11.06.2024.., Zagreb - U Novinarskom domu odrzano je predstavljanje knjige "Tito u Rusiji - Sibirska odiseja: 1915. - 1920." vanjskopolitickog novinara i bivseg dopisnika iz Rusije Marka Stricevica. Na predstavljanju uz autora sudjelovali su Tvrtko Jakovina, urednik Marko Pogacar i Ivana Dragicevic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
PIXSELL
5.10.2024., 06:00
INTERVJU: MARKO STRIČEVIĆ

Knjiga Tito u Rusiji, Sibirska odiseja: Čovjek niotkuda ili odsvakuda

Premda su o komunističkom putu “najvećeg sina naših naroda i narodnosti” napisane bezbrojne priče, samo je Marko Stričević imao dovoljno mašte, pustolovnog duha i profesionalnog žara da otputuje u različite dijelove europskih i azijskih ravnica, poput Bukovine, Galicije, Sibira..., kako bi ondje osobno pronašao podatke i upio atmosferu o pet gotovo neistraženih, ali itekako važnih godina Josipa Broza. Rezultat njegova terenskog istraživanja odlična je knjiga Tito u Rusiji, Sibirska odiseja: 1915.-1920., u izdanju VBZ-a. O tom djelu, ali i o širem kontekstu “slučaja Tito”, razgovarali smo s autorom knjige.

U Velikom ratu na istočnoj je fronti u rusko zarobljeništvo palo ukupno oko milijun i pol austrougarskih vojnika, među njima je bio i Josip Broz, vodnik 25. pješačke pukovnije - “zagrebačke”. Kako je Broz zarobljen i kakav mu je tada bio svjetonazor, s obzirom na to da ga u rovove šalje “tamnica naroda” - Austo-Ugarska?

MAGAZIN VBZ KNJIGA OMOT
VBZ KNJIGA

- On u prisjećanjima tvrdi da je zarobljen nakon teškog ranjavanja kod mjestašca Okno u Bukovini, u današnjoj zapadnoj Ukrajini, na Uskrs 1915. godine. Govorio je o zloglasnim “Čekezima” iz Kavkaske tuzemne konjičke divizije, poznate kao “Divlja”. Navodno su njezini jahači u jurišu preko velikog polja kod rijeke Dnjestar probili obranu i, upavši u rov, masakrirali Brozovu jedinicu. Stručnjak za povijest Kavkaza Rudolf Ivanov, baveći se poviješću Divlje divizije, opisuje vojne operacije kod Okna, tog i sljedećih dana. Piše o više od tisuću zarobljenih. Josip Broz tada je mladi kvalificirani radnik, vjerojatno blizak socijaldemokraciji, mobiliziran u svjetski rat. Još je daleko od nadimka Tito i teško da može i zamisliti okolnosti u kojima će ga steći.

Što se nakon toga događa? Kakva je uloga dr. Kralja i ostalih koji Brozu pomažu da preživi?

- Teško ranjen, podoficir Broz biva transportiran preko Kijeva duboko u Rusiju: završava u srednjovjekovnom manastiru na ušću Svijage u Volgu, u današnjoj ruskoj Republici Tatarstan. Manastir nad velikom vodom pretvoren je u maleni lazaret za zarobljenike. Uz tešku ubodnu ranu, obolijeva, poput mnogih, od pjegavog tifusa. Život mu spašavaju zarobljeni austrougarski liječnici, među kojima ima Hrvata. Jedan od njih je, sudeći prema istraživanju koje sam napravio, Ivan Milaković, koji će tri desetljeća poslije biti istaknuti pripadnik Narodnooslobodilačkog pokreta u Mostaru. I doktor Kralj jedan je od tih zarobljenih liječnika. U Svijažsku sam pronašao dokumente koji dopunjuju Brozova sjećanja o hrabrom čovjeku potvrđujući da se Kralj zalagao (i izlagao) za zaštitu zarobljenika i njihova tretmana kod lokalnih vlasti. Pitam se koliko je njegov zaštitnički odnos prema tifusarima na Volgi utjecao na Titov odnos prema tifusarima na Neretvi.

