HINA
30.7.2024., 07:40
Planirajte put do mora

Vozači, oprez, radovi su na svim autocestama

Obvezno prije putovanja treba provjeriti stanje vozila kako ne bi došlo do neplaniranog kvara i popriličnog troška

Špica je turističke sezone, pa se na svim autocestama u Hrvatskoj bilježi pojačan promet i gužve uobičajene za srpanj. Da se treba naoružati strpljenjem, biti odmoran za vožnju i ponijeti dovoljne količine hrane i vode, savjetuje naš čitatelj Zlatko.

- Putovali smo iz Osijeka na ljetovanje u Rovinj. Krenuli smo u 6 sati ujutro, računajući da ćemo tako izbjeći gužve i stići na odredište za pet do šest sati. Međutim, vožnja se otegla, gužve su velike, dogodila se još i prometna nesreća poslije Lučkog, a vožnju sam morao usporiti i zbog radova oko Učke. Ipak, sretno smo stigli u naš apartman u 15.30 - kaže Zlatko. Slično je prošla i ekipa Glasa Slavonije, putujući nedavno od Osijeka do Pule i natrag, stoga donosimo savjete i preporuke za vozače koji kreću na more ili se s mora vraćaju kući.

PROVJERA AUTA

Tko radi, taj i griješi, a moglo se prevenirati. Naime, mi smo prije putovanja propustili provjeriti stanje plina u klimatizacijskom uređaju automobila te vam savjetujemo da i to učinite. Naime, to se pokazalo kobnim na povratku iz Pule u Osijek, kada je klima ostala bez plina za hlađenje. Budući da smo morali krenuti na put kući u Osijek tek oko 13 sati u nedjelju, po najvećoj vrućini, usred toplinskog vala, klima je slabo radila, a bilo nas je troje u automobilu, i to je znatno otežalo putovanje.

Prije svega treba dobro proučiti portal Hrvatskog autokluba (HAK), gdje se iz sata u sat donose aktualne vijesti o stanju na cestama, putne informacije kao i karta na kojoj su nacrtani radovi na pojedinim dionicama autocesta. Naime, radovi su brojni, ima ih na gotovo svim autocestama, stoga valja biti oprezan i pažljivo voziti. Obavezno prije početka puta treba provjeriti stanje automobila kako ne bi došlo do neplaniranog kvara. Osim toga, automobil valja napuniti gorivom, a stručnjaci tvrde da je najbolje tenkirati večer prije, ako se kreće ujutro. Također, valja provjeriti tlak u gumama, i to na hladnim gumama, jer pritisak se povećava kako se povećava temperatura.

hak.hr

Kako smo na more kretali po noći, nije bilo gužve na cesti, ali je bilo jako puno radova, što se može vidjeti na karti HAK-a. Nismo očekivali da u špici sezone može biti toliko radova, pogotovo od Karlovca pa sve do Istarskog Ipsilona.

Ograničenja brzine neprestano se mijenjaju, sad je 80, pa 100, pa onda 60 km/h. Radovi se protežu sve do iza Učke, a tamo se mogu vidjeti lutke odjevene u radnike, koje mašu zastavicama te upozoravaju na radove. Začudila nas je ta količina radova, pogotovo nakon račvanja iz Bosiljeva prema Rijeci, gdje su tri prometna traka sužena u jedan trak i nastaje usko grlo. No, budući da smo putovali noću, sve te prepreke s lakoćom smo prošli.

Gužve i ako idete autobusom

Mlada Osječanka Nikolina ispričala nam je svoje iskustvo na putu do mora. Ona je sjela u autobus u Osijeku i putovala do Zagreba, planirajući presjesti u Zagrebu na autobus koji vozi do Zadra. Međutim, na autocesti dogodila se prometna nesreća i autobus je neplanirano stajao u koloni nekoliko sati. Umjesto u 18 sati, u Zagreb je stigla poslije 21 sat. Autobus za Zadar već je bio otišao. Srećom, u Zagrebu imam prijateljicu kod koje sam prenoćila, a putovanje za Zadar nastavila sam sljedeće jutro, ispričala nam je Nikolina.

U povratku su bile očekivane gužve. Na račvanju od Bosiljeva do Zagreba u trenutku našeg prolaska srećom nije bila ni jedna prometna nesreća, ali smo malo stajali, malo vozili usporeno, nekada vozili manje od 20 km/h pa sve do 130 km/h i tako smo prošli Bosiljevo i Lučko. Na tom dijelu autoceste nije bilo kamiona, bilo je manje radova nego kada smo išli na more, vozili smo se malo brzo, malo sporo, a na naplatnim kućicama na Lučkom nije bilo gužve.

Uključivši se na autocestu A3, Zagreb - Lipovac promet je tekao glatko i nije više bilo gužve, a pogotovu odvajanjem na autocestu Slavonika prema Osijeku, gdje je, očekivano, pao promet.

Usko grlo pojavljuje se prema Rijeci iza Bosiljeva, jer se zbog radova, tijekom našeg putovanja, vozilo jednim trakom. Savjetujemo vam noćnu vožnju, jer je tada slabiji promet. Ako putujete danju, posebice vikendom, pripremite se za nesnosne gužve i kolone. Sretan put! 

Savjeti policije

- na put krenite odmorni

- ne konzumirajte alkohol tijekom putovanja

- brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti

- na autocesti ne zaustavljajte niti parkirajte motorno vozilo

- prilikom vožnje u koloni držite dovoljan razmak između vozila

- bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja

- u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite

- ne koristite se mobitelom tijekom vožnje

 

RIJEKA SPLIT,12.09.2012.NOVOSTIILUSTRACIJA KONCESIJA, DALMATINA ZAGREB DUBROVNIK, HAC HRVATSKE AUTOCESTE, AUTOPUT, AUTOCESTA, CESTA, PROMET, AUTOMOBILI, AUTO, VOŽNJA, CESTOGRADNJA... NAPLATA CESTARINE, CESTARINA, NA FOTO: RADNIK, RADOVI NA CESTI, CESTARI, SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER
NOVI LIST