Volvo kamioni FH16
PROMO
23.9.2024., 11:07
ŠIRE POSLOVANJE

Gospodarska su vozila sada u fokusu Boscha

Bosch širi poslovanje s gospodarskim vozilima

Njemački proizvođač autodijelova Bosch najavio je proširenje poslovanja s gospodarskim vozilima predviđajući jačanje potražnje i prelazak na električni pogon, a Volkswagen očekuje slabiji rast u tom odjelu, nakon skoka u prvoj polovini godine. Bosch će od početka iduće godine objediniti poslovanje s gospodarskim vozilima u novi odjel kako bi proširio proizvodnju. Taj dio poslovanja donosi četvrtinu prihoda, istaknuli su.

- Očekujemo da će kontinuirani rast globalnog prijevoza robe i istodobni prelazak gospodarskih vozila na alternativni pogon dodatno potaknuti naše poslovanje u idućim godinama - rekao je čelnik podružnice Bosch Mobility Markus Heyn na sajmu u Hannoveru. Do kraja desetljeća petina svih velikih kamiona koristit će se, prema njihovim prognozama, strujnim pogonom, a do 2035. njihov udio dosegnut će trećinu. Dodatnih deset posto moglo bi imati gorive ćelije, procjenjuju.
Čelnik Volkswagenova odjela za gospodarska vozila VWN očekuje pak slabiju drugu polovinu godine, nakon 11,5-postotnog skoka isporuka u razdoblju od siječnja do lipnja. "Znamo da mnoga tržišta trenutno usporavaju. Druga polovina godine bit će izazovna", rekao je Markus Intra u Hannoveru. Prilagođena operativna dobit VWN-a skočila je u prvoj polovini godine za 43 posto, na 641 milijun eura. Kompanija trenutno u pogonu u Turskoj sastavlja novi transporter koji je razvila u suradnji s američkim Fordom.