kadulja vrt
ustupljena
28.8.2024., 13:21
ukusan začin

Kako sušiti, zamrzavati i kuhati kadulju

Kao i mnoge druge biljke kadulju je, za vrhunski okus, najbolje brati ujutro nakon što se rosa osuši

Ako uzgajate kadulju, sigurno ju ponekad želite koristiti u svojoj kuhinji. Da biste to učinili, morat ćete je najprije ubrati. Ne brinite, rezanjem i orezivanjem nećete joj narušiti zdravlje. Obično se u kuhinji koristi obična ili vrtna kadulja (Salvia officinalis), a ponekad i ananasova kadulja (Salvia elegans). Evo kako ubrati kadulju, a uključili smo i nekoliko dodatnih korisnih savjeta.

Berba listova

Berba kadulje jednostavan je proces. Kad ju berete, koristite se škarama – ili noktom palca i kažiprstom – i uzimajte jedan po jedan list. Ako berete cijelu stabljiku, odrežite je malo iznad čvorišta. Uberite samo trećinu ili manje odjednom kako bi kadulja ostala zdrava. Iznimka je ako obavljate posljednju berbu ujesen (odnosno, kada je riječ o obrezivanju za zimu) ili planirate zamijeniti biljku zbog starosti.

Uberite samo trećinu ili manje odjednom kako bi kadulja ostala zdrava

Budući da berete samo lišće, ne postoji određeni prozor kada je kadulja spremna ili zrela. Vrijeme za berbu je kada su listovi pune veličine i zdravi. Mlade biljke treba pustiti da malo narastu, a starije se mogu i trebaju često brati kako bi nastavile proizvoditi mlade. Kao i mnoge druge biljke, kadulju je najbolje brati ujutro nakon što se rosa osuši, za vrhunski okus. Ulja koja kadulji daju prekrasan miris i okus najjača su ujutro. Kadulja se može brati kad god na biljci ima dovoljno listova. Svježi novi rast je najukusniji i najaromatičniji, a česte berbe drže biljku u vegetativnom stanju i odgađaju ili sprječavaju cvatnju.

kadulja vrt
ustupljena

Čuvanje

Dok je pokoji list otkinut tu i tamo jednostavan za korištenje, veće jesenske berbe ili izdašni ljetni izrezi mogu se sačuvati za kasniju upotrebu. Kadulju možete sušiti, ali i zamrznuti. Kadulja se pravilno osušila kada su listovi krti i lako se mrve. Nekoliko metoda za početak uključuje korištenje dehidratora (u tom slučaju položite listove kadulje na pladanj i sušite 8 - 12 sati), viseće sušenje (berite kadulju sa stabljikama, svežite ih u snopiće špagom i objesite ih naopako na suhom, tamnom i prozračnom mjestu. Bit će suhi za tjedan do 10 dana), u pećnici (položite začinsko bilje u jednom sloju na rešetku ili lim obložen papirom za pečenje i postavite pećnicu na 80 °C. Ako imate ventilator, uključite i njega i sušite 2 - 4 sata). Ne vješajte začinsko bilje da se suši u blizini peći. Ako odabirete zamrzavanje, kadulju isperite i osušite tapkanjem. Slažite ju u tankom sloju na lim obložen papirom za pečenje te stavite u zamrzivač na sat vremena. Izvucite je, stavite u hermetičku vrećicu i valjkom za tijesto lagano istisnite sav zrak. Dobit ćete vrećicu kadulje koja je spremna za upotrebu ili ju možete čuvati u zamrzivaču nekoliko mjeseci.