Budite naročito pažljivi pri bojenju zidova

Budite naročito pažljivi pri bojenju zidova

24.7.2024., 17:53
NAPRAVITE VELIKO SPREMANJE

Riješite se svega čime se ne koristite

Pri bojenju zidova važno je odabrati boju i četke koji ne sadrže otrovne tvari

Vodite računa da svaki put kad izlazite iz sobe isključite televizor, kompjutor i slične uređaje, ili ih bar ostavite na stand by, jer ne samo da tako troše manje energije nego će i vas manje zračiti. Znalci čak preporučuju da ih izvučete iz utičnice ako ih ne koristite, jer ćete tako biti izloženi manjem elektroničkom onečišćenju.

Reciklaža

Kupujte vodu i sokove u staklenim, a ne u plastičnim bocama, jer je staklo jeftinije za reciklažu. Smeće bacajte samo u kontejnere, a ne ostavljajte ga pokraj njih, jer ćete inače nauditi životinjama i biljkama iz svog okoliša. Kad kupujete drveni namještaj, provjerite je li premazan ekološkim lakovima i zdravim bojama, jer bi u suprotnom mogao ometati vaš san i utjecati na zdravlje. Budite naročito pažljivi pri bojenju zidova, jer jako je važno odabrati boju, četke i valjke koji nisu izrađeni od otrovnih materijala. Ne treba mnogo truda da biste svoj dom učinili ugodnijim i zdravijim za stanovanje.

 Budite naročito pažljivi pri bojenju zidova

Umjesto rezanim cvijećem, razveselite najmilije nekom dugovječnom lončanicom. Napravite veliko spremanje i odbacite sve čime se ne koristite, od odjeće do elektronike. Očistite kuću od svega što smeta i skuplja prašinu.

Hladnjak na ravnom

Vodite računa o izolaciji kuće. Ako nije dobro izolirana, trošit ćete mnogo više za njezino zagrijavanje i hlađenje, a usput ćete više zagađivati okoliš. Vodite računa da hladnjak stoji na potpuno ravnoj podlozi, u suprotnom će stvarati plinove koji štete okolišu. Mrvice sa stola bacite van kako bi ptice imale od toga koristi. Pokraj kompjutorskog ekrana držite lončanicu.

Riješite se kućnog otpada, ali na način da se sve što je moguće korisno upotrijebi. Suvišan namještaj ponudite studentima koji žive u vašem susjedstvu.

Na zraku

Ako imate vrt, napravite mjesto za kompost gdje ćete odlagati sve organske otpatke. Ne koristite sušilicu za rublje, jer će vaše rublje ljepše mirisati i bolje se ozračiti suši li se na zraku, pogotovu na suncu. Jesu li vam doista prijeko potrebna sva sredstva za čišćenje koja imate? Razmislite o nekim univerzalnim, ekološkim sredstvima, razgradivima u prirodi. Uredite vrt ili balkon tako da uveseli i prolaznike. Rad u kuhinji bit će vam draži ako na prozoru imate posudice sa zasađenim začinskim biljkama.