PIXSELL
30.3.2024., 00:00
TEŠKO JE ZAMISLITI BLAGDANE BEZ OVOG RECEPTA
Uskrsna pletenica kao ukras stola

Blagdanski je stol teško zamisliti bez uskrsne pletenice, koju često ukrašavamo kuhanim jajetom. Za nju nam je potrebno: 500 g brašna za dizana tijesta (ili glatkog), 1 instant suhi kvasac, 1 jaje, 2 žumanjca, 2 žličice soli, 4 žlice šećera, 1 vanilin-šećer, 2-3 dl toplog mlijeka, 1 dl ulja ili otopljenog maslaca. Za premaz: 1 žlica kiselog vrhnja i 1 žumanjce.

U dubljoj posudi pomiješati sve suhe sastojke, u sredinu razbiti jaje, dodati u žumanjca pa uz postepeno dolijevanje mlijeka i ulja umijesiti srednje tvrdo dizano tijesto. Ostaviti ga da pokriveno krpom miruje najmanje pola sata. Istresti potom tijesto na radnu površinu, razdijeliti ga na tri jednaka dijela pa svaki premijesiti malo i rukama razvući u oblik valjčića 60-70 cm dužine. Spojiti krakove na vrhu laganim pristiskom prstiju pa isplesti pletenicu. Saviti je u oblik vjenčića, ispreplesti slobodne rubove valjčića da se ne vide (lagano se daju ‘ugurati’ ispod drugih valjčića). Premjestiti pletenicu na lim obložen papirom za pečenje. Premazati ju mješavinom žumanjca i vrhnja jer joj to daje posebno lijep sjaj nakon pečenja i bude fino hruskava od gore. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 0C oko 40 minuta dok ne dobije zlatnosmećkastu boju. Ukrasiti pa poslužiti još toplu, ali pletenica je fina i hladna, tako da ju možete ispeći i dan prije, pa poslužiti za uskrsni doručak. T.K.