PROMO
17.9.2024., 08:00
35 JOJ JE GODINA TEK

Oduvijek je bila referentni lagani sportski automobil

Od predstavljanja 1989. Mazda MX-5 proizvedena je u 1,2 milijuna primjeraka

Kako bi se proslavilo 35 godina Mazde MX-5, četiri Mazde MX-5 - jedna iz svake generacije - vozile su rutu dugu 1000 milja, od Land's Enda do John O' Groatsa, na održivo gorivo. U cijelosti na pogon stopostotnog biogoriva tvrtke Sustain, najprodavaniji sportski automobil s dva sjedala na svijetu postao je prvi automobil koji je odvozio dionicu od jednog do drugog kraja Ujedinjenog Kraljevstva na održivo gorivo.

PROMO

Predstavljena na sajmu automobila u Chicagu 1989. godine, Mazda MX-5 oduvijek je bila referentni čisti lagani sportski automobil koji je stavljao vozača u središte svoje privlačnosti. Do danas je u Mazdinoj tvornici Ujina u Hirošimi proizvedeno više od 1,2 milijuna modela MX-5. Četiri automobila koja su završila vožnju od 1000 milja bila su iz Mazdine UK Heritage flote – 1,6-litreni Mk1 iz godine 1990., kada je taj automobil lansiran u UK-u, Mk2, koji je lansiran prigodom desete obljetnice, Mk3, lansiran uz 25. obljetnicu i Mk4, koji je lansiran prigodom 30. obljetnice – svaki od njih čini ključni orijentir u povijesti modela MX-5.

ODRŽIVO GORIVO DOSTUPNO SVIMA

Od lipnja 2023. Mazdina UK Heritage flota koristi se održivim gorivom Sustain Classic 80, koje je komercijalno dostupno javnosti. Godine 2022. Mazda MX-5 bila je prvi automobil koji je prešao 1000 milja diljem Ujedinjenog Kraljevstva i napravio krug po trkaćoj stazi u svakoj matičnoj zemlji na održivo gorivo.

Svaka generacija Mazde MX-5 završila je putovanje vozeći na Sustain 100 RON E5, biogorivo druge generacije tvrtke Coryton, koje ne sadržava fosilna goriva i proizvedeno je od poljoprivrednog otpada i nusproizvoda usjeva koji se ne mogu koristiti za hranu. Bez potrebe za preinakama na automobilima, to gorivo iskorištava ugljik koji već postoji u atmosferi, a biljke ga apsorbiraju dok rastu i time ga recikliraju, te ono ne ispušta dodatni CO2, kao što to čine fosilna goriva.

PROMO

Putovanje od 1000 milja vodilo je do četiri pionirske organizacije koje su pokazale snagu održivih tehnologija. Iako stopostotno, biogorivo koje se koristilo trenutno nije javno dostupno za kupnju, druga Sustain goriva jesu. Ona demonstriraju ulogu koju održiva goriva mogu odigrati u dekarbonizaciji i modernih i klasičnih automobila.