3.2.2022., 00:00
VAŽNOST PH TLA
Na kakvom tlu najbolje raste povrće

Uspjeh neke biljne proizvodnje u najvećoj mjeri ovisi o opskrbljenosti tla makrohranivima i mikrohranivima, a na njihovu moć oslobađanja i kretanja kroz tlo značajno utječe reakcija tla. U praksi se često pojavljuju dvije pogreške. Jedna je pogrešan odabir tla za neke biljne vrste, a druga je nepoznavanje potreba pojedinih biljnih vrsta koje se projektom krajobraznog uređenja predviđaju na već zadanom tlu, savjetuje Plantella.



Povrće najbolje uspijeva na blago kiselim do neutralnim tlima u rasponu od 6 do 7 pH, voće voli nešto kiselija tla od 6 do 6,5, stoga je bitno da vrtlar utvrdi pH tla u svome vrtu. Stupanj kiselosti, odnosno lužnatosti zemlje iskazuje se kao pH-vrijednost, a jedan je od vitalnih faktora važnih za dobar rast biljaka. Lako ga je odrediti i obično se izražava brojevima od 1 do 14. Kisela tla imaju pH-vrijednost ispod 7, neutralna imaju pH vrijednost 7, a lužnata pH-vrijednost iznad 7. Za većinu vrtnih biljaka neutralno tlo idealno je za uzgoj, ali neke biljke kao što su kamelija i rododendroni zahtijevaju kisela tla.



Neutralna reakcija ima pH-rijednost 7, kisela reakcija manje od 7, a alkalna više od 7. Vrste koje se najbolje razvijaju na neutralnim do slabo alkalnim tlima su kupus, češnjak, paprika, špinat i luk. Kulture koje se najbolje razvijaju na tlima slabo kisele do neutralne reakcije, do pH 7, jesu grašak, grah, cvjetača, krastavci i salata. Treća su skupina kulture koje se najbolje razvijaju na kiselim tlima, a to su mrkva, tikvice i rajčica. Krumpir voli vrlo kisela tla. J.Kn.
{embed_infobox_gray}252992{/embed_infobox_gray}