Golemi tartuf, uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda, promijenio percepciju o Istri
Ističemo se po svojoj dugogodišnjoj tradiciji i strasti prema tartufima koja traje više od 30 godina. Posebni smo jer stvaramo i poslujemo u samom srcu Istre, poznatom po prirodnom staništu bijelih i crnih tartufa, što nam ujedno omogućuje blisku suradnju s lokalnim tartufarima. Naša predanost izvrsnosti i inovaciji, uz očuvanje autentičnih okusa i arome tartufa, čini Zigante Tartufe prepoznatljivim u Europi i šire. Stalnim ulaganjem u kvalitetu i jedinstvene proizvode pružamo ljubiteljima tartufa vrhunsko gastronomsko iskustvo koje odražava bogatstvo istarske tradicije i prirode - kaže za Magazin Giancarlo Zigante.
Istra nije samo bogato nalazište tartufa nego i dom golemog tartufa, upisanog u Guinnessovu knjigu rekorda. Rijetki imaju sreću pronaći takav “trofej”. Koliko vam je taj tartuf promijenio percepciju razvoja proizvodnje?
- Nalaženje tartufa od 1310 grama, koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, bilo je prijelomni trenutak za nas, ali i za cijelu regiju. Taj “trofej” nije samo simbol bogatstva istarskog podneblja nego i potvrda potencijala tartufa iz Istre na svjetskoj razini. Taj me trenutak dodatno motivirao da ulažemo u razvoj proizvodnje, inovacije, te promociju Istre kao destinacije vrhunskih tartufa. Upravo zato tartuf, nazvan Millenium, nisam prodao iako sam, vjerujte, imao nevjerojatne ponude iz cijeloga svijeta.
Moja želja bila je da taj tartuf ostane upravo tamo gdje je i pronađen, u Istri. U povodu toga organizirao sam posebnu večeru za 120 uzvanika, pretežito mojih bliskih suradnika, prijatelja i novinara, gdje se tartuf i konzumirao, na tjestenini.
Od tada je malo mjesto Livade, gdje je danas smješten naš restoran, specijalizirana Zigante trgovina te gdje se odvija i sajam tartufa, prepoznatljivo diljem svijeta kao svjetski centar bijeloga tartufa.
Uz takvu pažnju, posvetili smo se unaprjeđenju kvalitete proizvoda i osiguravanju najboljih procesa prerade kako bi istarski tartuf zasjao u svojem punom sjaju i bio dostupan svim ljubiteljima diljem svijeta. Taj rekordni tartuf promijenio je percepciju o Istri, postavivši je na kartu prestižnih svjetskih destinacija za tartufe, što mi je dalo snažan poticaj za daljnji rast i razvoj.
Pridonose li tartufi dodatnom razvoju i prepoznatljivosti Istre i u kojoj mjeri?
- Tartufi snažno pridonose razvoju Istre na nekoliko razina. Kao jedinstveni prirodni resurs, tartufi privlače gurmane i turiste iz cijelog svijeta, koji dolaze upravo zbog autentičnog istarskog gastronomskog doživljaja. Ta pažnja prema tartufima povećava prepoznatljivost Istre, ne samo kao turističke destinacije nego i kao centra vrhunske kuhinje. Osim turizma tartufi potiču i razvoj lokalne ekonomije. Zbog potražnje za proizvodima na bazi tartufa raste broj obiteljskih obrta i proizvođača koji se bave preradom i prodajom tartufa, maslinovih ulja s tartufima, sireva, umaka i namaza te drugih specijaliteta. Time se stvaraju nova radna mjesta, a lokalni proizvođači ostvaruju plasman i na međunarodnom tržištu.
