ustupljena
31.7.2024., 13:57
optimalno osvjetljenje

Ravnoteža razne rasvjete određuje ugođaj u domu

Rasvjeta je važan dio uređenja i može imati velik utjecaj na atmosferu prostorije

Kupaonica je prvo jutarnje odredište i posljednje navečer prije spavanja. Ugodna atmosfera u njoj najbolji je način da dan započnete pozitivno i privedete ga opuštajućem kraju. Harmonična kupaonička rasvjeta igra veliku ulogu. Rasvjeta je važan dio uređenja interijera i može imati velik utjecaj na atmosferu i raspoloženje prostorije. Temperatura boje, reprodukcija boja, svjetlina i osvjetljenje ovdje igraju važnu ulogu.

Boje

Temperatura boje definira kako se boja svjetlosti percipira. Određuje koliko je svjetlost topla ili hladna i mjeri se u kelvinima (K). Što je viša vrijednost kelvina, svjetlost je hladnija (plavkasta). Niže vrijednosti kelvina percipiraju se kao toplije svjetlo (žućkasto). Na primjer, konvencionalne žarulje imaju temperaturu boje od oko 2700 K, što ih čini toplijima i žućkastima. Nasuprot tome dnevna svjetlost ima temperaturu boje između 5000 i 6500 K i čini se hladnijom s plavkastim tonom.

ustupljena

Općenito, postoje različite kategorije bijelog svjetla. Topla bijela stvara toplu, ugodnu rasvjetu. Često se koristi u stambenim prostorima, kao što su spavaće sobe, dnevne sobe ili hodnici. Neutralna bijela ili univerzalna bijela stvara ugodno svijetlo svjetlo koje se koristi u radnim prostorima, kao što su uredi, škole i knjižnice. Hladna bijela stvara hladnu, plavičastu svjetlost. Reprodukcija boja odnosi se na to koliko prirodno boje predmeta izgledaju pod određenim uvjetima osvjetljenja. U kupaonici je to osobito važno kada se gledate u ogledalo kako biste vidjeli prirodne tonove kože i kose te boju odjeće ili šminke. To je predstavljeno Ra vrijednošću, također poznatom kao CRI (Colour Rendering Index). Na ljestvici od 0 do 100 određuje se koliko točno izvor svjetlosti prikazuje boje objekata u usporedbi s prirodnim dnevnim svjetlom. Što je vrijednost veća, to su prikazane boje bliže izvornim. Vrijednost Ra od 100 odgovara prikazu boja koji se postiže prirodnim dnevnim svjetlom. Geberit savjetuje: Vrijednosti od 80 Ra i više dobra su referentna točka za interijere.

Kombinacije

Dizajneri interijera pokušavaju postići dobru ravnotežu između izravne i neizravne rasvjete u kupaonici. Rasvjeta s fokusiranim svjetlosnim snopom stvara izravno osvjetljenje. Difuzno osvjetljenje nastaje kada se svjetlosna zraka filtrira ili rasprši. U neizravnom osvjetljenju izvor svjetlosti reflektira predmet ili zid. I difuzna i neizravna rasvjeta ravnomjernije raspoređuju svjetlost, ali daju samo prigušenu rasvjetu kada se koriste same. Preporučuje se kombinacija nekoliko izvora svjetlosti za stvaranje uravnotežene rasvjete za različite aktivnosti. Količina ovisi o veličini prostorije, vrsti i intenzitetu željene rasvjete te individualnim zahtjevima. U kupaonici se preporučuje kombinacija rasvjete. Glavna rasvjeta raspoređuje svjetlo po cijeloj prostoriji, na primjer stropna svjetla, ogledalo u kupaonici s osvjetljenjem ili ormarić s osvjetljenjem. Rasvjeta za atmosferu koristi se uglavnom u dekorativne svrhe, na primjer reflektori usmjereni na predmet ili svijeće. Sanitarni proizvodi s integriranim izvorima svjetlosti koji nude dodatne funkcije, na primjer tipke za aktiviranje s orijentacijskim svjetlom koje se aktivira čim netko priđe WC školjci. J.Kn. n