MAGAZINAuthor Hannah Bonam-Youngwww.hannahbywrites.com

Hannah Bonam-Young

Megan Preece Photography
19.10.2024., 05:45
NOVO IZDANJE OSJEČKE MORANE

Noć je sve promijenila

Unatoč svemu, ljubav: Priča Hannah Bonam-Young o prevladavanju ograničenja...

Postoje dva motiva da pročitate knjigu: jedan je da biste uživali u njoj, drugi da biste se time hvalili! Tu je mudru misao izrekao Bertrand Russell, engleski filozof, povjesničar i društveni reformator, jedan od najsvestranijih umova 20. stoljeća. S obzirom na to da je BR umro početkom 1970., teško je i zamisliti kako bi lucidni Russell danas komentirao situaciju s knjigama, u novom, globalno umreženom i digitalnom dobu. Možda ne bi vjerovao u ono što vidi, između ostalog i u broj godišnje objavljenih knjiga u klasičnoj formi, kao i onih u elektronskom izdanju diljem svijeta, ali ni u broj nakladnika, kojih je sve više i više.

Drugim riječima, za razliku od Russellova analognog vremena, knjige danas, u vremenu globalne digitalizacije, pišu svi, i mladi i stari, i poznati i nepoznati, i anonimci i celebrityji, i amateri i profesionalci, pa se slobodno može zaključiti da je u trećem desetljeću 21. stoljeća, u kojem i sami živimo i knjige čitamo, naš planet postao ujedno i najveća riznica pisane riječi uopće, dominantno civilizacijsko kulturno dobro dostupno gotovo svima koliko nas ima na svim meridijanima i paralelama. Zasluge za to imaju naravno i izdavači, nakladnici, koliko oni veliki i poznati toliko i oni mali, nezavisni, koji prave tek prve korake prema čitateljima, a time i prema svijetu i slavi.

Ako se sad pitate čemu tako “filozofično-pretencioznan” uvod, razlog je posve prozaičan (da se i tako referiram na pisanu riječ!) - jedan lokalni, hrvatski, u ovom slučaju osječki, izdavač, i jedna nova knjiga pod njegovom etiketom. Radi se o nakladniku Morana, čija je Sanda Dominković glavna urednica. Upravo se u katalogu Morane nakon romana “44 poglavlja o 4 muškarca” B.B. Easton nedavno pojavilo i novo, drugo izdanje, knjiga “Unatoč svemu, ljubav” kanadske autorice Hannah Bonam-Young, a najavljuje se i skorašnji izlazak iz tiska i trećeg naslova, “Mayluna”, također ženskog autora, Kelley McNeil.

UNATOČ SVEMU, LJUBAV

O ČEMU SE RADI U KNJIZI: Winnifred Win McNulty oduvijek je bila izrazito neovisna. Ne dopuštajući da ju razmaze zbog razlike u njezinim udovima, Win je provela veći dio svog života pokušavajući dokazati da sve može sama. I, uz manje prilagodbe, sasvim se dobro snalazila. To je trajalo sve dok nije doživjela avanturu za jednu noć s nevjerojatno šarmantnim strancem po imenu Bo. I ta jedna noć promijenila je sve. Dok je Bo iznenađujuće oduševljen preuzimanjem odgovornosti za ono što slijedi u njihovim životima, Win se osjeća nesigurnom može li se sama nositi s novim izazovima ili će joj trebati pomoć. Win i Bo odluče upoznati jedno drugo kao prijatelji, i ništa više od toga. Ali, kao što oboje već znaju, život rijetko ide prema planu...

MAGAZIN KNJIGA OMOT MORANA
Ustupljeno

 

Sve u svemu, unutar prekrasno ilustriranih korica, rada ilustratorice Kristine Musić, nalazi se topla priča o prevladavanju ograničenja, onih vlastitih jednako kao i onih vanjskih, prihvaćanju osobe koju voliš sa svim njezinim nesavršenostima, prijateljstvu...

