bež boja
pexels
21.8.2024., 20:17
Uređenje interijera

Bež zamijenila sivu

Siva boja obilježila je domove mnogih posljednjih desetak godina, no čini se da se bliži kraj dominaciji te boje u interijerima.

- Godinama je siva bila omiljena boja. Siva je djelovala svježe i moderno. No, kao i kod svih dizajnerskih koncepata, stvari se mijenjaju i svi s vremena na vrijeme žudimo za nečim novim. Zasad, a vjerojatno i za sljedećih desetak godina, bež postaje nova umirujuća osnovna boja. Ona unosi savršenu dozu prirodne topline u gotovo svaki prostor. Bež se također izvrsno slaže s prirodnim materijalima poput drva i kamena, koji su sada vrlo popularni - objašnjava dizajnerica Mollie Ranize za Homes & Gardens.

bež boja
pexels

Dok su hladne sive nijanse iz ranih dvijetisućitih bile izuzetno popularne duže vrijeme, sada svjedočimo pomaku od hladnih tonova prema toplijim kombinacijama boja. Boje poput bež, boje jantara, bjelokosti, hrđe (topla narančastosmeđa nijansa) i sepije (smećkasto-crvena nijansa) postaju sve popularnije.

Okruženje u kojem dominira siva boja može izazvati osjećaj iscrpljenosti i nedostatka energije u onih koji u njemu borave. Stoga ne iznenađuje što su se mnogi zasitili sivih sofa, tepiha, zidova i dekoracija koje su obilježile domove posljednjeg desetljeća.

- Opadanje popularnosti sivih tonova odražava našu želju da naši domovi, u kojima sada provodimo više vremena, budu ugodniji i topliji. Toplije boje, posebno one koje podsjećaju na prirodu, ne samo što izgledaju zanimljivo nego i pružaju emocionalnu udobnost - tvrdi Anthony Barzilay Freund, urednički direktor 1stDibsa.