WRC Croatia
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
6.8.2024., 09:04
FIA: Do 29. kolovoza dajte nam garancije

Hrvatska dobila službeni rok za održavanje WRC Rallyja

Hrvatska dobila službeni rok do kojeg mora odabrati želi li WRC Croatia Rally

Hrvatski organizatori automobilističkih utrka Croatia Rally zaprimili su od Svjetske automobilističke federacije (FIA) i WRC promotora rok do kojeg moraju dostaviti sve potrebne lokalne garancije kako bi se u Hrvatskoj 2025. godine održalo Europsko rally prvenstvo (ERC), a 2026. i 2027. ponovno Svjetsko rally prvenstvo, odnosno WRC Croatia Rally. Rok za predaju garancija istječe 29. kolovoza ove godine.

- U skladu s nedavnim razgovorima i pregovorima, sa zadovoljstvom možemo ponuditi Croatia Rallyju poziciju u kalendaru FIA Europskog Rally Prvenstva (ERC) za 2025. godinu, a zatim i povratak u Svjetsko Rally Prvenstvo (WRC) 2026. i 2027. godine… Bez sudjelovanja u ERC-u 2025. godine, naknadna pozicija u kalendaru WRC-a nije moguća - navodi WRC promotor u svom pismu te naglašava kako je za finalizaciju dogovora važno dostaviti "pisane garancije relevantnog vladinog tijela".

Sebastien Ogier (Francuska) i njegov suvazač Vincent Landais (Francuska)
HINA/ Damir SENČAR

- Iskreno se nadam kako ćemo do zadanog roka, znači do 29. kolovoza, uspjeti ishoditi sve potrebne službene garancije kojima će Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo Turizma i Sporta podržati nastavak održavanja WRC Croatia Rallyja. Ponovno ću istaknuti kako se ekonomske i marketinške koristi za Hrvatsku zahvaljujući WRC Croatia Rally mjere u stotinama milijuna eura te kako je snimke Hrvatske preko TV prijenosa i snimki u samo jednom izdanju događaja vidjelo gotovo sto milijuna gledatelja u 165 zemalja diljem svijeta. Zahvaljujem Vladi i Ministarstvu turizma na dosadašnjoj podršci te vjerujem, nakon sastanaka koje smo imali posljednjih nekoliko tjedana, da potpora ipak neċe izostati. Zahvaljujem Gradu Zagrebu i drugim predstavnicima županija i gradova koje su odlučile podržati ERC Croatia Rally iduće godine te povratak WRC-a u 2026. i 2027. na hrvatske ceste, istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora Croatia Rallyja Daniel Šaškin.

Podsjećamo, nakon što Hrvatska nije na vrijeme dostavila odgovarajuće garancije, FIA i WRC promotor isključili su Croatia Rally iz kalendara u idućoj sezoni, a rally utrke u 2025. premjestili u Saudijsku Arabiju, Paragvaj i na Kanarske Otoke.

Kroz četiri uspješne sezone WRC Croatia Rally nametnuo se kao odlično organizirano natjecanje koje je pravi sportski izazov svim posadama. U pravilu o pobjedniku je odlučivao posljednji brzinski ispit, a bravurozne vožnje od 2021. do 2024. pratilo je više od milijun gledatelja na licu mjesta.