Pravilno skladištenje povrća ljeti je ključno
Mnoge vrste najbolje se čuvaju u hladnjaku ili zamrzivaču, no neke se mogu čuvati i na sobnoj temperaturi ili ukiseliti
Pravilno skladištenje povrća ljeti je ključno za očuvanje njegove svježine i hranjivih vrijednosti. Evo nekoliko savjeta kako pravilno skladištiti razne vrste povrća tijekom ljetnih mjeseci.
Opće smjernice
Pranje: Prije skladištenja, povrće temeljito operite i osušite kako biste uklonili prljavštinu i smanjili rizik od kvarenja.
Prozračivanje: Pobrinite se da povrće ima dovoljno zraka kako bi se spriječilo stvaranje vlage koja može dovesti do kvarenja.
Održavanje čistoće: Redovito čistite hladnjak i ostale prostore za skladištenje kako biste spriječili razvoj plijesni i bakterija.
U hladnjaku
Mnoge vrste povrća najbolje se čuvaju u hladnjaku. Evo nekoliko primjera.
Lisnato povrće: Salatu, špinat, blitvu i drugo lisnato povrće čuvajte u plastičnim vrećicama ili kontejnerima s poklopcem u ladici za povrće. Dodajte papirnati ručnik kako bi se upio višak vlage.
Brokula i cvjetača: Čuvajte ih u perforiranim plastičnim vrećicama u hladnjaku.
MRKVA, CELER I ROTKVICA: Ove povrtnice čuvajte u perforiranim vrećicama ili ih umotajte u vlažan papirnati ručnik i stavite u plastičnu vrećicu.
Krastavci, paprike i tikvice: Čuvajte ih u ladici za povrće, najbolje u plastičnim vrećicama.
Na sobnoj temperaturi
Neke vrste povrća bolje je čuvati na sobnoj temperaturi.
Rajčice: Čuvajte ih na sobnoj temperaturi, daleko od izravnog sunca. Hlađenje može utjecati na njihov okus i teksturu.
Krumpir: Čuvajte ga na hladnom, tamnom i suhom mjestu, najbolje u papirnatoj vrećici ili kutiji. Izbjegavajte izlaganje svjetlu kako biste spriječili klijanje.
Luk i češnjak: Čuvajte ih na hladnom, suhom i tamnom mjestu s dobrim protokom zraka.
U zamrzivaču
Neko povrće može se uspješno zamrznuti za duže skladištenje.
Grašak, mahune, špinat, blitva: Blanširajte ih prije zamrzavanja kako biste očuvali boju, teksturu i okus.
Kukuruz: Blanširajte i zamrznite cijele klipove ili samo zrnje.
Paprika: Operite, narežite i zamrznite bez blanširanja.
Fermentiranje i kiseljenje
Ovo je tradicionalan način konzerviranja povrća koji mu produžuje rok trajanja. Za krastavce i kupus fermentacija u slanoj otopini učinkovit je način konzerviranja i poboljšanja okusa.
Specifične povrtnice
Avokado: Ako je nezreo, ostavite ga na sobnoj temperaturi dok ne dozrije, a zatim ga premjestite u hladnjak.
Zelena salata: Nakon pranja i sušenja, čuvajte je u hladnjaku u perforiranoj plastičnoj vrećici s papirnatim ručnikom za upijanje vlage.
Slijedeći ove smjernice možete osigurati da vaše povrće ostane svježe i ukusno tijekom ljeta.