zalijevanje biljaka
pexels
13.8.2024., 18:56
Savjeti

Kako da vaše biljke budu jako zadovoljne

Brinuti se o kućnim biljkama ne mora biti zastrašujuće ili uvijek neuspješno. Dapače, sve što trebate imati je nekoliko asova u rukavu. To je vrlo smirujuća i na neki način terapeutska aktivnost, koja će definitivno pozitivno utjecati na vaše raspoloženje i produktivnost. E sad, ako i nemate zeleni palac, nema veze, jer sve to možete naučiti. Donosimo nekoliko savjeta s kojima će vaše biljke biti jako zadovoljne.

Brisanje prašine s lišća pomaže biljkama u fotosintezi, a uklanjanjem prašine vaša biljka će izgledati svježe i čisto. Fora je u tome da uzmete spužvicu koju ne upotrebljavate (i niste upotrebljavali prije), tako da nema ostataka deterdženata), navlažite ju i prijeđete njome preko svakog lista tako da zasjaju. Odrežite kut spužve kako biste je razlikovali od onih kojima se koristite za posuđe ili čišćenje kupaonice. Alternativna, a isto odlična metoda za brisanje prašine s lišća je kora od banane!

Zalijevati biljke najbolje je običnom vodom iz slavine koju ste ostavili da odstoji preko noći. Također je dobra opcija zalijevanje biljaka vodom u kojoj ste kuhali jaja. Naime, ljuske jaja bogate su kalcijem, koji pomaže neutralizirati pH u tlu. Kada kuhate jaja, malo tog kalcija završi u vodi, što bi se vašim biljkama moglo svidjeti. Jednom tjedno možete ostaviti tri kockice leda na tlu i pustiti da se led otopi i nahrani vaše biljke. Prednost je što nećete riskirati curenje, a ta praksa pomoći će vam u zaštiti od prekomjernog zalijevanja te je odličan način da spriječite vlaženje osjetljivih listova. Također znatno olakšava zalijevanje visećih biljaka. Upozorenje: hladna voda može šokirati korijenje tropskih biljaka!

Ako je vašim biljkama potrebna mala pomoć dok rastu, drvene štapiće za hranu možete upotrijebiti kao male kolčiće za biljke. Samo ih upiknite u tlo i upotrijebite špagicu ili ljepljivu traku da pričvrstite ovješene stabljike.

Ne morate kupovati malene posude da biste zasadili svoje sadnice. Sačuvajte polovice ljuski jaja i napunite ih zemljom kako bi vaše sjeme počelo rasti. Druga opcija bez troška je da upotrijebite praznu kartonsku kutiju za jaja za sadnju vaših sadnica.