Osijek: 16.07.2010Akcija prometne policije PU OSB i stenice za tehnički pregled vozila, isključivanje tehnički neispravnih vozila iz prometaSnimio: Josip Šeri
Josip Šeri
1.10.2024., 07:07
U samo dvije godine

U prometu zatečeno gotovo 43.000 neispravnih vozila

To su samo vozila koja su policajci isključili iz prometa nakon zaustavljanja

Statistika je neumoljiva, a poručuje nam kako je na cestama puno neispravnih vozila. Prema podatcima Ministarstva unutarnjih poslova, u protekle dvije godine u prometu su policajci zatekli 42.988 vozača koji su vozili tehnički neispravna ili neregistrirana i tehnički nepregledana vozila.

Tako je tehničkih neispravnih vozila u dvije godine u prometu zatečeno ukupno 11.860, i to 2022. godine 4819, a 2023. godine 7041. Što se tiče neregistriranih i tehnički nepregledanih vozila, njih je u navedene dvije godine u prometu zaustavljeno 31.128. Prošle godine evidentirana su ih 15.682, a godinu prije 15.446.

Osijek: 16.07.2010Akcija prometne policije PU OSB i stenice za tehnički pregled vozila, isključivanje tehnički neispravnih vozila iz prometaSnimio: Josip Šeri
Josip Šeri

Iz PU osječko-baranjske podsjećaju vlasnike vozila da su dužni odjaviti svoje vozilo ako ga ne registriraju u roku od 15 dana od isteka registracije. Odjava vozila obavlja se u stanicama za tehnički pregled vozila. Uz zahtjev za odjavu vlasnici su dužni priložiti prometnu dozvolu i vratiti registracijske pločice.

- Tehnička neispravnost vozila ne opravdava neispunjavanje opisane obveze, kao što ni plaćena kazna za neodjavu vozila u zakonom propisanom vremenu ne opravdava neispunjavanje obveze. Za tvrtku ili obrtnika predviđena je novčana kazna od 660 do 1990 eura za neodjavu vozila. Za odgovornu osobu u tvrtki i u tijelu državne vlasti ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave predviđena je kazna od 190 do 660 eura, a za pojedinca vlasnika neodjavljenog vozila predviđena je kazna od 90 eura - poručuju iz policije.

U samo jednoj akciji na području Grada Osijeka početkom rujna policajci su u suradnji s Centrom vozila Hrvatske Stanicom za tehnički pregled proveli akciju u kojoj je utvrđeno 15 prekršaja, a deset vozila poslano je na izvanredni tehnički pregled. Najčešći nedostatci na vozilima bila su oštećenja i korodirana kočna crijeva, curenje goriva, zauljenost motora, preinake na svjetlima koje nisu dopuštene i odobrene, korozija, zračnost na polugama i zglobovima upravljača, preinake na oprugama i ugradnja opruga koje nisu odobrene te preinake na ispušnom sustavu. Sa svih vozila kod kojih je utvrđena tehnička neispravnost skinute su i oduzete registracijske pločice te su vozila isključena iz prometa. 

SIGURNOST JE SVRHA TEHNIČKOG PREGLEDA

Gotovo svako četvrto vozilo ne prođe tehnički pregled. “Ako ste jedan od ‘neispravnih’, ne ljutite se jer svrha je tehničkog otkriti nedostatke na vozilu koji mogu utjecati na sigurnost vozila i putnika u njemu, na sigurnost ostalih sudionika u prometu te osigurati da vozila svojim prometovanjem što manje utječu na okoliš”, podsjećaju iz Centra za vozila.