, voće i korjenasto povrće.

Valja izbjegavati slatkiše i slastice kojima je dodan šećer, a umjesto njih uzimati svježe voće. Također treba izbjegavati gazirana i negazirana slatka pića, a umjesto njih konzumirati svježe cijeđene sokove i biljne ili voćne čajeve bez dodatka šećera, zaslađene medom.

Bjelančevine

Izvor vlakana su cjelovite žitarice, voće i povrće. Izvori bjelančevina životinjskog podrijetla su riba, mlijeko i mliječni proizvodi, sir, jaja, meso, a biljnog podrijetla mahunarke i orašasto voće (badem, lješnjak). Za optimalan unos bjelančevina biljnog podrijetla preporučuje se kombiniranje namirnica poput riže s graškom, sendvič sa sirom i slično.

Masti u prehrani važan su izvor energije potrebne za održavanje normalnih funkcija organizma i pomažu u apsorpciji pojedinih nutrijenata. Preporučuje se unos jestivih biljnih ulja umjesto masti životinjskog podrijetla. Treba umjereno unositi hranu bogatu zasićenim masnim kiselinama kao što su majoneza, vrhnje, kobasice, paštete, a prednost dati krtom mesu.