pas pas
Ustupljena fotografija
7.8.2024., 17:56
savjeti za ljetnu sezonu

Ljubimci se ljeti moraju tretirati protiv nametnika

Higijeni hrane i posuda za hranu tijekom ljetnih mjeseci treba pokloniti posebnu pozornost

Tijekom ljetnih mjeseci pse i mačke najčešće napadaju buhe. Sljedeći na listi nepoželjnih jesu krpelji. Većina sredstava koja ubija buhe djeluje i na krpelje, ali trebamo upozoriti da je učinak tih sredstava samo mjesec dana. Mačke često u ljetnim mjesecima dobiju šugarce. Iz uha, gdje izazivaju jak svrbež, mogu prijeći i na glavu i područje oko očiju, te je onda situacija već vrlo ozbiljna.

Ušni šugarci

Ako se mačka intezivno češe iza ušiju, a u ušima ima naslage crne kao katran, treba odmah početi s liječenjem. Dolazi do izrazitog svrbeža ušiju životinje. Mačka se stalno češe po ušima, trese glavom, krivi glavu na jednu pa na drugu stranu, nervozna je i razdražljiva. Kada bolest duže traje, životinja češanjem jako oštećuje kožu s vanjske strane uha, tako da je uška i koža u okolici uha prekrivena krastama i ranama koje se često inficiraju. Liječenje je ponekad dugotrajno i potrebno je strpljenje.

Komarci napadaju kućne ljubimce istim intenzitetom kao i nas. Na mjestu uboda može se razviti alergijska reakcija, a zbog češanja može se na mjestima uboda stvoriti i sekundarna gnojna infekcija. Od komaraca više stradaju kratkodlaki psi, jer im je cijelo tijelo izloženo i dostupno rilcu komarca. Osim kvržica na mjestima ugriza, te svrbeža, komarci mogu prenositi i kojekakve opasne zaraze, jer se hrane krvlju, kao i krpelji. Zato se u ljetnim mjesecima kućni ljubimci moraju redovito tretirati protiv nametnika, a na komarce također djeluju zaštitna sredstva. Ako je alergijska reakcija na ubod komarca izrazito jaka, hitno treba posjetiti veterinarsku ambulantu.

pas opas
Ustupljena fotografija

Muhe, osim što su nesnosno dosadne, mogu prenositi i neke zarazne i parazitarne bolesti, a mogu onečistiti rane, male ozljede ili ogrebotine ako ih pas, mačka ili drugi kućni ljubimci slučajno imaju. Mora se voditi računa o higijeni prostora u kojem pas boravi, te ga poprskati sredstvom protiv muha. Dosta je česta pojava crvića oko analnog otvora u pasa i mačaka. To se događa ako se ne održava redovita higijena životinja i prostora. Higijeni hrane i posuda za hranu tijekom toplih dana i ljetnih mjeseci treba pokloniti posebnu pozornost.

Ose, pčele

Obadi, pčele, ose, stršljeni napadaju kućne ljubimce ako se nađu uz vodu, na livadama gdje borave i druge životinje (stoka), u šumi, i to naročito za vrućih i sparnih dana i pred kišu. Na mjestu uboda koji je bolan stvara se ranica, crvenilo i otok te jak svrbež. Zbog intenzivnog češanja na mjestu uboda mogu se razviti sekundarne infekcije i komplikacije. Obadi prenose i neke zarazne i parazitarne bolesti. Ako pas ili mačka progutaju osu ili pčelu, može doći do burne alergijske reakcije, otoka mekog tkiva u usnoj šupljini ili jezika. Javlja se izrazito slinjenje, životinja je uznemirena, juri u krug ili trlja glavu o tlo. S obzirom na to da može doći do gušenja zbog otoka, hitno treba kućnog ljubimca ili ljubimicu odvesti veterinaru. (Veterinarska ambulanta VET PET