MAGAZIN PEXELSPHOTO BY Pixabay
PEXELS
26.10.2024., 07:00
UREDNIKOV IZBOR: O BANKAMA I BANKARSTVU

Anita Pavković: Banke će opstati, ali njihov oblik ne mora biti ovakav kakav je danas

Izdanje "Banke i bankarstvo - izazovi i trendovi" doprinos je proučavanju prakse i teorije politika poslovnih banaka u današnjem okruženju. Knjiga obrađuje ključne trendove i pojave u bankarstvu posljednjih desetljeća, koje su umnogome redizajnirale bankovne poslovne modele. Monografija je namijenjena širokom krugu čitatelja, uključujući menadžere, vlasnike, ulagatelje, klijente, stručnu javnost, društvo u cjelini, jer je važna za financijsku, uz informatičku, pismenost današnjice - kaže prof. dr. sc. Anita Pavković s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, glavna urednica spomenutog izdanja.

U knjizi je 11 poglavlja, u kojima, uz vaše priloge, pojedine teme elaboriraju i drugi ugledni stručnjaci, ekonomisti i znanstvenici. Zanimljivosti ne manjka, koje biste eventualno priloge/teme izdvojili kao najaktualnije i najzanimljivije i širem čitateljstvu, recimo tako?

prof. dr. sc. Anita Pavković, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Anita Pavković

Ustupljeno

- Izabrani trendovi nisu isključivi i ograničeni, a navedene pojave, kao i druge, utjecat će na bankarstvo i poslovanje banaka novog doba. Obuhvaćeni sadržaj monografije blisko je povezan s novostima i izazovima s kojima su suočeni upravljači banaka, kreatori njihovih strategija i planova, regulatori i supervizori, konkurenti, stručna i znanstvena javnost i sl. Navedeni blok tema pomno je biran i može poslužiti kao dobra osnova kreatorima novih programa izobrazbe na svim razinama, novih tema stručne i znanstvene komunikacije, popularizacije struke bankara i financijskih profesionalaca. Također može biti vodilja i trasa budućim karijernim bankarima u njihovu profesionalnom razvoju, te aktivnom i konkurentnom sudjelovanju financijskih eksperata na globalnom tržištu rada.

Koje i kakve biste promjene istaknuli kao nužne i neizbježne u idućem razdoblju...?

- Svjedoci smo svakodnevnih i intenzivnih promjena i disrupcija u cjelokupnom društvu i ekonomiji, a financijski sektor i banke nerijetko su pioniri promjena, pozitivnih iskoraka i inovacija u najširem smislu. Uz navedeno, eksterni čimbenici kao što su klimatske promjene, pandemija, zdravstvena zaštita, sukobi, robotizacija, umjetna inteligencija, starost populacije, migrantske krize, proizvodnja i koncentracija energetskih i poljoprivrednih proizvođača te nesigurnost pristupu hrani imaju svoj svakodnevni utjecaj, što će sigurno utjecati na društvo, ekonomiju, financije i bankarstvo u užem smislu. Uz navedene okidače zasigurno postoje i drugi, još uvijek neuočeni okidači i pokretači promjena. Obuhvaćene teme i tekstovi zasigurno su dobar temelj za opstanak banaka i itekako visok stupanj proaktivnog pristupa banaka tim promjenama i svim mogućim konkurentima.

 

Tradicionalne bankovne financijske institucije prolaze kroz proces digitalne transformacije i novih trendova u financijskom i bankarskom svijetu, a koji su sve izraženiji zahvaljujući nekim novim konkurentima, poput financijskih i podatkovnih tvrtki, koji se koriste tehnologijom za razvoj novih usluga i financijskih poslovnih modela. Uz konkurenciju koja banke tjera na promjene tu su i novi zahtjevi klijenata, poslovanja, procesa, dizajna posla, sigurnosna pitanja i drugi faktori koji dovode do nužnosti intenzivnije primjene tehnologije i tehnoloških dostignuća uz sva navedena ograničenja i izazove. Banke su se kroz svoju noviju povijest poslovanja dosta aktivno prilagođavale novim tehnologijama i konstantno ih implementirale u svoje poslovanje.

Kako je zapravo biti glavna urednica jednog tako ambicioznog i relevantnog izdanja s temama kakve su prezentirane u "Banke i bankarstvo: Izazovi i trendovi"?

- Kao glavna urednica nastojala sam prezentirati različita stajališta o bankarstvu i bankarenju novog doba. Autori pojedinih tema su sveučilišni profesori i znanstvenici s nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj, imamo predstavnike regulatornih i supervizorskih institucija te autore iz poslovnog svijeta, što daje posebnu vrijednost temema ovog izdanja.

Posebna uloga u širenju spoznaja dodijeljena je upravo edukatorima, znanstvenicima, akademskoj i stručnoj zajednici. Stoga je monografija komplementaran spoj izabranih tema, autora i pogleda s pedagoškog aspekta, znanstvenog pristupa, stručnih praktičnih stavova i tehnika upravljanja i inovatora unutar grane financija, odnosno polja banaka u užem smislu. Takav sveobuhvatan prikaz s različitih stajališta može doprijeti do širokog kruga dionika i proširiti vidike. Vrijedan doprinos očituje se i u sudjelovanju akademskih autora s nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj, karijernih regulatora i supervizora, autora iz poslovnog financijskog sektora i šire, što čini holistički pristup izazovnoj temi danas i u budućnosti. Nastavno, monografija može poslužiti u obogaćivanju programa na svim sveučilišnim i stručnim razinama studija u Hrvatskoj i šire.

Kad se sve zbroji i uzme u obzir, u nekom općenitom zaključku, kakvo je danas stanje s bankama i bankarstvom u Hrvatskoj, koji su izazovi i trendovi, da se referiram na knjigu kojoj ste glavna urednica?

- Stoljetna povijest neće se izbrisati, banke će opstati, ali njihov pojavni oblik ne mora biti nužno ovakav kakav je danas. Uspjele su opstati i sigurno će se prilagoditi novonastalim okolnostima i iskoristiti sve vlastite prednosti i pogodnosti. Dakle, banke su nužno potrebne, kao ulje u motoru, kako za osobne financije tako i za potrebe poduzetnika, države i drugih koji trebaju novac za ulaganja, ali i zavidniji ekonomski razvoj.

Sigurne i regulirane banke civilizacijski su doseg, a pristup novcu kao takav osnovno je ljudsko pravo. Proces promjena je neizostavan, ali sigurno i težak i slojevit. Unutar bankovnog sektora, koji je po naravi tradicionalan, otpor promjenama dolazi u svim oblicima, od regulatornih pritisaka i tehničkih barijera do tipičnog otpora zaposlenika na svakodnevnoj razini, koji promjene doživljavaju nametnutim, a ne dobrodošlim. Kroz povijest kreirani su, primjerice, kava bez kofeina, pivo bez alkohola, vozila bez vozača, letjelice bez pilota..., možda će i buduće bankarstvo biti bez banaka, ali s bankarstvom, banke će se prilagoditi.

Znanstvena monografija "Banke i bankarstvo: izazovi i trendovi" u fizičkom su obliku objavile Narodne novine, te je dostupna u knjižarama, kao i online.