magazin darylThe Walking Dead: Daryl Dixon (2023)imdb
Ustupljeno
5.10.2024., 06:00
MITOLOGIJA PRELAZI ATLANTIK

Druga sezona Daryla Dixona: Živi i mrtvi

Kada je The Walking Dead debitirao 2010., brzo je postao jedan od najpopularnijih serijala na TV-u, ne zahvaljujući živim mrtvacima, već živim ljudskim likovima. Rick (Andrew Lincoln) možda je bio vođa, ali ansambl je bio taj koji nas je gledao jedanaest ponekad vrlo dugih sezona, s Glennom (Steven Yeun), Maggie (Lauren Cohan) i, ​​naravno, najboljim prijateljima - nepretvoreni ljubavnici Daryl Dixon (Norman Reedus) i Carol Peletier (Melissa McBride) - piše Shawn Van Horn, čiji prilog za collider.com, uz neznatne prilagodbe u tekstu i opremi, prenosimo u cijelosti.

Otkako je napustio AMC 2022., The Walking Dead se izdvojio u nekoliko drugih serijala, uključujući prošlogodišnji The Walking Dead: Daryl Dixon. Ovog 29. rujna serijal se vraća na AMC i AMC+ pod naslovom The Walking Dead: Daryl Dixon - The Book of Carol. Dakle, Daryl i Carol ponovno su zajedno. Serijal, poput mnogih epizoda svemira The Walking Dead u posljednjih nekoliko godina, ima svoje uobičajene nedostatke, ali s Darylom i Carol u središtu i dalje ćete se dobro zabaviti.

U prvoj sezoni The Walking Dead: Daryl Dixon Daryl završava u Francuskoj. Tamo ga udomljuje časna sestra Isabelle (Clémence Poésy) i upoznaje s dječakom po imenu Laurent (Louis Puech Scigliuzzi), pametnom i dobrom dušom koju skupina vjerskih fanatičara tretira kao da je mesija. Fanatičari su Unija, skupina koju vodi čovjek po imenu Losang (Joel de la Fuente). Daryl se također mora boriti sa ženom po imenu Marion Genet (Anne Charrier), voditeljicom vojne skupine koja stvara superjake hodalice, ili zombije.

MAGAZIN DARYLAMC releases new teaser and poster for 'The Walking Dead: Daryl Dixon – The Book of Carol' - MPCVFX
Ustupljeno

Knjiga o Carol počinje s Darylom, koji se skriva u otočnoj tvrđavi Unije. U međuvremenu Carol je u Americi, u Commonwealthu, i na "predosjećaj", kako ona to naziva, odlazi u potragu za Darylom. Njezino je putovanje dovodi do toga da otkrije da je Daryl odveden na brod koji je krenuo u Francusku. Daryl se u prošloj sezoni želio vratiti kući, a sada u The Book of Carol njegova najbolja prijateljica to će učiniti svojom misijom. Jedini je problem što joj treba način da preko Atlantskog oceana stigne u Francusku, pa se onda pojavi mali zrakoplov, koji vozi čovjek po imenu Ash (Manish Dayal), tip slomljenog srca, koji živi potpuno sam na komadu zemlje gdje drži šetače podalje od svog doma. Ash i Carol imaju sličnu tragičnu pozadinu, a Carol zna da to mora iskoristiti kako bi nagovorila Asha da je odveze u Francusku kako bi mogla pronaći svog prijatelja i vratiti ga natrag.

Nakon onih prvih nekoliko sjajnih sezona The Walking Deada izvorni serijal upao je u zamku ponavljanja i dosade, što je rezultiralo sve manjom gledanošću svake sezone. Znamo formulu: naši heroji hodaju i govore, ubiju neke šetače, hodaju i govore još malo, nalete na negativce, koji ih uzmu za taoce, bore se protiv negativaca i pobijede, i sve ponovo... The Walking Dead: Daryl Dixon - The Book of Carol nije ništa drukčiji, ali je jedan od boljih spin-offa. Naravno, Carol prebrzo i lako pronađe nekoga s avionom, ali to se nekako mora dogoditi. Iako činjenica da tako mali avion može brzo doletjeti iz Amerike u Francusku izgleda pomalo nevjerojatno, ali tko mari za takvu "sitnicu" kad se Carol vraća u igru.

