uzgoj biljaka
pixabay
7.8.2024., 17:56
Poboljšajte rast biljaka

Korisna rižina voda

Sobne biljke poput orhideja i ljiljana mogu ostati bez cvjetova, početi opadati ili imati žute listove zbog nedostatka hranjivih tvari u tlu, ali postoji jedan sastojak koji svi imamo u kuhinji, a koji im može dati poticaj.

Naime, voda koja je ostala od pranja riže može se iskoristiti kao "homemade" gnojivo i pomoći sobnim biljkama u rastu. Voda od riže sadrži male količine dušika, fosfora i kalija, tri esencijalna hranjiva sastojka potrebna sobnim biljkama za razvoj korijena, rast lišća i povećanje proizvodnje cvijeća.

Osim toga, sadrži i male količine B vitamina i minerala kao što je magnezij koji podržava proizvodnju energije u biljci, tako da dobivate bolju kvalitetu i veće cvjetove.

Ovo je gnojivo napravljeno od onoga što bi inače bio kuhinjski otpad, što ga čini vrlo jeftinim i ekološki prihvatljivim načinom pomoći biljkama. Korisno je za tlo i stimulira zdrave bakterije. Na biljkama bez zemlje hranjive tvari idu direktno u korijenje.

Rižinu vodu možete pretvoriti u gnojivo tako što ćete pomiješati jedan dio obične vode i jedan dio rižine vode da biste je razblažili i izbjegli prekomjerno hranjenje sobnih biljaka. Ulijte rastvor direktno na podlogu svoje orhideje ili ljiljana.