pere posuđe
pexels
22.8.2024., 07:10
KAKO PRAVILNO ČISTITI

Nenamjerno svoj dom činimo prljavijim, manje higijenskim i stvaramo više posla

Kada je u pitanju čišćenje, svi imamo svoje rutine i navike te ponavljamo iste stvari iznova i iznova. Na primjer, prvo ujutro spremimo krevet, zatim operemo posuđe od prethodne večeri i onda za vikend peremo podove. Isto je svaki dan, svaki tjedan i svaki mjesec. Nažalost, ponekad zanemarujemo druge potrebne zadatke. Rezultat? Nenamjerno svoj dom činimo prljavijim, manje higijenskim i stvaramo više posla za sebe, dakle upravo suprotno od onoga što zapravo želimo postići! Ovdje za vas navodimo tri navike koje bismo se vrlo brzo trebali riješiti.

1. Preduga upotreba spužvica za pranje posuđa: Čak i ako perilica posuđa obavlja većinu posla, još uvijek se nakupljaju lonci i tave, oštri kuhinjski noževi i drvene daske za rezanje, kao i osjetljive čaše, što je sve preporučljivo oprati ručno. I tako obično svaki dan posežemo za spužvom. Ali svi previđamo činjenicu da u procesu i ona postaje sve prljavija. Prema stručnjacima opterećenje klicama na prosječnoj kuhinjskoj spužvi može iznositi čak 50 milijardi stanica po kubnom centimetru. Redovito iskuhavanje spužvi ili drugi načini njihova čišćenja također nisu baš učinkoviti. Stoga je preporuka da je najbolje spužve mijenjati na tjednoj bazi.

oprano rublje
pexels

2. Ostavljate mokro rublje u perilici: Stavljanje prljavog, smrdljivog rublja u perilicu i njezino uključivanje brz je kućanski zadatak – vješanje rublja nakon pranja oduzima više vremena i puno ga je lakše zaboraviti. Ali to mokro rublje posebno je osjetljivo na klice i plijesan. Nekoliko sati obično ne čini veliku razliku, ali nakon 10 do 12 sati trebali biste ga ponovno oprati. Dobar pokazatelj kada je potrebno još jedno pranje jest kada rublje više ne miriše svježe.

perilica rublja
pexels

3. Zaboravljate filtre u kućanskim uređajima prilikom čišćenja: Što je zajedničko usisavačima, perilicama i sušilicama rublja? Svi oni rade pouzdano, higijenski i sigurno samo ako se njihovi filtri redovito čiste ili mijenjaju. Ne samo što filtri začepljeni prašinom i dlačicama mogu u najgorem slučaju postati opasnost od požara nego i smanjuju učinkovitost i sposobnost čišćenja te dovode do bržeg trošenja. Kako bi usisavač stvarno dobro usisao, a ne samo ponovno raznosio prašinu po sobi, trebali biste redovito provjeravati i čistiti filtar.

usisavač filter
pexels