dom dom
5.9.2024., 07:20
Šarm ugodnih i finih tkanina

Dekorativne tkanine odličan su način za brze i efektne promjene u prostoru

Prostorne ugođaje u stambenim interijerima uvelike definiraju dekorativne tkanine koje se primjenjuju u obliku zavjesa, zastora, prekrivača, presvlaka, dekorativnih jastučića, stolnih prostirki, obloga sjedećih garnitura, fotelja, stolica... Najviše se koriste u dnevnim boravcima, a mogućnosti kvalitetnog kombiniranja uzoraka i materijala postižu se primjenom tkanina sa srodnim bojama i uzorcima na zastorima, garniturama za sjedenje, stolcima, stolnim prostirkama...

Ugodno

Funkcionalno-dekorativna uloga tkanina nameće odabir u kojemu je, osim estetskih kriterija, bitan i onaj koji se javlja uz osjet dodira. Dekorativne tkanine koje se u prostoru pojavljuju kao obloge stolica, garnitura za sjedenje, ili prekrivači, u direktnom su kontaktu s kožom te je osjet ugode koji se u tom kontaktu javlja jedan od ključnih faktora konačnog odabira.

dom dom

Budući da je spavaća soba mjesto za opuštanje, tkanine koje definiraju konačan ugođaj trebaju biti ugodne na dodir i pogled. Nježne boje i sitniji uzorci primjereni su ovom prostoru, koji već na prvi pogled mora ostavljati opuštajući dojam. Osim za zastore, prekrivače za krevete i dekorativne jastučiće tkanina se može upotrijebiti i kao obloga visokog dominantnog uzglavlja kreveta. Jednobojne tkanine na uzglavlju naglašavaju se različitim vrstama štepova koji stvaraju dodatne dekoracije.

Dječje sobe

Dječje sobe idealne su za primjenu dekorativnih tkanina u obliku zastora, obloga radnih stolica, prekrivača za krevete, fotelje… U ovim prostorima preporučuju se tkanine toplih i otvorenih boja, cvjetnih ili geometrijskih oblika i prirodnih sastava. Dječje sobe trebaju biti tople i temperamentne, pa se odabir dekorativnih tkanina treba prilagoditi ovom zahtjevu.

Stolnjaci

Dodatni šarm kuhinja, osobito rustikalnih, postiže se primjenom dekorativnih tkanina, primjerice stolnjaka, zavjesica na elementima sa staklenim vratima, dekorativnih jastučića na stolicama, primjenom dekorativnih kuhinjskih krpa… Zavjese imaju isključivo dekorativnu ulogu, a kod njihova odabira treba voditi računa o tome da propuštaju što veću količinu prirodne svjetlosti, a zastori mogu biti puniji u svom sastavu te tamniji ili s izraženijim uzorkom. Presvlake dekorativnih jastučića treba izabrati u skladu s postojećim bojama interijera ili njima svjesno napraviti naglaske intenzivnijom ili kontrastnom bojom te uzorkom materijala.