dom dom
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
24.7.2024., 17:52
STANOVANJE: KAKO SE RIJEŠITI DLAKA

Posebni valjci i rukavice za lakše čišćenje

Čišćenje i usisavanje aktivnosti su kojima se moramo češće pozabaviti kada imamo ljubimce

Ako imate kućnog ljubimca, znate da oko njega ima dosta posla. Naravno, ponajprije se radi o dlakama koje im opadaju i zapetljavaju se svuda. Svaka životinja ima drukčije krzno i mijenja dlaku. Mačke i pse treba četkati jednom ili dva puta tjedno, što temeljitije.

U namještaju

Nažalost, neki od nas nemaju dovoljno vremena za pravilno četkanje svog psa ili mace, pa problem s dlakama može postati dominantan u čitavom domu – dlake se zavuku u namještaj, zavjese, tepihe, garderobu… praktično svuda. Čišćenje, usisavanje i brisanje definitivno su aktivnosti kojima se moramo češće pozabaviti kada imamo krznene prijatelje u svojim domovima. Postoji nekoliko trikova za skidanje životinjskih dlaka s različitih površina u vašem domu. Gumene rukavice jedan su od najjednostavnijih načina za skidanje dlaka, a također jedan od najjeftinijih i najprimenjivijih. Rukavice će biti djelotvornije od valjka za skupljanje dlaka, a jednu rukavicu možete koristiti uvijek iznova. Malo je navlažite, ne smije biti posve mokra, i potom u jednom smjeru prijeđete preko mjesta gdje je vaš ljubimac ostavio svoj dlakavi trag.

dom dom
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dlake će se skupljati u loptice, koje ćete potom lako pokupiti. Obvezno operite rukavicu nakon upotrebe, da ne biste slučajno dio dlaka vratili na svoj tepih ili namještaj kada to idući put budete činili. Iako vjerojatno namještaj povremeno usisavate i perete, dlake od kućnih ljubimaca mogu biti uporne i zadržati se usprkos svemu tome. Tu kuhinjska spužvica stupa na scenu. Namočite spužvu toliko da bude vlažna i grubljom stranom prijeđite preko tepiha ili namještaja kako biste pokupili dlake.

Napušite balon i trljajte ga preko površine prekrivene dlakama – nastat će statički elektricitet zbog kojeg će se dlake zalijepiti za njega. Skinite ih i potom ponovite postupak onoliko puta koliko je potrebno. Ljepljivom vrpcom dlake skidate isto kao i valjkom za čišćenje, s tim što će vas ovo manje koštati. Omotajte vrpcu oko ruke tako da ljepljivi dio bude s vanjske strane i prelazite preko namještaja i drugih mjesta gdje ima dlaka. Jedina mana je što će vam biti potrebno mnogo selotejpa ako se vaš ljubimac dosta linja.

Tepih

Baš kao što je slučaj sa spužvom, abrazivna površina kamena za pete pomoći će vam da lakše skupite dlake koje su se duboko zavukle u tepih. Prijeđite nježno preko svog tepiha i potom pokupite dlakave loptice i bacite ih. Na kraju možete usisati i vaš tepih je čist. Ovu metodu nemojte koristiti na namještaju. Možete svoj tepih ili namještaj naprskati malom količinom omekšivača koji će utjecati na dlake vaših kućnih ljubimaca i omogućiti vam da ih lakše skinete. Ovo bi bio neki pripremni korak prije samog čišćenja i ne može se koristiti samostalno. Možete poprskati tepih i potom usisati – vaš dom će mirisati savršeno i bit će besprijekorno čist.