sobne biljke
pexels
22.8.2024., 07:00
ZNAČENJE POPULARNIH VRSTA

Iza popularnih se sobnih biljaka krije simbolika

Biljke iz porodice bršljana simboliziraju vječni život jer ostaju zauvijek zelene

Ako niste znali, u viktorijansko doba koristio se takozvani jezik cvijeća, ili "Dictionnaire du langage des fleurs", za šifriranu komunikaciju s pomoću cvijeća, koje je označavalo različite emocije i poruke. U nastavku otkrivamo simboliku biljaka koje i sami vrlo vjerojatno imate kod kuće.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum): Smatra se da je ova biljka simbol plodnosti, dobre energije i prosperiteta te da uklanja negativnu energiju iz kuće. U nekim vjerovanjima simbolizira plodnost ako ju se drži u spavaćoj sobi, a obješena u kuhinji trebala bi donijeti blagostanje. Budući da je također dobro poznat po svojim sposobnostima pročišćavanja zraka, zeleni ljiljan izvrstan je dar nekome tko se smješta u novi dom.

Sretni bambus (Dracaena braunii): Sretni bambus opravdava svoje ime! Univerzalna simbolika ove biljke je sreća, zdravlje i snaga. Odigrao je veliku ulogu u kineskoj povijesti, simbolizirajući vrlinu i eleganciju, a ako nekome želite poželjeti sreću, ovo je super biljka za dar.

Dracaena braunii, sretni bambus
pexels

Mirisni zmajevac (Dracaena deremensis): Riječ dracaena dolazi od starogrčke riječi drakaina, što označava ženku zmaja. Dolazi u obliku stabla i grma, a smola drveta koristi se kao kad za čišćenje energije prije i nakon duhovnih ceremonija. Simbolika se najviše veže uz čišćenje i pročišćavanje.

Sanseverija/Svekrvin jezik (Dracaena trifasciata): Ova nas biljka podsjeća na koje sve načine priroda može podariti zdravlje. Inače, sanseverija simbolizira čistoću i pozitivnu energiju, kako u feng shui smislu tako i u smislu njezine doslovne sposobnosti pročišćavanja. Divna i nimalo zahtjevna biljčica!

Dracaena trifasciata, svekrvin jezik
pexels

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum): Zlatni puzavac često simbolizira ustrajnost, bogatstvo i sreću. Biljke iz porodice bršljana također simboliziraju vječni život jer ostaju zauvijek zelene.

Maranta (Maranta leuconeura): Ova biljka još se naziva molitvena biljka jer joj se listovi noću svijaju! Osim što su popularne sobne biljke, molitvena biljka poznate je i po svojim iznimnim ljekovitim svojstvima. Ona također podsjeća i potiče na zahvalnost, u molitvi ili tihom razmišljanju.

Monstera (Monstera Deliciosa): Monstera je omiljena među biljnim entuzijastima, a prema kineskoj simbolici simbolizira dug život i odavanje počasti starijim osobama. Ako tražite promišljen dar baki ili djedu, možda je to upravo jedna monstera!

Orhideja (Phalaenopsis blume): Ah, orhideja! Ova popularna biljka simbolizira ljubav, ljepotu i luksuz. Ako niste znali, u staroj Grčkoj čak je simblizirala muževnost i obično se razmjenjivala između parova. Smatralo se da se zbog jedenja velikog gomoljastog korijenja orhideja rađaju sinovi, a onih manjih kćeri. Orhideje mogu biti lijepa gesta za tek vjenčane parove ili one koji žele zasnovati obitelj.

Kineski dolar (Pilea peperomiodes): Da ova biljka ima tematsku pjesmu, to bi bila ABBA-ina "Money, Money, Money". Podrijetlom iz jugozapadne Kine, vjeruje se da ova biljka simbolizira veliko bogatstvo svom vlasniku, uglavnom zbog svojih okruglih listova, "u obliku novčića".

Spatifilum (Spathiphyllum): Ovo cvijeće povezano je s budističkom, hinduističkom i japanskom kulturom, a simbolično je snažno povezano s prosvjetljenjem i čistoćom. Feng shui stručnjaci obično preporučuju upravo ove ljiljane jer se vjeruje da donose mir, čistoću i pozitivnu energiju u prostor, piše Your Tango.