OSIJEK- 19.10.2020., jesen u gradu, jesenska setnja, boje, opadanje lisca, parkovi, Promenada, jesen, slobodnjak.Foto: Andrea Ilakovac
Andrea Ilakovac
22.9.2024., 14:47
LJETO JE I SLUŽBENO ZAVRŠILO

Jesen je stigla danas u 14.43, bablje ljeto - u niskom startu

U nedjelju u 14.43 ljeto je reklo - dosta, kalendarski je počela jesen, koja bi trebala biti toplija od prethodnih

Već danima se moglo primijetiti kako je sve više otpalog lišća s drveća. Mijenjaju se boje onih preživjelih listova u krošnjama, a to znači samo jedno, ljetu je kraj. Nakon 93 dana, 15 sati i 52 minute ljeto je završilo svoj put. U nedjelju u 14.43 reklo je - dosta, te je i službeno nastupila jesen. Da je najtoplijem godišnjem dobu kraj, vidi se i po danjem svjetlu, kojega je sve manje, dani su kraći, a noć sve duže traje.

Dolazak jeseni nagovijestio je i Boris, ciklon koji je prije desetak dana pogodio cijelu Europu, pa tako i Hrvatsku. Temperature su se tog vikenda (između 13. i 15. rujna) spustile ispod 10 Celzijevih stupnjeva, pa je osjet hladnoće, uz kišu i jak vjetar, bio primjereniji kraju prosinca, kada nastupa zima. Bio je to temperaturni šok za većinu ljudi, jer su gotovo u danu iz majica kratkih rukava uskočili u zimske jakne. No, srećom, Boris se ispuhao, pa se vrijeme, temperaturno gledajući, vratilo na staro.

Za dana se po ulicama mogu vidjeti sve generacije kako šeću u majicama kratkih rukava, jer je temperatura, konkretno u Osijeku, dosezala 25 celzija u hladu, no ranoranioci su iz kuća izlazili u jaknama, jer je sve do 7 sati temperatura bila tek 8 stupnjeva. Takvo nam vrijeme meteorolozi predviđaju za cijeli ovaj tjedan, svježa jutra i dnevne temperature iznad 20 stupnjeva. Mnogi bi za ovo sunčano vrijeme potpisali odmah do početka zime.

EKVINOCIJ, ILI RAVNODNEVNICA

Ekvinocij, ili ravnodnevnica, događa se dva puta godišnje i odgovara trenutku kada Sunčeve zrake padaju okomito na Zemljin ekvator. To je dan u kojem njegov tamni dio (noć) traje približno podjednako na obje Zemljine polutke. Ekvinocij ipak u pravilu ne pada na datum kada su za promatrača sa Zemlje noć i dan savršeno podjednaki u trajanju, i to zbog dva razloga. Prvi je veličina Sunca, a drugi što u Zemljinoj atmosferi dolazi do loma Sunčevih zraka zbog refrakcije, što znači da će promatrač vidjeti izlazak Sunca čak i prije stvarnog izlaska.

Prema sezonskim prognostičkim materijalima, u listopadu i studenome, izgledno je, bit će toplije od prosjeka. To ne isključuje mogućnost dana ili kraćih razdoblja s temperaturom nižom od klimatoloških "srednjaka". Drugim riječima, imat ćemo bablje ljeto. Kad su oborine u pitanju prognostičari navode umjerenu vjerojatnost za prosječno kišan listopad i studeni, uz mogućnost veće količine oborine u odnosu prema višegodišnjim mjesečnim srednjim vrijednostima, posebice u studenome. Slično je to vremenu prošlih nekoliko godina, kada su jesen obilježila razdoblja s čestom kišom, osobito njezinu drugu polovinu.

OSIJEK- 08.10.2020., Perivoj kralja Tomislava, jesen, jesen u gradu, suho lišće, šarenilo boja, jesenski detalji u parku, slobodnjak.Foto: Andrea Ilakovac
Andrea Ilakovac

Ipak, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda napominju kako je ovdje riječ o dugoročnim prognozama, koje nemaju pouzdanost kao kratkoročne. Možda se Boris opet ukaže. Kako bilo, u jeseni treba uživati, prošetati parkovima, ulicama... i konzumirati pogledom i drugim osjetilima sve te blagodati koje nam priroda daje.