Iveco eDaily
PROMO
19.8.2024., 16:06
Najviše u Kini

Prodaja e-auta u cijelom svijetu porasla za 21 %

Prodaja električnih i plug-in hibridnih vozila u srpnju je porasla za 21 posto na godišnjoj razini, ponajviše zahvaljujući rastu u Kini, a u Europi je zabilježen pad potražnje. Električnih vozila - potpuno električnih (BEV) ili plug-in hibrida (PHEV) – u srpnju je u svijetu prodano 1,35 milijuna, od čega ih je 880 tisuća prodano u Kini.

U prvih sedam mjeseci 2024. broj se prodanih plug-in hibrida u Kini povećao za 70 posto u odnosu prema istom lanjskom razdoblju. Najveći kineski i svjetski proizvođač EV-a BYD izvijestio je da je u istom razdoblju povećao svoju svjetsku prodaju BEV-a i PHEV-a za 13 odnosno za 44 posto. U Europi se na mjesečnoj razini u srpnju prodaja smanjila za 7,8 posto, a u sedam mjeseci ove godine ostala je nepromijenjena u odnosu prema istom lanjskom razdoblju. U Njemačkoj, najvećem tržištu električnih vozila u EU-u, u prvih sedam mjeseci ove godine prodaja je pala za 12 posto spram lanjskog razdoblja.

Vozila s produljenim dometom vožnje, hibridni automobili na baterije koje se pune s pomoću ugrađenog generatora, također su se prodavali u velikom broju. Teško je očekivati rast potražnje za električnom automobilima u Europskoj uniji, s obzirom na to da je Unija u srpnju uvela privremene carine na uvoz električnih automobila proizvedenih u Kini - od 17,4 do 37,6 posto.