vrt vrt
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
24.7.2024., 17:52
VRT: CVJETAJU PELARGONIJE

Raznobojni praznik za oči

Pelargonije preferiraju biti posve na suncu, ali dobro podnose i djelomičnu hladovinu

Sa svojim šarenim, raznolikim cvjetovima, pelargonije su praznik za oči. U balkonskim posudama, manjim posudama za cvijeće i cvjetnim gredicama ove biljke, tako jednostavne za održavanje, stvaraju pravo ljetno ozračje i pozitivnu atmosferu. Ako slijedite neke ključne savjete za sadnju i njegu, ove autohtone južnoafričke biljke pokazat će svoju zahvalnost prikazujući se u najboljem svjetlu od proljeća pa sve do jeseni. Stručnjaci iz inicijative Pelargonium for Europe (PfE) ljubiteljima ovog cvijeća otkrivaju kako garantirano postići čudo od cvjetanja.

Razmak

Specijalni kompost za pelargonije optimalno je prilagođen potrebama ovih biljaka, a i onaj za lončanice ili čak univerzalni kompost za cvijeće također će poslužiti. Daje biljkama potporu, a istovremeno propušta dovoljno zraka do korijena. Dobar brend možete prepoznati po ugodnom zemljanom mirisu, rastresitoj konzistenciji i dodacima kao što su glina i perlit. Uz prikladnu posudu i kvalitetnu podlogu za uzgoj, za održavanje pelargonija važan je i pravi razmak od susjedne biljke. One bi trebale biti udaljene bar 20 cm. To znači da u balkonskoj posudi dimenzija 60 cm x 20 cm ima mjesta za najviše tri pelargonije, a u posudi dugačkoj 100 cm može ih biti četiri ili pet. Lončanica za samo jednu pelargoniju mora biti promjera 20 cm. Naizmjenično postavljanje pelargonija uz rub i uspravno u balkonskim posudama omogućuje biljkama slobodniji razvoj.

vrt vrt

Pelargonije vole sunce. Što više svjetla primaju, raskošnije će cvjetati. Preferiraju biti posve na suncu, ali dobro podnose i djelomičnu hladovinu. Sorte s velikim ili dvostrukim cvjetovima također cijene mjesto zaštićeno od jakih vjetrova i kiše, npr. uza zid kuće ili pod krovom. Pelargonije trebaju puno vode kako bi nastavile davati nove cvjetove. Tijekom toplih, sunčanih dana možda ćete ih čak morati zalijevati i ujutro i navečer. Voda treba biti što toplija i treba je izlijevati direktno u zemlju.

Prihrana

Balkonske posude sa spremnicima ili vlastiti sustav za automatsko navodnjavanje kućne izrade znatno skraćuju vrijeme zalijevanja. Čak i za kišnih dana možda ćete morati zalijevati pelargonije. Kod grmolikih biljaka kišne kapi često i ne dospiju do zemlje. Pelargonije su "gladne" biljke koje traže dosta hranjivih tvari. Ako koristite prethodno obogaćenu zemlju za cvjetne posude, trebali biste je ponovno nahraniti nakon 4 – 6 tjedana jer će se hranjive zalihe do tada potrošiti. Za idealnu opskrbu pelargonija hranjivim tvarima jednom tjedno u vodu umiješajte komercijalno tekuće gnojivo za cvjetnice. Alternativno, štapići za gnojivo mogu opskrbljivati biljke 2 – 3 mjeseca. Gnojivo sa sporim otpuštanjem čak će osigurati dovoljno hranjivih tvari i do devet mjeseci. Možete ga naknadno dodati u tlo ako to niste učinili kad ste sadili biljke.

Sačuvajte ih i za iduću godinu

Da bi vam pelargonije prezimile, odrežite ih na oko 15 cm prije prvog noćnog mraza i premjestite ih na svijetlo, hladno mjesto. To može biti garaža ili slično hladno mjesto u zatvorenom prostoru. Tijekom ove zimske faze mirovanja potrebno im je vrlo malo vode. U proljeće ih ponovno odrežite, presadite u svježu zemlju i stavite na toplo mjesto

Kompost

Kod pelargonija svježi kompost ima važnu ulogu za dobar početak. Pri kupnji uvijek tražite najbolju kvalitetu. Dobar kompost ima visoku sposobnost drenaže i zadržavanja vode.

Drenaža

Pelargonije ne vole biti natopljene vodom. Svaki višak vode mora moći otjecati. Osim kvalitetne zemlje, sloj glinenih krhotina osigurava drenažu i sprječava zemlju da zatvori otvore za odvod vode.

Pelargonije izgledaju privlačnije, daju više cvjetova i ostaju zdravije ako redovito uklanjate ocvale cvjetove i uvelo lišće. Ako to ne želite raditi, dostupne su sorte pelargonija koje se same čiste. One automatski odbacuju svoje uvele cvjetove, što ih čini spremnijima za cvjetanje. Međutim, svejedno ćete morati ručno ukloniti uvenulo lišće s ovih pelargonija.