Žene u reliju

Žene u reliju

Ustupljena fotografija
1.10.2024., 07:00
predrasude ili budućnost?

Žene za sportskim volanom: Ove vozačice mijenjaju hrvatski autosport

Tamara Sudarević Kos, Dora Ravenščak, Karla Švec i Stella Bogadi svaka na svoj način pomiču granice na trkalištima

Autosport, adrenalin, brzina, izazov - riječi su to koje su oduvijek prizivale sliku muškaraca za volanom. No vrijeme je da se ta slika promijeni. Sve je više žena koje hrabro ulaze u svijet ovog dinamičnog sporta, rušeći stereotipe i otvarajući nova vrata budućim generacijama. O tome će se govoriti na konferenciji "Žene za sportskim volanom – predrasude ili budućnost?" koja će se održati u zagrebačkom hotelu The Westin u subotu s početkom u 11 sati.

Ustupljena fotografija

Ovaj događaj nije samo konferencija - to je poziv ženama da se usude, da sanjaju i da slijede ono što doista vole. Hrvatski auto i karting savez, organizator konferencije, želi omogućiti ženama svih profila da se pridruže ovoj industriji koja obuhvaća puno više od samih vozačkih vještina. Kako biste se pridružili ovoj besplatnoj konferenciji, dovoljno je prijaviti se preko linka: https://haks.hr/2024/09/17/zene-za-sportskim-volanom-predrasude-ili-buducnost/.

Pišu povijest

U konferenciju su uključene i četiri vozačice koje već sada pišu povijest autosporta u Hrvatskoj. Njihove priče svjedoče o upornosti, ljubavi prema automobilima i vještini koja ruši sve predrasude. Dora Ravenščak, Karla Švec, Stella Bogadi i Tamara Sudarević Kos svaka na svoj način pomiču granice, donoseći svoje osobne borbe i pobjede na trkaće staze.

Karla Švec

Karla Švec

Ustupljena fotografija
Stella Bogadi

Stella Bogadi

Ustupljena fotografija

Do danas se Dora natjecala na 58 relija, od čega su četiri nastupa na Svjetskom rally prvenstvu, šest na Europskom rally prvenstvu, naslov prvaka Hrvatske kao suvozač grupe S iz 2019. godine i bronca u Fiesta Rally3 Trophyju 2024. godine. "U listopadu me očekuje i posljednji nastup u Poljskoj, gdje se vozi posljednja utrka Europskog prvenstva i gdje se bori za srebro u kategoriji ERC3!" otkrila je Dora.

Karla je s devet godina krenula u karting, a sada, u svojoj prvoj sezoni autosporta, osjeća kako je napokon ostvarila san: "Moja strast prema autosportu oblikuje moj identitet i ispunjava me čistom srećom i zadovoljstvom. Iako sam svjesna činjenice da u ovom sportu postoje brojni stereotipi i izazovi, biram se fokusirati isključivo na vlastiti napredak!"

Dodatni motiv

Karla se trenutno natječe u autoslalomu i superslalomu, nastupa s Peugeotom 106 1.6 GTI u klasi 5. Ovo je njezina prva sezona u automobilizmu, trenutno zauzima treće mjesto u ukupnom poretku vozačica za Prvenstvo Hrvatske u autoslalomu, a u Otvorenom prvenstvu Zagreba na drugom je mjestu u ukupnom poretku vozačica.

Tamara Sudarević Kos

Tamara Sudarević Kos

Ustupljena fotografija
Dora Ravenščak

Dora Ravenščak

Ustupljena fotografija

“Za mene autosport nije muški sport, to je svijet vještine, strasti i posvećenosti, gdje spol nije prepreka, već dodatni motiv za uspjeh!" govori Tamara, koja je već 20 godina na trkaćim stazama, a s osmijehom dodaje kako je danas njezin talent napokon prepoznat i cijenjen. "Publika nerijetko ostane u čudu kad skinem kacigu i vide ženu. Zato, drage moje, dođite na ovu konferenciju. Nitko nam ne brani da dosanjamo svoje snove!" poručila je Tamara, koja je danas aktualni viceprvak u disciplini A10 - utrkama ubrzanja i vozi automobil od 600 konjskih snaga, koji je jedan od najbržih automobila na prednji pogon na utrkama u Hrvatskoj. Jedina je žena u toj disciplini. 

GOLEM PONOS

Stellin je trkaći put sramežljivo započeo volontiranjem na WRC-u, a sada su joj vrata autosporta širom otvorena. “Kad sjednem za volan, osjećam golem ponos, uspjela sam ostvariti ono što sam htjela. Naročito sam presretna kad vidim svoju obitelj, koja me u svemu bodri”, iskrena je Stella, koja je, kad su sve kockice došle na svoje mjesto, konačno ušla i u reli-vode kao suvozačica. Međimurje rally bio je prvi na kojem se okušala kako je to biti u desnom sjedalu i kakvu odgovornost moraš imati.