Naposljetku, Istra se koristi tartufima i kao simbolom svoje autentičnosti i prirodnog bogatstva, što dodatno jača njezin identitet u svijesti posjetitelja. Zahvaljujući tartufima Istra je prepoznata kao regija koja nudi poseban doživljaj spoja prirode, tradicije i vrhunske gastronomije. Tvrtka Zigante Tartufi bila je prva u Hrvatskoj koja je započela poslovanje s tartufima, postavivši temelje. U posljednjih desetak godina otvorilo se mnogo novih tvrtki koje se bave tartufima. Ne gledam na to kao na konkurenciju, dapače, smatram to potvrdom kvalitete i potencijala istarskog tartufa. Svaka nova tvrtka pridonosi promociji Istre i tartufa, a zajedno jačamo istarsku poziciju na svjetskoj gastronomskoj sceni.
Koliko imate proizvoda u asortimanu, gdje plasirate proizvode i što je najaktraktivnije u ponudi?
- U našem asortimanu imamo više od 100 proizvoda, koji su osmišljeni kako bi se prilagodili široj publici i svim generacijama. Naša ponuda uključuje sve od klasičnih namaza i umaka s tartufima do inovativnih proizvoda poput čokolade, čipsa, začina i orašastih plodova s tartufima. Naše proizvode plasiramo diljem Hrvatske, a prisutni smo i na međunarodnim tržištima, uključujući Europu i SAD, gdje su prepoznati među ljubiteljima vrhunske gastronomije. Danas imamo velik broj partnera diljem svijeta, naših distributera. Najatraktivniji proizvodi u našoj ponudi su svježi tartufi i tartufate, ali i jedinstveni gurmanski artikli poput čokolade i čipsa s tartufima, koji su posebno popularni zbog svog jedinstvenog okusa i pristupačnosti.
U svijetu raste interes za tartufe, čak i u zemljama koje u svojoj gastronomskoj ponudi nisu imale tartufe. Kakva su očekivanja?
- Očekujemo daljnji rast potražnje, kako na etabliranim tržištima tako i u novim regijama, gdje potrošači sve više prepoznaju vrijednost i jedinstvenost tartufa. Kako bismo se prilagodili različitim kulinarskim tradicijama, kontinuirano radimo na edukaciji i prilagođavanju naših proizvoda lokalnim ukusima. Na primjer, za japansko tržište na Teams video sastancima održavamo edukacije o pripremi sushija s tartufima kako bismo lokalnim chefovima približili mogućnosti upotrebe tartufa u njihovoj tradicionalnoj kuhinji. Taj pristup nam omogućava da širimo kulturu upotrebe tartufa diljem svijeta i stvaramo nove, jedinstvene kombinacije okusa koje povezuju različite gastronomske tradicije.
Svaki vikend održavate sajam posvećen tartufima. Koji je cilj takve manifestacije?
- Cilj našeg sajma posvećenog tartufima Dani Zigante tartufa jest višestruk i jako važan. Prije svega, fokusiramo se na edukaciju posjetitelja o tartufima, njihovoj povijesti, karakteristikama i različitim načinima upotrebe u kulinarstvu. Želimo da posjetitelji shvate naš slogan “Od šume do stola”, koji naglašava važnost očuvanja prirodnog staništa tartufa Motovunske šume.
Naša misija je educirati posjetitelje o jednostavnim i kreativnim načinima pripreme jela s tartufima, omogućujući im da u vlastitoj kuhinji uživaju u bogatstvu okusa i arome koje tartufi nude. Također, ponosni smo što na našem sajmu imamo goste iz cijelog svijeta, što dodatno potvrđuje našu uspješnost u promoviranju ove jedinstvene i cijenjene delicije. Uz edukaciju, Dani Zigante tartufa pridonose i očuvanju lokalne tradicije i prirode stvarajući zajednicu ljubitelja tartufa i potičući odgovorno ponašanje prema okolišu. Naša manifestacija ne samo što slavi tartufe nego i potiče ljubav prema prirodi i održivom razvoju, čime pridonosimo očuvanju istarske baštine za buduće generacije.