6.9.2024., 07:08
Mora biti funkcionalna

Dječja soba je prostor za odmor, učenje i igru

Uređenje dječje sobe je izazov, ali i uživanje, jer stvarate prostor koji će biti poticajan, maštovit i ugodan vašem djetetu

Dječje sobe su višefunkcionalni prostori, u njima se djeci trebaju osigurati kvalitetni uvjeti za spavanje, odmor, učenje i igru. Uređenje dječje sobe vrlo je zahtjevan zadatak, jer gotovo ni jedan drugi prostor unutar doma ne obuhvaća toliko različitih funkcija.

Fleksibilno

Dječja soba je prvenstveno prostor namijenjen spavanju i odmaranju, pa su kriteriji za odabir kreveta, podnice i madraca vrlo visoki. Dječja soba je i radni prostor, koji školarcima mora pružiti maksimalan komoditet u smislu potrebne veličine radnog stola, popratnih sadržaja i mogućnosti što bolje koncentracije. Kako bi učenje bilo što ugodnije, interijer sobe mora biti usklađen s potrebama i željama djeteta. Preporuka je uključiti djecu u uređenje sobe kada se radi o odabiru boja, oblika, tj. stila namještaja, likova koje žele uključiti u dekoraciju sobe,itd. Iako ponekad nećete shvatiti sve želje, ne opirite se zahtjevima mališana, jer oni kreiraju prostor prema svojim potrebama.

Dovoljno prostora

Dječja soba je i igraonica. Osigurajte dovoljno slobodnog prostora na sredini ili u određenom dijelu sobe te omogućite igru na podu, koji je često omiljeno mjesto zabave. Dječje sobe mogu biti uređene tematski, ovisno o sklonostima vašeg djeteta. Za mlade sportaše osigurajte interijer u sportskom stilu, za ljubitelje crtića interijer s omiljenim likovima, koji se pojavljuju u obliku printa na namještaju ili tapetama itd. Budite maštoviti i kreativni, a u svemu tome neka vas navode vlastita djeca.

Ugodan ambijent sobe povoljno će utjecati na proces koncentriranja i učenja. Pravilan položaj radnog stola, s obzirom na izvor prirodnog svjetla, jedan je od osnovnih uvjeta koje je potrebno zadovoljiti. Svjetlo mora dolaziti s prednje ili lijeve strane za dešnjake, tj. s desne za ljevake. Ako je izvor svjetla sprijeda, potrebno je onemogućiti blještanje zaštitom od sunca. Za večernje sate osigurajte stolnu lampu koju će dijete prema potrebi jednostavno pomicati i prilagođavati trenutnim potrebama.

Police

Kada se govori o poziciji radnog stola u prostoru, važno je pripaziti na njegov odnos prema ulaznim vratima. Idealan je odnos onaj u kojem dijete, sjedeći za stolom, ima kontrolu ulaza u sobu bez zakretanja tijela. Iako ne biste željeli ometati dijete u učenju, budite svjesni da će svaki ulazak omesti njegovu koncentraciju, a pogotovo kada su mu vrata iza leđa. Uz radni stol osigurajte dovoljno ladica i polica za smještaj školskih knjiga i pribora. Nastojte ih ne smještati na suprotan kraj sobe, jer time dovodite dijete u situaciju da za svaku novu knjigu ili potreban pribor mora ustajati od stola. Podalje od radnog stola smjestite garderobne ormare, police za igračke i ostale elemente koji nisu vezani uz učenje. Osigurajte dio sobe koji će mališani kreirati prema svojim trenutnim željama ili raspoloženjima. To je kutak s panoom ili pločom po kojima mogu pisati, šarati, računati ili vješati svoje likovne i literarne radove.