Tvornica u Žilini
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
6.8.2024., 09:04
Žilina Tvornica obara rekorde

Kia će povećati svoju proizvodnju u Europi

Kia Sportage činila je 63 % ukupne proizvodnje, a hibridne i plug-in hibridne verzije čine više od trećine proizvodnje

U razdoblju od siječnja do lipnja ove godine Kia, proizvođač automobila u blizini Žiline, proizvela je više od 188.000 vozila, što je povećanje od gotovo 3000 vozila (+1,59 %) u usporedbi s prvom polovinom 2023. Tijekom ljetnog zatvaranja tvrtke proizvođač automobila također će se pripremati za proizvodnju novih električnih modela.

Sportage je činio 63 % ukupne proizvodnje, a hibridne (HEV) i plug-in hibridne (PHEV) verzije činile su više od trećine ukupne proizvodnje. Model Ceed činio je preostalih 37 % proizvodnje u prvoj polovini ove godine. "Trenutni rezultati potvrđuju rastuću potražnju za našim modelima i stabilnu poziciju našeg brenda na europskom tržištu. U prvoj polovini godine uspjeli smo proizvesti nešto više vozila nego što smo planirali. Cilj nam je zadržati ovaj pozitivan trend do kraja godine i ispuniti plan na razini od 343.000 automobila. Otprilike 250 naših zaposlenika osigurat će pripremu linija za njihovo nesmetano pokretanje nakon godišnjeg odmora u cijeloj tvornici", rekao je glasnogovornik Kia Slovakia.

Kia flota

Kia flota

Remont

Kia Slovačka potvrđuje svoju izvoznu orijentaciju, s izvezenim vozilima u 79 zemalja u prvoj polovini godine. Kao i prethodnih godina, glavna izvozna tržišta bila su Velika Britanija (16,5 %), Njemačka (10,6 %), Španjolska (10 %), Poljska i Italija (po 7,6 %).

Tvrtka je također najavila da je tradicionalno ljetno zaustavljanje, posljednjeg tjedna srpnja i prvog tjedna kolovoza, iskoristila za provedbu značajnih tehnoloških poboljšanja i pripreme za buduću proizvodnju. U pogonu za izradu karoserijskih dijelova planirana je zamjena četiri robota za paletiranje. Pogon limarije proći će kroz generacijsku obnovu 29 robota za zavarivanje i manipulaciju, a linije za montažu bit će modificirane za proizvodnju novih električnih modela. Novost će biti ugradnja aluminijskog prednjeg poklopca motora. U lakirnici će se zamijeniti osam robota za nanošenje osnovne boje i ugraditi nove tehnologije koje će omogućiti i nanošenje nove vrste mat-boje. Montažna radnja priprema se za uvođenje novog električnog modela modifikacijama i prilagodbama proizvodnih linija.

Tvornica u Žilini
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Sva ulaganja i poboljšanja naglašavaju predanost Kia Slovakia kontinuiranoj zaštiti zdravlja zaposlenika, poboljšanju ergonomije i sigurnosti na radu, modernizaciji proizvodnih procesa i pripremi za buduće izazove na području elektromobilnosti.

Nagrada radnicima

Proizvođač automobila brine se o sigurnosti i zdravlju zaposlenika u ljetnim vrućinama ne samo kroz distribuciju ionskih napitaka nego posebno kroz rad klimatizacijskih uređaja izravno u pogonima montaže, strojarnice i dijela limarije. Također, sve prostorije za odmor u proizvodnim i neproizvodnim prostorima su klimatizirane.

U vrijeme prije dopusta tvrtka isplaćuje i nagrade zaposlenicima. U lipnju im je isplatila 13. plaću u iznosu od 75 do 110 posto osnovne plaće, ovisno o radnom stažu, a u srpnju je zaposlenicima isplaćena tromjesečna nagrada u iznosu od 320 eura.

20 godina Kije u Slovačkoj
Kia