Najslabiji dio The Book of Carol, kao što je često slučaj s The Walking Dead, njegovi su negativci. U originalnom serijalu svaka je sezona dolazila s novim negativcima koje su naši protagonisti trebali poraziti, a osim Negana (Jeffrey Dean Morgan) i Guvernera (David Morrissey) nitko od njih nije se osjećao kao velika prijetnja. Knjiga o Carol je pametna jer zadržava iste zlikovce iz The Walking Dead: Daryl Dixon. Daryl bi mogao živjeti s Unijom, ali ne treba vjerovati načinu na koji je Lasang toliko siguran da će dječak spasiti čovječanstvo.

Knjiga o Carol doista funkcionira dajući nam ne jednu, nego dvije skupine zlikovaca koji se bore jedni protiv drugih, s Daryl, Carol, Isballe, Laurent i njihovim prijateljima zarobljenim između njih, ali znamo da se Daryl i Carol neće ozlijediti, što oduzima dio neizvjesnosti. Postoji bezbroj scena loših momaka koji su ostali živi kako bi se poslije mogli vratiti radi radnje, ili naših omiljenih likova uzetih kao taoce koji čekaju svoj kraj, samo da bi netko pucao i ubio negativca u posljednjem trenutku. To očekivanje uklanja svaku nadolazeću napetost jer možemo vidjeti rješenje koje dolazi s milje udaljenosti.

MAGQAZIN DARYLAMCs The Walking Dead: Daryl Dixon - The Book of Carol Screening - San Diego Comic-Con Unofficial Blog
Ustupljeno

Poput ostatka The Walking Dead serijala ponavljajuće, predvidljive zaplete, kao i slabo profilirane zlikovce spašavaju dobro napisani glavni likovi. Ash je dobar čovjek kojem možemo vjerovati, za kojeg navijamo da ostavi svoju bol iza sebe i istraži svijet s Carol. Također imamo razloga ne vjerovati Carol, koja laže i manipulira onima s dobrim namjerama kako bi postigla svoj cilj, pronašla Daryla. To čini Carol još uvjerljivijom jer ona je komplicirana osoba sa sivim područjima uma, a ne samo dobra osoba s kolačićima na pladnju. Carol i Ash imaju golemu kemiju zajedno, ali nakon dolaska u Francusku razdvojeni su nekoliko epizoda. Čim upoznamo Asha, on nestaje, kao da je samo sredstvo za zaplet. To je razočaravajuće za lika koji je tako dobro napisan, iako je srećom poslije razriješeno razvojem događaja koji produbljuje njihov komplicirani odnos.

Laurent također nastavlja biti fascinantan. Dijete za koje je napisano da je Spasitelj moglo je izazvati jezu, ali Laurent je prikazan kao ljubazna i dobra duša koja istinski vjeruje u ljude, a ne vjeruje u vlastitu pompu. On samo želi biti dijete i gleda na Daryla kao očinsku figuru. Užitak je gledati kako se okorjeli Daryl dublje zaljubljuje u Isabelle i zbližava s Laurentom, čak i ako znamo da ne treba vjerovati da će Daryl zaraditi bilo kakvu sreću.

Ono, pak, zbog čega je serijal napet i neizvjestan, ponovni je susret Daryla i Carol. Morate malo pričekati da se to dogodi, ali kad se dogodi, naježit ćete se, a možda i suzu pustiti. Želio sam više emocija u ponovnom susretu, ali umjesto toga vraćaju se u svoju vezu kao u stara vremena, kao da je Daryl znao da će se Carol na kraju pojaviti. Bliski su kao i uvijek, prijatelji "s kemijom", koji se vraćaju svojoj misiji pokušavajući poraziti Marion, spasiti Laurenta i vratiti se u Ameriku, sve u isto vrijeme. Način na koji dolaze tamo ispunjen je onim uobičajenim frustracijama proisteklim iz razvoja originalnog serijala The Walking Dead, ali radi se o naša dva omiljena lika, pa to možemo zanemariti. Osim toga finale se može pohvaliti obratom koji najavljuje još jednu sezonu Daryla i Carol zajedno. Što više obožavatelj serijala može poželjeti?