Novi Volkswagen Transporter

Novi Volkswagen Transporter

27.8.2024., 07:08
SEDMA GENERACIJA

Novi VW Transporter: Inovativna i svestrana vozila za profesionalce

Nova linija Transportera upotpunjuje najnoviju ponudu dostavnih Volkswagenovih vozila novim modelima furgona -Kombi i Caravelle

Volkswagen gospodarska vozila predstavila su nedavno prve fotografije novog Transportera. Nova generacija nudi više prostora, veću nosivost, veći kapacitet vuče, veću učinkovitost. Sedma generacija proizvodne linije bit će uvedena u tri varijante Transportera (kombi-vozilo, furgon i kamionet) te također kao model Caravelle (prijevoz putnika).

Novi Volkswagen Transporter

Novi Volkswagen Transporter

Vozila pokreću najsuvremeniji turbodizelski, plug-in hibridni i električni pogonski sustavi. Novi Transporter nudi se kao furgon (teretni prostor isključivo za prijevoz robe), furgon Plus (teretni prostor s drugim redom sjedala za kombinirani prijevoz robe i putnika), kombi (za prijevoz putnika) i kao varijanta s dvostrukom kabinom (platformska karoserija s dugim međuosovinskim razmakom). Varijante kombi i furgon opcijski su dostupne s visokim krovom i produljenim međuosovinskim razmakom. Sa svojih devet sjedala ekskluzivniji model Caravelle razvijen je za komercijalni prijevoz putnika - idealan kao shuttle vozilo i taksi velikog kapaciteta. Volkswagen gospodarska vozila nudit će Caravelle kao početnu verziju, sa srednjom razinom specifikacije opreme u varijanti Life ili vrhunskom u varijanti Style.

Novi Volkswagen Transporter

Novi Volkswagen Transporter

Motorizacija

Proširena je i ponuda pogonskih sustava. Uz najnovije turbodizelske motore (TDI) oba modela bit će dostupna s plug-in hibridnim pogonom i s električnim pogonom. Kad krene faza pretprodaje, bit će dostupne tri različite opcije snage TDI motora: 81 kW (110 KS), 110 kW (150 KS) i 125 kW (170 KS). Novorazvijeni plug-in hibridni pogon (eHybrid) sa sistemskom snagom od 171 kW (232 KS) također će biti moguće naručiti. Uslijedit će naknadno i tri električna pogona snage 100 kW (136 KS), 160 kW (218 KS) i 210 kW (286 KS) te netokapaciteta baterije od 64 kWh. Uz to bit će dostupna električna verzija sa smanjenom snagom i manjom baterijom za gradski dostavni prijevoz. Modeli TDI i eHybrid dolaze s pogonom na prednje kotače. Sustav pogona na sve kotače 4MOTION dostupan je opcijski za TDI verzije od 110 kW. Električni modeli imaju pogon na stražnje kotače.

PANAMERICANA POSTALA SAMOSTALNA

Četvrta generacija Transportera bila je dostupna uz paket opreme PanAmericana od 2001. nadalje. Petom generacijom varijanta PanAmericana postala je samostalna, ekskluzivna verzija modela, evoluirajući u kultni klasik. Ta će varijanta biti dostupna u kombinaciji furgona i modela Caravelle. Izvana je nova PanAmericana prepoznatljiva po robusnim oblogama za sve terene na bočnim pragovima i rubovima kućišta kotača, branicima zrnate strukture dizajniranim za teške uvjete te obojenoj rešetci hladnjaka. U unutrašnjosti kombi dočekuje vozača i putnike s osvijetljenim umetcima za stepenice od plemenitog čelika, crnim aplikacijama visokog sjaja na instrumentnoj ploči i kromiranim unutrašnjim ručicama vrata. Standardno je opremljena novim 19” aluminijskim naplatcima Indianapolis (u crnoj boji sa završetkom Diamond Cut). Opcijski pogon 4MOTION je na sve kotače.

Sedma se generacija više ne pokreće ključem, nego općenito gumbom za pokretanje uz 12" digitalnu instrumentnu ploču i 13" infotainment zaslon. Standardno višenamjensko kolo upravljača opremljeno je pregledno raspoređenim gumbima. Ručica ručne kočnice ukinuta je i zamijenjena je prekidačem za parkirnu kočnicu koji se nalazi u sredini instrumentne ploče.

Novi Transporter dugačak je 5050 mm. Međuosovinski razmak produžen je za 97 mm, na 3100 mm, a međuosovinski razmak produžen za 400 mm bit će također opcijski dostupan. Uz 2032 mm vanjska širina Transportera povećana je za 128 mm u usporedbi s prethodnicima (bez vanjskih zrcala). Maksimalna širina između kućišta kotača povećana je za 148 mm, na 1392 mm. To olakšava spremanje europaleta. Duljina teretnog prostora na podu modela Transporter s normalnim međuosovinskim razmakom iznosi 2602 mm, što odgovara dodatnih 61 mm. Uz produženi međuosovinski razmak duljina prtljažnika raste na 3002 mm.

Novi Volkswagen Transporter

Novi Volkswagen Transporter

Obilje prostora

Najveći obujam za pohranu u varijantama s normalnim međuosovinskim razmakom sada iznosi 5,8 m3. Varijante s dugim međuosovinskim razmakom i visokim krovom mogu primiti obujam do 9,0 m3. Model Transporter može biti opremljen sa do šest sjedala u putničkom prostoru i raznim pregradama.

PROŠIREN STANDARDNI PAKET OPREME

Proširen je standardni paket opreme Transportera u usporedbi s prethodnicima. Od sada su uvijek na vozilu: LED glavna svjetla, LED stražnja svjetla, elektronička parkirna kočnica s funkcijom Auto Hold, 12” digitalni instrumenti (Digital Cockpit), infotainment sustav (uključujući DAB+, Apple CarPlay, Android Auto, online usluge i 13” dodirni zaslon), višenamjensko kolo upravljača, sustav pokretanja bez ključa Keyless Start, senzor za kišu, potpora zadržavanja vozila na voznom traku (Lane Assist), funkcija automatskog kočenja u nuždi i sustav dinamičnog prikaza prometnih znakova.

Usprkos svojoj veličini novi Transporter uz visinu manju od dva metra (normalan krov) može pristupiti konvencionalnim parkiralištima na više katova. S promjerom zaokreta od samo 11,8 metara (normalan međuosovinski razmak) također pri manevriranju svladava uske zavoje bez napora, a maksimalna je korisna nosivost do 1,33 tone. Ako ni to nije dovoljno, nova generacija Transportera može, ovisno o varijanti, povući prikolice težine do 2,8 tona gdje god je potreban teret.

Model Caravelle idealan je izbor za taksi ili shuttle bus velikog kapaciteta. Početna verzija već standardno nudi uklonjivu klupu s tri sjedala u trećem redu, što daje ukupno devet sjedala. Srednja razina opreme Life poboljšana je značajkama kao što su branici, kućišta vanjskih zrcala i ručice u vratima u boji vozila, klimatizacija, nasloni za ruke za vozačevo sjedalo, suvozačevo sjedalo prilagodljivo po visini s namještanjem potpore za kralježnicu i nasloni za ruke u boji vozačeva sjedala te 16" aluminijski naplatci.