komarac boc
ustupljena
31.7.2024., 20:07
Veterinarski kutak

Srčani crv: Simptomi se razvijaju mjesecima, pa i godinama

U posljednje vrijeme sve se češće susrećemo s bolesti koju kod pasa i mačaka izaziva srčani crv, a prenositelji su komarci.

Ovih dana uz nesnosnu vrućinu i sparinu imamo i stalni poznati susret s našim vječnim "sustanarima" komarcima, koji uz sve tretiranje ne sustaju i grizu, tj. bodu nas. Mi se uspijevamo obraniti uz mahanje, lupanje i korištenje raznih sredstava kojima se mažemo i prskamo, no naši kućni ljubimci često su izazovna meta za komarce. Oni na njih vrebaju iz trave, grmlja, lokvi i grizu ih oko njuškice, očiju i ušiju, kratkodlaki psi su posebno izloženi napadu, a česte posljedice su alergijski dermatitisi popraćeni osipom po cijelom tijelu. Komarci se uvlače u kuće, boksove i kućice životinja i ne daju im mira. Srećom, na tržištu postoje sredstva koja dosta efikasno štite naše kućne ljubimce od tih "letećih napasti". Sredstva su u obliku spreja i ampula koji se apliciraju na kožu, tableta koje imaju okus po mesu, pa ih psi i mačke rado pojedu, i ogrlica koje se stavljaju oko vrata. U posljednje vrijeme, nažalost, sve se češće susrećemo s bolesti koju kod pasa i mačaka izaziva srčani crv (Dirofilaria immitis), a prenositelji su komarci. Dirofilaria immitis je parazit koji živi u srcu, plućima i krvnim žilama. Psi, mačke i tvorovi zaraze se ubodom zaraženog komarca i za to je dovoljan samo jedan ugriz. Infektivni stadij srčanog crva ulazi u krvotok i "putuje" do plućne aorte i srca, gdje se smjesti i dalje razmnožava.

pas pas
ustupljena

Simptomi bolesti razvijaju se polako – mjesecima, pa čak i godinama, a svakako tek nakon što prođe sezona komaraca. Javlja se kašalj, otežano disanje, umor, slabost, gubitak apetita i težine. Pri dolasku kod veterinara napravi se opći pregled, analiza krvi, rengenska snimka i pregled ultrazvukom, pri čemu se uočavaju promjene na srcu i plućima. Za pouzdanu dijagnozu uz RTG, UZV, potrebno je napraviti i test na srčanog crva iz male količine krvi. Bolest je ozbiljna, liječenje je moguće, ali dugotrajno, a ishod je neizvjestan jer sve ovisi o broju odraslih ženki crva u srcu, plućima i krvnim žilama. (Veterinarska ambulanta VET-PET

pas pas
ustupljena