pas pas
Ustupljena fotografija
17.7.2024., 20:22
KUĆNI LJUBIMCI: LJETNA PUTOVANJA

Pazite da se pas ne pregrije u automobilu

Obvezno se zaustavite nekoliko puta, zavisno od dužine putovanja, te ljubimcu ponudite vodu i omogućite mu malo kretanja

Životinju ne trebate hraniti prije putovanja, kao ni tijekom putovanja, ali se obvezno trebate zaustaviti nekoliko puta, zavisno od dužine putovanja. Tada ljubimcu treba ponuditi vode za piće te mu omogućiti malo kretanja, kako bi obavio nuždu ili protegnuo noge. U tom slučaju svog kućnog ljubimca, bilo da je pas, mačka, tvor, zec bilo neka druga životinja, treba obvezno držati na povodcu kako se na nepoznatom terenu i zbunjen zbog putovanja ne bi uplašio i pobjegao, izgubio se, nastradao.

pas pas

Pazite da se pas ne pregrije te da nije izložen direktnom suncu. Malo spustite prozor ili uljučite klimu. Stanite redovito kako biste ga prošetali te kako bi obavio nuždu. Nikad ne ostavljajte psa ljeti u zaključanom vrućem automobilu. Kako biste zaštiti svoje vozilo, možete kupiti zaštitne prekrivače za sjedala i pod. Ako imate karavan, onda psu osigurajte dovoljnu komociju u prtljažnom prostoru, ali tada između sjedala trebate fiksirati mrežu ili metalnu rešetku kako pas ne bi preskakao sjedala tijekom vožnje i dovodio u pitanje sigurnost putovanja. Ako vaša životinja baš i ne voli putovanja ili ne podnosi vožnju, uznemirena je ili povraća, trebate joj dati sredstvo za sedaciju, odnosno tablete koje djeluju blago sedativno, pa životinja cijelim putem drijema i ostaje mirna. Pri izvođenju psa u šetnju obvezno ga vodite na povodcu, a velikom psu stavite brnjicu. Posebno morate paziti da svojim lavežom pas ne uznemirava druge osobe u okruženju. Na put treba svakako ponijeti zdravstvenu knjižicu vašeg kućnog ljubimca.

Igračke za put

Čest je prizor pasa kojima u vožnji glava visi kroz prozor automobila. Ne dopuštajte mu to jer može dobiti upalu ušiju ili očiju. Pripremite svom ljubimcu igračke za put, a pogotovo njegovu omiljenu igračku, tj. kost koju može grickati (može pomoći i protiv mučnine), dekicu ili jastuk da mu bude udobno. Možete prije puta obaviti dužu šetnju ili istrčavanje kako bi pas bio duže miran u vozilu. A na kraju putovanja ga nagradite nekom poslasticom.

Promjena okoline, vode za piće ili hrane može dovesti do niza problema - od probavnih smetnji, odbijanja hrane do alergija. Zato treba paziti da životinja na odmoru zadrži što više svojih navika. Kada stignete na odredište, ne zaboravite na kućnog ljubimca dok obavljate formalnosti oko smještaja. Iznesite kavez ili košaru s kućnim ljubimcem ili ga izvedite na vodilici te ga smjestite na sigurno i vidljivo mjesto. Kada se smjestite, izvedite psa na kratku šetnju po okolici. Nakon svega možete svojem kućnom ljubimcu ponuditi njegovu uobičajenu hranu. (Veterinarska ambulanta VET-PET