19.1.2023., 00:00
Dome slatki dome
Savršeni listovi kelja za zamrzivač

Svježi kelj u hladnjaku se može držati nekoliko dana, ali lako ga je i zamrznuti. Najprije uklonite tvrdu peteljku i temeljito operite listove. Potrebno ih je blanširati tako da napunite veliku posudu vodom i dodate sol. Čim voda sa soli proključa, dodajte listove kelja i kuhajte dvije do tri minute. Pripremite veliku posudu s ledenom vodom. Izvadite blanširane lišće i odmah ga stavite u ledenu vodu. To zaustavlja postupak kuhanja i zadržava se boja kelja. Izvadite listove iz ledene vode i pustite da se dobro ocijede. Možete ih pažljivo istisnuti rukom, a zatim raširiti na kuhinjski papir tako da se odstrani što više vlage. Lišće možete nasjeckati ili ostaviti cijelo te ga spakirati u vrećice za zamrzivač, ovisno o tome koliko velike porcije vam trebaju. Gotova jela od kelja također se mogu zamrznuti nakon što se ohlade, no vodite računa o tome da jelo potrošite u roku od tri mjeseca. Zamrznuti kelj možete zagrijati za desetak minuta dodavanjem malo vode na štednjaku na umjerenoj vatri. Kelj zatim možete koristiti ovisno o receptu. J.Kn. {embed_infobox_gray}241705{/embed_infobox_gray}