Navodite da je istraživanje Brozove ruske priče ponekad podsjećalo na speleološke napore u omanjoj vrlo mračnoj špilji, gdje ulaziš u svaki kanalić koji uspiješ napipati, a većina ih se brzo počne sužavati i kad ti se čini da si došao do kraja, negdje pronađeš čudan, jedva prohodan tunelić koji vodi do nove, ne tako male, dvorane. Pojasnite nam način i metodologiju istraživanja Brozove sibirske odiseje?

- Bila je to kombinacija terenskog istraživanja po zabačenim mjestima Rusije u kojima se zatekao kao mladić, skrupulozne analize informacija koje je kroz desetljeća davao o tom razdoblju i njihove usporedbe s dostupnim izvorima: lokalnim znanstvenim radovima, arhivskim dokumentima i memoarima mjesnih ljudi, kako bih dobio što je moguće bolji uvid u zbivanja i kontekst u tim selima, gradićima i ponekom gradu u kojima je Broz proživio pet i pol godina. Po mjesnim arhivima i muzejima tragao sam za ljudima koje Tito spominje imenom i(li) prezimenom, te ih većinom uspio identificirati. Kad se makne fokus s Tita, može se dobiti mnogo bolji uvid u kontekst tog važnog dijela njegove biografije.

Broza su u Rusiji vrbovali komunisti, eseri, Crna ruka, “bijeli”... Slažete li se s konstatacijom da je Broza od novog novačenja spasila urođena mimikrija, šloserska stručnost, kao i to što je bio, kako kaže ruska izreka, tiši od vode i niži od trave?

- Slažem se da je sve navedeno vrlo vjerojatno imalo utjecaj. Tome bih svakako pridodao njegovo loše zdravstveno stanje, koje ističe od prve minibiografije, napisane za Kominternu 1930-ih, do nekih od posljednjih video-ntervjua koje je dao. U jednom je gotovo neprimjetno spomenuo da je i dvije-tri godine nakon krize mislio da će umrijeti od posljedica ranjavanja u pluća.

MARGINALAC BROZ

Kako se u kovitlacu Februarske revolucije snalazio marginalac Josip Broz s obzirom na to da mnogi proučavatelji razdoblja 1916.-1917. tvrde da su boljševici najviše agitirali među ratnim zarobljenicima?

04.05.2020., Kumrovec - Obiljezavanje 40. obljetnice smrti Josipa Broza Tita. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
PIXSELL

- Najviše od lijevih domaćih revolucionarnih sila. Agitirali su - i to ne bez uspjeha - i agenti carevine i njezinih saveznika u ratu. Broz je, kao i mnogi Slaveni, vrlo brzo naučio jezik. Unakrsna analiza intervjua pokazuje da je često isticao strast za čitanjem, a ta je predaja ostala i u jednom od sela u kojima je boravio, Kalasjevu. Nakon njega je poslan na Ural, na željezničke radove. Željeznica je bila rasadnik boljševičke ideje. Broz je baš tamo dočekao prvu, Februarsku, revoluciju, u gradu Kunguru, u kojem će boljševici ubrzo trijumfirati na izborima. Tamo je pobjegao iz logora i prilično je teško shvatiti kako je izgledao njegov život dok se pred zimu nije zatekao u sibirskom gradu Omsku.

Epicentar kontrarevolucije tada je bio Omsk. Kako se Broz snalazio u tom brutalnom ruskom kaosu?

