Švedski Northvolt gradi tvornicu baterija u NjemačkojNjemačka  ulaganja  Northvolt 12.05.2023. 14:46Izvor: HinaSTOCKHOLM/BERLIN, 12. svibnja 2023. (Hina/Reuters) -
HINA
16.9.2024., 15:57
PROBLEMI ZA ŠVEDSKI NORTHVOLT

Proizvođač baterija smanjuje proizvodnju i broj zaposlenih

Proizvođač baterija Northvolt objavio je da obustavlja proizvodnju katodnih materijala u gigatvornici u matičnoj Švedskoj, istaknuvši da će u sklopu programa smanjivanja troškova prebaciti težište na masovnu proizvodnju baterijskih ćelija. Northvolt je ogledni primjer pokušaja EU-a da izgradi vlastitu industriju baterija, a nakon otkazivanja velike narudžbe njemačkog proizvođača luksuznih vozila BMW i niza problema u proizvodnji, prije nekoliko dana su izvijestili da odustaju od gradnje druge tvornice katodnih materijala u švedskom Borlangeu. Također, prošlog je ponedjeljka uprava objavila da obustavlja proizvodnju katodnih materijala u Skelleftei.

- Provodi se strateška analiza (poslovanja) i moramo provesti određene teške mjere kako bismo osigurali temelje Northvoltova poslovanja, poboljšali financijsku stabilnost i poduprli poslovnu izvedbu - objasnio je izvršni direktor i suosnivač Northvolta Peter Carlsson, istaknuvši da su uvjeti poslovanja trenutno "izazovni". Uprava dodaje da još nije donijela konačnu odluku koliko bi se trebao promijeniti broj zaposlenih. "Nastavljamo konstruktivne razgovore sa sindikatima i uložit ćemo maksimalne napore da se potreba za otpuštanjem radnika svede na minimalnu mjeru", stoji u priopćenju iz Northvolta. Odluka švedske kompanije o obustavi proizvodnje katodnih aktivnih materijala (CAM) u gigatvornici u Skelleftei podrazumijeva uvoz, smatra voditelj skupine za istraživanje baterija Sveučilišta Uppsala Daniel Brandell. "CAM je nasloženiji dio litij-ionske baterije i oni smatraju da njihov interni materijal nije dovoljno kvalitetan, pa ga trebaju kupovati i morat će ga uvoziti od drugih dobavljača", rekao je Brandell. Gigatvornica u Švedskoj prvi je Northvoltov pogon, otvorena je 2021. i još nije razvila puni proizvodni kapacitet. Prema godišnjem izvješću tvrtke za 2023. godinu, zapošljava oko 3500 radnika. Northvolt ukupno ima više od 5000 zaposlnika. Europski startupovi ulažu desetke milijardi dolara u proizvodnju litij-inonskih baterija koje bi trebale biti ugrađene u električne automobile i omogućiti prelazak Starog kontinenta na elektromobilnost. No potražnja za električnim vozilima slabija je no što su neki u sektoru predviđali, a azijska i sjevernoamerička konkurencija žestoka.

Volkswagen ulaže u švedskog proizvođača baterija

Kompanija i dalje planira graditi gigatvornice u Njemačkoj i Kanadi, kao i u švedskom Göteborgu, zajedničkim ulaganjem s Volvo Carsom.