10. motosusreti slatinskoga Motokluba Speed

10. motosusreti slatinskoga Motokluba Speed

Petar Žarković
3.9.2024., 10:00
10. MOTOSUSRETI

Užitak u motociklima i druženju na Javorici

Po deseti se put kod akumulacijskog jezera Javorica, nedaleko od Slatine, okupilo mnoštvo bajkera, njih oko 500, uz 2500 posjetitelja

Ljubitelji motora i članovi motoklubova diljem zemlje, pa i u susjednim državama, već znaju da se posljednjeg vikenda u kolovozu održavaju motosusreti u Slatini, bajkerska manifestacija kojom Motoklub Speed na svoj način uveličava proslavu Dana grada. Ove godine jubilarnim, desetim susretima obilježena je i 727. obljetnica prvog spomena imena grada Slatine u povijesnim dokumentima.

Petar Žarković

Bilo je gotovo nemoguće izbrojiti sve makine i njihove "jahače" koji su se okupili na velikom prostoru uz akumulacijsko jezero Javoricu, tri kilometra od središta grada, ali organizatori su procijenili da ih je više od 500. Neki od njih ostali su na Javorici, a svi ostali, predvođeni tajnikom Motokluba Speed Slavenom Kostanjevcem, organizirano su se u koloni, uz policijsku pratnju i zaglušujuću buku, dovezli u grad i prodefilirali slatinskim ulicama. Svoje motore parkirali su u Parku 136. slatinske brigade, između zgrade gradske uprave, župne crkve sv. Josipa i glazbenog paviljona, gdje su se zadržali u kraćem odmoru, međusobnim razgovorima i susretima sa znancima uz okrjepu.

Petar Žarković
Petar Žarković
Petar Žarković

Dočekali su ih, uz ostale, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Ilija Nikolić, direktorica Turističke zajednice Martina Kostanjevac, direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj i brojni građani. Nakon organiziranog povratka u koloni, na prostoru uz Javoricu nastavljen je zabavni program s motoigrama, bacanjem gume i neizostavnim mjerenjem decibela.

Volonteri

Sve sudionike motosusreta i okupljene građane zabavljali su novogradiški Rockeri, glazbeni sastav koji je posljednjih nekoliko mjeseci već imao dvadesetak nastupa u Hrvatskoj, ali i BiH te Sloveniji, nastupila je i BiH glazbena skupina Euphoria, a vrhunac večeri bio je nastup svevremenske Opće opasnosti.

KRENUO DJED, PA OTAC, A ONDA I JA

Na slatinskim motosusretima bila je i mlada Ira Sopić iz Osijeka sa svojim ocem Josipom. Oboje su bajkeri, voze Yamahu R1 2023. i Yamahu R7 2023. “Ljubav prema motorima tata je naslijedio od djeda, a ja od njega. Putujemo po motosusretima u Hrvatskoj, najviše po Slavoniji, ali planiramo motorima i na more. Privlači me vožnja motorom, to je neka vrsta adrenalina, zajednička emocija sa svim bajkerima”, govori Ira.

Među stotinama bajkera u Slatini sreli smo i bračni par iz Čakovca. Na Suzukiju V-Strom 1000 došli su Mirela i Želimir Patačko. Oni svoj motor imaju godinu dana i toliko su bajkeri, a kažu da im to nije bila skupa investicija. Želja je bilo i ranije, ali tek sada, kad su djeca poodrasla, mogu se ostvariti. “Suprug mi je prenio ljubav prema motorima, to je adrenalin. Kad sjednem na motor, to je užitak, odmor i čisto zadovoljstvo, a ovakvi motosusreti su društvo, zabava i nema boljeg”, kaže Mirela.

Veliku pomoć organizatorima motosusreta pružili su članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Slatina i Vatrogasne zajednice grada Slatine, koji su volonterski odradili poslove redarske službe. Kako bi omogućili što većem broju građana i njihovih gostiju dolazak iz središta grada na Javoricu, i ove je godine u suradnji s tvrtkom Čazmatrans d.o.o. osiguran besplatni autobusni prijevoz svakih pola sata od 21 do 3.30. Na Javorici je uz bajkere bilo i do 2500 posjetitelja.

Slaven Kostanjevac, tajnik slatinskoga Motokluba Speed

Slaven Kostanjevac, tajnik slatinskoga Motokluba Speed

Petar Žarković

- Ovo je manifestacija koja okuplja najviše posjetitelja u sklopu proslave Dana grada. Osim članova našega Motokluba Speed, članova mnogih klubova iz Hrvatske na čijim su susretima sudjelovali i slatinski bajkeri te brojnih ljubitelja motora koji nisu članovi udruge, tu su također bajkeri iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Austrije i Njemačke. U organizaciji susreta pomogli su nam Grad Slatina i gradska Turistička zajednica i mi smo im vrlo zahvalni jer bez njihove pomoći ovako veliku manifestaciju sami ne bismo mogli organizirati. Ove godine tijekom susreta provodili smo i jednu humanitarnu akciju. Naime, u dogovoru s obitelji Margaretić, kojoj je u požaru izgorjelo krovište kuće, prikupljali smo donaciju koju ćemo im uručiti poslije susreta kako bismo im pomogli u troškovima saniranja nastale štete. Ovakve akcije dokazuju da su bajkeri ljudi dobrog srca, a Motoklub Speed rado se odaziva svakoj takvoj akciji, pa i sam inicira akcije kao što je ova - ispričao nam je tajnik MK Speed Slaven Kostanjevac, podsjećajući da slijede pripreme za njihove redovne humanitarne aktivnosti kojima razveseljavaju slatinsku djecu u povodu blagdana sv. Nikole i Božića, a sljedećeg proljeća i Uskrsa.

Marina i Mario Knežević na 10. motosusretima slatinskoga Motokluba Speed

Marina i Mario Knežević na 10. motosusretima slatinskoga Motokluba Speed

Petar Žarković
Ira i Josip Sopić na 10. motosusretima slatinskoga Motokluba Speed

Ira i Josip Sopić na 10. motosusretima slatinskoga Motokluba Speed

Petar Žarković
Mirela i Želimir Patačko na 10. motosusretima slatinskoga Motokluba Speed

Mirela i Želimir Patačko na 10. motosusretima slatinskoga Motokluba Speed

Petar Žarković

Adrenalin u slobodno vrijeme

Motoklub Speed osnovan je 1996. godine, a službeno je registriran dvije godine poslije. Tijekom godina broj članova se mijenjao, a sada ima dvadeset stalnih i aktivnih članova koji redovito posjećuju motosusrete koje organiziraju drugi klubovi.

Lejla i Marko Vlajnić na 10. motosusretima slatinskoga Motokluba Speed

Lejla i Marko Vlajnić na 10. motosusretima slatinskoga Motokluba Speed

Petar Žarković

Marko Vlajnić vozi Kawasaki Versis 1000 GP, a kod njega se ljubav prema motorima razvila od malih nogu. Kao medicinski tehničar, kaže da motori imaju veze s medicinom jer povećavaju adrenalin. Na poslu se ne smije opustiti, pa adrenalina treba biti i u slobodno vrijeme. I kćerkica Lejla već voli motore…

10. motosusreti slatinskoga Motokluba Speed na Javoriici,

10. motosusreti slatinskoga Motokluba Speed na Javoriici,

Slaven Kostanjevac
Slaven Kostanjevac

Tajnik Motokluba Speed Slaven Kostanjevac član je kluba već gotovo 20 godina. Posljednje tri godine vozi motor Yamaha 1300, a motore inače vozi od svoje šeste godine.