Zagreb, 02.10.2014 - U sudaru dvaju automobila koji se jutros dogodio u zagrebačkome Šestinskom dolu ozlijeđena su dvojica vozača, a oba su vozila u potpunosti izgorjela, kratko je izvijestila policija. Na slici pripadnici policije tijekom očevida.foto HINA/ Damir SENČAR /ds
FaH
30.7.2024., 07:41
Užas na cesti

Alkohol i droga u krvi maloljetnog vozača

Automobil u kojem je bilo petero maloljetnika vozio je 17-godišnjak. Od posljedica teških ozljeda u bolnici u Zagrebu umrla je djevojka

Sama po sebi šokantna je vijest o pogibiji 17-godišnje djevojke u zapadnom zagrebačkom naselju Susedgrad. I onda dođe informacija od policije da je u autu koji je u nedjelju u rano jutro sletio c ceste na Aveniji Bolonja i snažno se zabio u rasvjetni stup bilo petero mladih ljudi, a nitko s navršenih 18 godina, uključujući i vozača koji je skrivio nesreću. I koji je bio pijan, u krvi je imao 1,21 promil alkohola. Zbog nenavršenih 18 godina naravno da nema vozačku dozvolu, i nije smio voziti automobil.

Policija zaustavlja-Krapinsko zagorska županija
Ustupljena fotografija

Kako je automobil nakon udarca u rasvjetni stup bio hrpa zgužvanog lima, na intervenciju su izišli zagrebački vatrogasci, koji su, koristeći se hidrauličnim škarama, iščupali vozačeva i suvozačeva vrata kako bi došli do unesrećenih, izvukli ih iz auta i predali ih ekipama hitne pomoći. Troje ih je, uključujući vozača, lakše ozlijeđeno, a jedan mladić i djevojka koja je za mjesec dana trebala napuniti 17. rođendan teško ozlijeđeni.

NEISKUSTVO I PREBRZA VOŽNJA

Neiskustvo je jedan od problema mladih vozača, koje im onemogućava da u određenim situacijama reagiraju na pravilan način. Čak i kad se stekne određeno vozačko iskustvo, mladi vozači željni su dokazivanja, i sebi i okolini, posebice osobi koju se želi impresionirati. Vožnja s prijateljima može biti zabavna, pogotovo ako se radi o noćnim izlascima vikendom. Nakon noćnih izlazaka cijeli je organizam iscrpljen, pa su reakcije vozača znatno usporenije, čime se direktno pridonosi neadekvatnom ponašanju u prometu. Istraživanja pokazuju da je veći rizik događanja prometne nesreće ako mladi vozač vozi automobil u kojem se nalazi više suputnika njegovih godina, jer tom prilikom sve što se događa u automobilu (razgovor, poruke, smijeh) zanimljivije je od praćenja prometne situacije ispred i oko vozila. I još kombinacija alkohola i droge...

Ozlijeđena djeca prevezena su u Kliniku za dječje bolesti te KBC Sestre milosrdnice, i odmah je krenula borba za život 17-godišnje djevojke. Nažalost, nepunih sedam sati nakon nesreće policija je dobila obavijest iz bolnice kako je djevojka, zbog teških ozljeda, preminula. Sama nesreća dogodila se oko 4.10, u Susedgradu, na Aleji grada Bolonje, kada je 17-godišnji vozač, prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima bilo koje kategorije, i s 1,21 promil alkohola u krvi, upravljao Renaultom Clio zagrebačkih registracijskih oznaka. U vozilu su se osim vozača nalazila četiri putnika. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Davora Bašića, u desnom zavoju gubi nadzor nad vozilom, slijeće na istočni nogostup i meki teren, nakon čega Clio udara u stup javne rasvjete. Tri putnika, 16-godišnjak, 17- godišnjakinja i 17-godišnji vozač lakše su ozlijeđeni, a teško su ozlijeđeni 17-godišnjak i 17-godišnjakinja. Od posljedica ozljeda 17-godišnjakinja je nekoliko sati nakon prometne nesreće u 10.35 preminula u KBC-u Sestre milosrdnice. Mladi vozač, koji je još uvijek u bolnici, kazneno je prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Brojna pitanja, ali tek nakon nesreće

Želja za dokazivanjem i prihvaćanjem u društvu kod mladih vozača jača je od poštovanja prometnih propisa, pa su nerijetki primjeri da mladi vozač stisne papučicu gasa i postigne vozilom brzinu koje se ne bi postidjeli ni vozači Formule 1 ili je pod tolikim utjecajem alkohola da jedva vidi kroz vjetrobransko staklo vozila. Nekim je vozačima zabavno ili misle da će ispasti cijenjeni u društvu ako na društvenim mrežama objave snimke brze vožnje. Je li zabavno ili cool biti obilježen kao mladi vozač koji je uzeo tuđi život ili nanio takve ozljede da je zbog njih drugi sudionik u prometu ostao invalid?

Tijekom očevida maloljetnom vozaču uzeti su uzorci krvi i urina koji su dostavljeni Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" kako bi se provelo toksikološko vještačenje. I, kako neslužbeno doznajemo, mladi vozač, kao i ostali putnici u vozilu, nisu imali samo alkohola u krvi, bio je tu i koktel nekoliko vrsta droga... i svi maloljetni!

I javnost nakon ovakve tragedije odmah traži krivca koji će odgovarati za izgubljeni život mlade djevojke. Neprijeporno je da je za nesreću kriv mladi vozač, no postavlja se pitanje kako je došao do ključeva automobila koji nije smio voziti. Neslužbeno doznajemo da ih je uzeo iz kuće dok su mu roditelji bili na moru, a nakon toga je s društvom krenuo u razuzdani noćni život, prožet alkoholom i koktelom droga.

Alkohol vožnja, vozač, vozači, pijani, ilustraija
PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Mladi vozač svakako će odgovarati za ovu tragediju, vidjet će se hoće li se sankcionirati i njegovi roditelji, jer istraga ide i tom smjeru. Uključit će se i nadležni centar za socijalni rad. Da bi se izbjegle ovakve tragedije, nužna je kvalitetna prevencija policije koja će doći do djece i usmjeriti ih da ne smiju sjesti za upravljač auta dok ne polože vozački ispit. Također, i roditelji trebaju utjecati na djecu da ne čine ovakve stvari, jer se tragedije, zbog vozačkog neiskustva, te kombinacije alkohola i droge, dogode u sekundi. Jednako tako, mladi ne bi trebali sjesti u automobil ako ga vozi maloljetna osoba ili pijani vozač.

Mladi život djevojke, koja je tek trebala napuniti 17 godina, neće se vratiti, no ova nesreća treba poslužiti kao dobra opomena za sve buduće vozače što se nikako ne smije raditi.