Osvježeni Nissan Qashqai
24.9.2024., 07:00
DOBAR PRODAJNI ADUT

Osvježeni Qashqai sada je tehnološki napredniji

Nova poboljšanja učvršćuju Qashqaijev status pionira i predvodnika

u segmentu. Stiže iz Nissanove tvornice u Ujedinjemom Kraljevstvu

Osvježeni Nissan Qashqai stigao je na hrvatsko tržište, a mi smo ga neposredno nakon njegova dolaska u naše autosalone imali prilike voziti od Osijeka do Rogaške Slatine i natrag. To višesatno druženje i prijeđenih gotovo 1000 kilometara pokazali su nam da Nissan ima jako dobar prodajni adut. Cijene startaju od 31.018,69 eura.

Već na prvi pogled uočava se kako je prednja maska potpuno promijenjena. Sastoji se od nekoliko desetaka trodimenzionalnih sjajno crnih umetaka u obliku zareza koji djeluju kao da lebde između donje linije poklopca motora i nosača registracijske oznake. Na bočnim stranama prednjeg kraja najviše inačice te iste "zareze" krasi završna obrada u polusjajnoj boji kroma, izvedena s pomoću folije za vruće utiskivanje.

Osvježeni Nissan Qashqai

e-POWER

Prednja svjetla sada su oštrija i usmjeravaju pozornost na vozilo. Ispod glavnih leća nalaze se dnevna svjetla, načinjena od pet manjih leća koje imaju isti oblik kao "zarezi" na prednjoj masci. U gornja dnevna svjetla ugrađeni su pokazivači smjera, koji, prvi put u Qashqaiju, imaju tehnologiju sekvencijalnog uključivanja na prednjem i stražnjem kraju (ovisno o inačici). U stražnja svjetla su ugrađene crvene svjetlosne jedinice od četiri pojedinačna elementa koja podsjećaju na "zareze" na prednjoj masci. Leće su sada prozirne, a unutrašnjost svjetala vidljivija.

SADA SU UGRAĐENE GOOGLE USLUGE

Osvježeni Qashqai prvo je vozilo u Nissanovoj ponudi za europsko tržište koje se isporučuje s ugrađenim Google uslugama u okviru multimedijskog sustava NissanConnect. Google Assistant omogućuje vozaču da, služeći se vlastitim glasom i bez upotrebe ruku, zatraži pomoć tijekom vožnje. Na primjer, vozači samo trebaju izgovoriti “Hej, Google” kako bi upravljali sustavom prozračivanja, grijanim sjedalima, funkcijama vjetrobranskog stakla ili zatražili upute do sljedećeg odredišta. Osim toga, vozači mogu telefonirati i slušati glasovne upute bez skretanja pogleda s ceste. Također mogu pristupiti ekosustavu aplikacija, dostupnom u internetskoj trgovini Google Play. U udobnosti svog vozila mogu uživati i u omiljenoj glazbi, podcastima, zvučnim knjigama i još mnogočemu.

Novi 18-inčni aluminijski naplatci dijamantne obrade od sada su serijski dostupni u srednjoj razini opreme. Kupcima viših inačica na raspolaganju su novi 19-inčni aluminijski naplatci i novi 20-inčni aluminijski naplatci dijamantne obrade. Ponuda dojmljivih naplataka za Qashqai jedna je od najopsežnijih u segmentu, a k tomu dodatno naglašava privlačnost novog dizajna.

Osvježeni Nissan Qashqai

Tehnologija e-POWER predstavljena je u rujnu 2022., a Nissan je od tada prodao više od 100.000 Qashqaija opremljenih tom tehnologijom. Taj je pogon jedinstven i inovativan po tome što kotače pokreće isključivo električni motor, za razliku od tradicionalnih hibrida. Kako električni motor pokreće kotače, u vozilo nije ugrađen tradicionalni mjenjač, odziv motora trenutačan je i linearan, a okretni moment visok. e-POWER nudi autentičan užitak električne vožnje, bez potrebe za punjenjem, te je odlično rješenje za kupce koji žele promjenu, ali još uvijek nisu spremni kupiti električni automobil.

Napredni trocilindarski motor s turbopunjačem i tehnologijom varijabilnog kompresijskog omjera služi isključivo za proizvodnju električne energije, koja se uz pomoć invertera prenosi električnom motoru snage 140 kW i/ili bateriji kapaciteta 1,8 kWh (ovisno o uvjetima vožnje). Motor radi tiho kako bi osigurao potrebnu energiju za bateriju i motor. Osim toga, programiran je tako da količinu električne energije prilagodi brzini vozila, a sve kako bi pozadinski zvuk njegova rada bio u skladu s ostvarenim ubrzanjem.

Osvježeni Nissan Qashqai

Around View Monitor

Novi Around View Monitor proširen je 3D funkcijom koja širi pogled na vozilo: uz prikaz vozila iz ptičje perspektive, sada možete odabrati jednu od osam vanjskih kamera kako biste promotrili područje ispred i iza vozila, s bočnih strana i uglova karoserije te tako prepoznali moguće opasnosti.

Osim toga, funkcija "Prikaz kroz poklopac motora" omogućuje vozaču da provjeri položaj prednjih kotača kao da ih gleda odostraga, što mu omogućuje da precizno manevrira na uskim parkiralištima kao što je višekatna garaža, u kojoj betonski rubnjaci mogu oštetiti kotače.

Osvježeni Nissan Qashqai

Osvježeni Nissan Qashqai

Tehnologija Around View Monitor pomaže vozačima da se na sigurniji način uključe na cestu koja nije dovoljno pregledna. Naime, sustav upotrebljava širokokutnu prednju kameru koja na središnjem zaslonu u unutrašnjosti prikazuje područje ispred poklopca motora. Kao i kod funkcije "Memoriranje lokacije parkirnog mjesta", u navigacijsku memoriju sustava AVM moguće je pohraniti i nedovoljno pregledne lokacije kako bi se one automatski aktivirale kada se približite raskrižju.

Osvježeni Nissan Qashqai

Osvježeni Qashqai trenutačno se proizvodi u Nissanovoj tvornici u Sunderlandu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je od predstavljanja originalnog modela 2007. konstruirano više od četiri milijuna primjeraka. Osvježeni Qashqai krenuo je u prodaju 17. rujna.

Osvježeni Nissan Qashqai
 

Nova inačica Qashqaija je N-Design

Inačica N-Design novo je pojačanje u ponudi modela Qashqai. Podnožje vrata i lukovi kotača te inačice izvedeni su u boji karoserije, a tu su i jedinstveni novi 20-inčni aluminijski naplatci koji naglašavaju Qashqaijev stav na cesti. Armaturna ploča, umetci na vratima, nasloni za ruke u vratima, poklopac središnje konzole i oslonci za koljena viših inačica prevučeni su alcantarom, čime je postignut dojam veće kvalitete u unutrašnjosti. Kako bi se istaknula posvećenost detaljima, svojstvena japanskom umijeću izrade, dijelovi središnje konzole oko birača stupnja prijenosa i ukrasni umetak između gornjeg dijela armaturne ploče i pretinca za rukavice obloženi su novim materijalima s uzorkom.