vrt vrt
Ustupljena fotografija
18.7.2024., 07:37
VRT: VISOKE TEMPERATURE

Vrućine smanjuju prinose

Kada su biljke izložene ekstremnim uvjetima, valja osigurati elemente nužne za uspješan rast

Vruća ljeta, s danima bez kiše i temperaturom iznad 35 ºC, znatno utječu na zdravlje biljaka i prinose. Neki imaju sreće pa ne oskudijevaju u vodi, koja se može koristiti za zalijevanje, a drugi se moraju poslužiti 'trikovima' i znanjem kako bi nadoknadili nedostatak vode. Visoke ljetne temperature znače i ishlapljivanje vode u tlu, što u kombinaciji s malo padalina izaziva sušu i stres biljkama. Ishlapljivanje zemlje smanjujemo korištenjem pokrova i redovitim okopavanjem jer tako sprječavamo stvaranje kore i pucanje vrtne zemlje.

Mreža

Danas na tržištu postoje mnoge biljke koje su tolerantne na visoke temperature i manjak vlage. Sadnja biopovrtnjaka u uzdignutim gredicama odlična je metoda, ali i nešto kompliciranija. Najbolje rješenje za povrtne gredice je da 20-ak cm zemlje zamijenite kvalitetnom zemljom. Iako ovaj posao nije lak, biljke će vas na kraju velikodušno nagraditi. Ako se planirate ozbiljno baviti uzgojem povrća, obavite analizu tla kako biste znali što je višak, a što manjak u zemlji.

vrt vrt
Ustupljena fotografija

Najveći neprijatelj biljaka u vremenu ekstremnih vrućina je sunce. Ono je u stanju za jedan dan uništiti sav vaš trud. Zbog toga je potrebno u određenim dijelovima dana biljke zaštititi od sunčane svjetlosti odgovarajućim mrežama. I dok je puno teže biljkama osigurati dovoljno sunčane svjetlosti, mnogo je lakše ograničiti količinu svjetlosti i topline koju dobivaju tokom dana. Mreža za hladovinu ili zasjenjivanje jeftina je i lako se postavlja.

Širok spektar hranjivih tvari

Za dobar rast biljke trebaju širok spektar hranjivih tvari u različitim količinama, ovisno o vrsti biljke. Tri ključna biljna hranjiva koja obično dolaze iz vrtnog tla su dušik (N), fosfor (P) i kalij (K), a ugljik (C), kisik (O) i vodik (H) apsorbiraju se iz zraka. Ostala važna hranjiva u tlu su magnezij (Mg), kalcij (Ca) i sumpor (S). Vrtlari mogu dodati hranjive tvari koristeći gnojiva (mineralna ili organska) kako bi potaknuli rast biljaka i poboljšali cvjetanje i plodnost.

Kada su biljke izložene ekstremnim uvjetima, više nego ikada je potrebno da imaju sve mineralne elemente nužne za uspješan rast. Tri osnovna elementa koja se zovu makroelementi moraju imati u dovoljnim veličinama, a to su: dušik, koji stimulira rast zelenih dijelova biljke i formiranje bjelančevina, fosfor, koji ima utjecaj na rast korijena, razvoj plodova i na cvjetnost biljaka, te kalij, koji ima utjecaj na sintezu bjelančevina i razvoj korijenova sustava. Dodavanjem komposta zemlji bitno ćete popraviti kvalitetu tla, smanjit ćete gubitak vlage tokom sušnih mjeseci, a biljkama osigurati dovoljno organskih tvari za rast.

vrt vrt
Ustupljena fotografija

Korov je glavni konkurent vašim biljkama u vrtu. On će im krasti prijeko potrebnu vodu i hranjive sastojke, ali bit će i mjesto gdje će se razmnožavati i rasti štetni insekti i bolesti. Zbog toga je potrebno poduzeti sve nužne mjere kako biste ga iskorijenili iz svojeg vrta. Najbolje rješenje je malčiranje ili posipanje vrta pokrivkom za tlo, malčem. Malč je najčešće organskog podrijetla, pa je idealan za organski uzgoj povrća. Možete ga sami napraviti ili kupiti. Kao malč može poslužiti: slama, borove iglice, usitnjena borova kora…

Gusta sadnja

Uloga malča je da konzervira tlo sprečavajući isušivanje zemlje i razvoj korova. On također regulira i temperaturu koja je ispod njega konstantna. Osim korova, razvoju biljaka i nedostatku vode tokom suše može biti problem i gusta sadnja. Gusto zasađene biljke međusobno se natječu i izazivaju nestašicu vode, hranjivih tvari i svjetlosti.

vrt vrt
Ustupljena fotografija

Poseban je problem gusta sadnja biljaka različite veličine, širine i visine. Nemojte oklijevati da biljke razrijedite kada vidite da jedna drugoj smetaju. Dobra cirkulacija zraka od presudnog je značenja za sprečavanje razvoja bolesti u povrtnjaku.