STILSKE ODREDNICE: Što se tiče pripovjednog stila, za Hannah Bonam-Young se slobodno može reći da je “ispekla zanat”. Drugim riječima, njezina je naracija pitka i teče glatko pa čitatelji doista mogu uživati u dinamici i dobrom tempu bez praznog hoda i opasnosti od ponavljanja i upadanje u zamku dosade. Sve te eventualne izazove Hannah Bonam-Young vješto izbjegava pa se “Unatoč svemu, ljubav” nameće kao ona vrsta štiva (književnog žanra) koji vas lako uvlači u priču, likove, zaplet i rasplet. Pritom Hannah Bonam-Young zna kako izbjeći višak patetike i banaliziranja općih i posebnih situacija u kojima se zatiču njezini likovi, a također zna kako i kad u naraciju ubaciti ponešto relaksirajuće duhovitosti, pa kad se sve uzme u obzir roman se lako čita i dugo pamti. I još je jedna odrednica važna za istaknuti. Hannah Bonam-Young također zavidnom vještinom “slaže” dijaloge pa je i to onaj element koji se može uzeti kao preporuka za čitanje ove vrsne knjige od nekih 250-injak stranica sa 34 poglavlja plus epilog.

“ Ajmo pokušati s prijatelji? predložim.

“Prijatelji koji će dobiti zajedničko dijete.”

“Tako je. Prijatelji s fatusom.”

INTERVJU S AUTORICOM

Prije izlaska knjige “Unatoč svemu, ljubav”, urednica Sanda Dominković razgovarala je krajem svibnja ove godine s Hannah Bonam-Young. Prenosimo intervju u cijelosti.

Jeste li oduvijek znali da želite postati spisateljica? Kad ste počeli pisati priče?

- Priče sam počela pisati gotovo čim sam naučila čitati! Oduvijek sam željela biti spisateljica, još otkad sam bila mala djevojčica, ali nikad nisam mislila da će se to doista i ostvariti!

magazinNew Client Alert — Hannah Bonam-Young - BookEnds Literary Agency

Hannah Bonam-Young

Megan Preece Photography

Što prvo osmislite - radnju ili likove?

- Likove! Čini mi se kao da mi se oni sami predstave i ispričaju mi svoje priče. Moj je posao samo da to zapišem!

Vaši su likovi vrlo realistični. Gdje nalazite inspiraciju za njih?

- Jako volim ljude. Ljudska narav mi je fascinantna i doista se volim okružiti ljudima iz različitih sfera života. Čineći to, inspiriram se za pisanje likova koji se doimaju kao svakodnevne, obične osobe. Jer stvarni je život prekrasan!

U Poruci autorice na početku knjige spomenuli ste da imate istu vrstu invalidnosti kao glavni lik Win. Dijelite li s njom i neke karakterne crte?

- Da, Win i ja obje imamo različite udove (šake, nap.pr.)! Također, obje volimo biti u prirodi i volimo biljke. I naša je najdraža boja zelena!

Koji je od Vaših protagonista Vaš book-boyfriend?

- Mattheus iz moje knjige Next to You.

Vaša sljedeća knjiga Out of the Woods govori o Sari i Calebu, sporednim likovima iz “Unatoč svemu, ljubav”. Možete li nam otkriti neke detalje o knjizi? Hoće li Win i Bo (glavni likovi iz “Unatoč svemu, ljubav”) biti u knjizi?

- Da! Jako sam uzbuđena zbog knjige Out of the Woods! Sarah i Caleb zajedno su od tinejdžerskih dana i u njihovu braku dolazi do problema kad se Sarah počne osjećati kao da zapravo nikada nije morala odrasti i osamostaliti se. To je priča o paru koji je već u braku i pokušava produbiti svoju ljubav i bolje komunicirati. Win, Bo i beba su u knjizi, i to puno!

Jeste li ikad bili u Europi? Biste li željeli posjetiti Hrvatsku jednog dana?

- Jesam! Kao dijete živjela sam u Engleskoj i moja je obitelj imala sreću posjetiti mnoge dijelove Europe. Apsolutno bih voljela posjetiti Hrvatsku jednog dana. Oduvijek sam željela posjetiti Dubrovnik. n