- Dok je Petrograd bio epicentar Oktobarske revolucije, daleki sibirski Omsk se u građanskom ratu pretvorio u njegovu suprotnost, epicentar kontrarevolucije: “Bijelog Sibira”. U njemu je stolovao monarhistički admiral Kolčak. Prije nego što je on tamo uspostavio diktaturu, iz Omska su bili istjerani boljševici i odredi Crvene garde. Među njima su bili i internacionalni odredi kojima se, prema vlastitom svjedočenju, Broz bio pridružio. Omsk je mjesto u kojem mladi Broz prestaje biti odbjeglim zarobljenikom i nastoji se snaći u kaosu koji je zahvatio Rusiju. No nakon poraza opcije uz koju je pristao, opet bježi u stepu i tamo se skriva više od godinu dana.

Najegzotičnijim danima Brozove biografije smatra se život u “kirgiskom” aulu Kojčubaj. Što ste na terenu saznali o tome?

- Pronašao sam to, domaćoj znanosti potpuno nepoznato, mjesto, boravio u njemu. Domaća historigrafija svih proteklih godina nije ni pokušala precizirati gdje se u Sibiru ono nalazi (20, 200 ili 500 kilometara od Omska?). Ono što se danas zove Kojčubaj odavno nije ondašnji polunomadski aul s jurtama, nego selo od nekoliko desetaka kuća u kojem Kazasi (a ne Kirgizi, kako se pisalo u dosadašnjim biografijama) dandanas drže mnogo konja - u selu i u okolnoj stepi. U blizini naselja je jama, na mjestu gdje je stajao mlin u kojem je radio Josip Broz. U Kojčubaju žive praunuci Ise Žaksimbajeva, egzotičnog Brozova poslodavca, a, sudeći prema više izvora, i svojevrsnog zaštitnika. Stanovnici okolnih slavenskih sela također su radili kod njega, govorili da je taj srednjoazijski baj, ili bij (uglednik prema starokazahskim tradicijama), pošteno plaćao te pomagao nekima od njih da se u stepskim šumama skrivaju od mobilizacije u Kolčakovu armiju. Broz je u tom kraju najvjerojatnije prvi put čuo riječ “partizan”. Istovremeno je svjedočio epohalnom miješanju azijske nomadske, stočarske kulture i slavenske sjedilačke, zemljoradničke, domorodaca i došljaka, donoseći im neke oblike tehnološkog moderniteta kao što je elektrifikacija nastambe s pomoću dinama. Među Isinim potomstvom postoje neke egzotične predaje i interpretacije o životu Josipa Broza i maloljetne Pelagije kod njihova pradjeda. U knjizi ih detaljno kritički analiziram, kao i druge informacije takvog tipa.

Špekulira se o postojanju izgubljenog “Evanđelja po Pelagiji”. Tko je bila prva Josipova žena i kakav je bio njihov odnos?

21.05.2022. Kumrovec - Oko rodne kuce Josipa Broza Tita odrzava se "Dan mladosti", a njegove pristase okupile su se kako bi obiljezili njegov 130 rodjendan. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
PIXSELL

- Kad su se upoznali, Pelagija Denisovna Bjelousova imala je najvjerojatnije trinaest godina. Bilo je to u Mihajlovki, selu doseljenika iz Ukrajine koji su išli za boljom i većom obradivom zemljom na Daleki istok, kao bijeli Amerikanci na Divlji zapad. Lokalni krajoznanac Mihail Sanjkov kaže da su mu suseljani i Pelagijina rodbina pripovijedali kako roditeljima nije bilo drago zbog tog odnosa, jer je bila premlada čak i za ondašnja poimanja. Svi konzultirani lokalni stručnjaci slažu se da u tim vremenima slični odnosi nisu bili čudni ni skandalozni, ali činjenica da se vrlo brzo njome oženio, u seoskoj pravoslavnoj crkvi, kao i predaja rodbine Bjelousovi, govori o ozbiljnosti tih odnosa, godinama prije nego što će se s njom vratiti u Hrvatsku.

Zanimljivo je da i Kazasi imaju predaju o tome da ju je uz pomoć njihova pradjeda, a možda i djeda Žunusa, Broz oteo prema stepskim tradicijama, što je vjerojatno pretjerano, ali opet upućuje na početno nezadovoljstvo njezinih roditelja. Bilo kako bilo, djevojka upitnog obrazovanja u Zagrebu je upoznala ljude poput Krleže, postala hrabra komunistica, koja je izlazila na nasilno gušene demonstracije i bila uhićena. Nakon rastanka i povratka u SSSR patila je kao jedna od milijuna žrtava staljinističkih progona. Povjesničar Ivan Očak, koji ju je upoznao u poznoj dobi, spominjao je mogućnost da je napisala memoare. Bilo bi to najjače svjedočanstvo o prvom boravku Broza u Rusiji i tko zna koju bi perspektivu otvorilo... Ali, znajući ponešto o strahu u kojem su toliki ljudi Staljinova razdoblja šutjeli o svojoj prošlosti do kraja svojih života, ne čini mi se da je mogućnost postojanja eksplicitnijih memoara dvostuko represirane komunistice osobito vjerojatna. S druge strane, kod Rusa i pisanja nikad se ne zna.

POVRATAK U ZAGREB

Broz je oduvijek negirao boljševičku pripadnost. Bio je samo kratkotrajno pripadnik Crvene legije, dok ih nisu razbile Čehoslovačke legije. Tko su u tom razdoblju bili najaktivniji Hrvati u Crvenoj armiji?

- Danilo Srdić, Gustav Barabaš... To je pitanje više za povjesničara Stefana Gužvicu, koji intenzivno istražuje jugoslavenske “oktobarce”. Mene su mnogi povjesničari u Rusiji sa zanimanjem pitali znam li nešto o “Oleku” Dundiću, legendarnom borcu iz ruskog građanskog rata. “Oleko” dolazi od nadimka Aleksa. Ime mu je bilo Tomo Dundić, rođen je u Grabovcu kraj Imotskog. O njemu su u Sovjetskom Savez snimani filmovi, režirana je predstava, čak i opera. Moskva, Sankt Peterburg i drugi gradovi imaju ulice s njegovim imenom.

Kako je na kraju izgledao Brozov povratak iz Rusije u novoformiranu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca?

25.05.2024., Kumrovec - Obiljezen Dan mladosti - radosti, uz 132. obljetnicu rodjenja Josipa Broza Tita. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
PIXSELL

- Kad je građanski rat završio u tom dijelu Sibira, tako što je Crvena armija uz pomoć partizana istjerala Kolčakove “bijele” iz Omska, 27-godišnji Josip Broz počeo se sve slobodnije kretati, dolaziti do Omska, a zatim se početkom 1920. upisao u Komunističku partiju. Informacije o datumu su kontradiktorne, no o primanju je posvjedočio Dimitrije Georgijević, zvani Starik, dokazani kadar Lenjinove partije, koji je bio slan u misije pridobivanja južnih Slavena. Tito u sjećanjima spominje i poznanstvo s tada utjecajnim revolucionarom Petrom Ivanovičem Vojevodinom, koji je osobno upoznao Lenjina. Uz njega je Broz mogao doznati štošta o revoluciji, možda i o kulturnoj avangardi nove sile. U jesen 1920. omske vlasti su organizirale repatrijaciju tisuća zarobljenika Austro-Ugarske Monarhije, koja više nije postojala.

Članstvo u Partiji moglo je mladom Brozu ubrzati ulazak u vlakove s Pelagijom Bjelousovom u visokom stadiju trudnoće, no to se članstvo moralo tajiti odmah po izlasku iz Rusije. Povratak do Zagreba trajao je oko dva mjeseca. Zanimljivo mi je da se ubrzo opet zaposlio u sjevernom hrvatskom selu Veliko Trojstvo - na mlinu, kao u Sibiru. Čak je i udaljenost Velikog Trojstva od Zagreba gotovo jednaka kao od Omska do Kojčubaja.