MAGAZINZvonimir Filipović, mag.oec., pred.zaposlen na mjestu Voditelja za maloprodaju Regije Istok u PIK Vrbovcu plus d.o.o. i Vanjski suradnik na Veleučilištu "Lavoslav Ružička" u Vukovaru

Zvonimir Filipović

28.9.2024., 07:21
TEMA TJEDNA: HRVATSKI EKONOMSKI TRENUTAK

Zvonimir Filipović: Velik iskorak prema većoj konkurentnosti

Hrvatska se danas nalazi na prekretnici svog ekonomskog razvoja, s povijesno visokim kreditnim rejtingom, stabilnim gospodarskim rastom te sve boljom investicijskom klimom. To je trenutak koji označava potvrdu dosadašnjih uspjeha i priliku za daljnji napredak prema većoj konkurentnosti na globalnom tržištu - kaže Zvonimir Filipović, univ. mag. oec., predavač na Veleučilištu "Lavoslav Ružička" u Vukovaru, te u nastavku svog priloga za Magazin piše:

- Kreditni rejting A-, koji je Hrvatska dobila od agencija Standard &Poor's i Fotch, povijesno je postignuće koje šalje snažnu poruku međunarodnim investitorima o stabilnosti hrvatskih javnih financija, a ujedno i otvara vrata većim stranim ulaganjima. Vlada s pravom ističe ovo priznanje, no ključno je razumjeti širi kontekst i važnost ovog rejtinga za daljnju budućnost zemlje. Dobivanje rekordno visokog rejtinga A- rezultat je kontinuiranih ekonomskih reformi i strateških odluka koje su Hrvatsku dovele do stabilnog gospodarskog okvira. Nakon izlaska iz recesije i globalnih izazova poput pandemije COVID-19 Hrvatska je uspješno ostvarila gospodarski rast, smanjila deficit i javni dug te jačala fiskalnu disciplinu. S obzirom na ove rezultate, Standard &Poor's i Titch prepoznali su Hrvatsku kao pouzdanu i stabilnu zemlju za ulaganja.

Jedan od ključnih čimbenika koji su pridonijeli visokom rejtingu je ulazak Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor. Uvođenjem eura Hrvatska je pokazala sposobnost integracije s jedinstvenim europskim tržištem, što je smanjilo valutne rizike, stabiliziralo gospodarstvo i olakšalo poslovanje stranim ulagačima. Šengenski prostor dodatno jača mobilnost radne snage i kapitala, što Hrvatsku čini atraktivnijom destinacijom za strane investitore.

OSJEČKI PRIMJER

Kreditni rejting agencija Standard & Poor's, Fitch i Moody's ima važnu ulogu u pozicioniranju Hrvatske na globalnim financijskim tržištima. Viši kreditni rejting podrazumijeva povoljnije uvjete zaduživanja na međunarodnim tržištima kapitala, što za posljedicu ima niže kamatne stope i lakše financiranje državnih projekata i infrastrukture. Za Hrvatsku, koja se nalazi u fazi ubrzanog razvoja, to je ključno jer smanjuje troškove zaduživanja i omogućuje dodatna sredstva za potencijalne investicije u obrazovanje, istraživanje, inovacije i razvojne projekte.

Ulogu rejting agencija moramo promatrati u širem kontekstu od same procjene sposobnosti zemlje da otplati svoje dugove. Njihova ocjena utječe na povjerenje investitora i poslovnih subjekata, koji na temelju tih procjena odlučuju hoće li uložiti kapital u određenu zemlju. Hrvatska, s visokim kreditnim rejtingom, postaje sve atraktivnija stranim investitorima, što je ključno za gospodarski rast i razvoj novih sektora.

Osijek se pokazao kao ogledni primjer kako se strateškim planiranjem i poticanjem investicijske klime mogu ostvariti značajni investicijski projekti. Najava kompanije Jabil, jednog od vodećih svjetskih proizvođača elektronike, o početku proizvodnje u Osijeku važan je trenutak za hrvatsku industriju i tehnološki sektor. Jabilova investicija, vrijedna više od 100 milijuna eura, ne samo da stvara stotine novih radnih mjesta nego pridonosi prijenosu tehnologija, povećanju izvoza i jačanju lokalne ekonomije. Jabilova investicija Osijek pozicionira kao prepoznatljivu industrijsku zonu ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji. Osijek je, zahvaljujući svojoj infrastrukturi, kvalificiranoj radnoj snazi i strateškom položaju, postao atraktivna destinacija za multinacionalne kompanije poput Jabila. Uspjeh Osijeka pokazuje nam kako strane investicije mogu postati pokretač regionalnog razvoja, potaknuti zapošljavanje i unaprijediti tehnološke kapacitete.

Osim Jabila u Osijeku, sve više globalnih kompanija prepoznaje Hrvatsku kao poželjnu destinaciju za svoje poslovne operacije. Investicije se šire ne samo u tehnološkom sektoru već i u turizmu, energetici, građevinarstvu i poljoprivredi, čime Hrvatska jača svoju konkurentnost i diversificira gospodarstvo. Jedan od razloga za rast interesa stranih investitora leži u povoljnom makroekonomskom okruženju, koje uključuje stabilan rast BDP-a, fiskalnu disciplinu te prilike za razvoj u tehnološkom i turističkom sektoru. Europski fondovi dodatno osnažuju Hrvatsku u nastojanju da iskoristi svoje potencijale i postane lider u održivom gospodarskom razvoju.

Kreditni rejting i razina javnog duga Hrvatske temeljni su pokazatelji fiskalne stabilnosti. Hrvatska je, unatoč svim izazovima, uspjela smanjiti omjer javnog duga prema BDP-u, što je bio jedan od odlučujućih čimbenika u dobivanju višeg kreditnog rejtinga. Stabilan rejting i smanjenje duga smanjuju rizike zaduživanja, što dodatno osnažuje financijsku poziciju Hrvatske na međunarodnim tržištima. Očekivani rast BDP-a od 3,6 % u 2024. godini, prema procjenama Vlade, pozitivan je ekonomski signal koji dodatno potkrepljuje tezu o Hrvatskoj kao zemlji u stabilnom rastu. Vezano uz to, Vladine mjere poticanja gospodarstva, uključujući poreznu reformu, stvaraju povoljno okruženje za daljnji rast i smanjenje zaduženosti. Proaktivnim mjerama smanjuju se rizici za buduće investitore, potiče se domaća potrošnja te povećava domaća proizvodnja.

POZITIVNI TRENDOVI

Održivost postaje sve važniji element u razvojnim strategijama Hrvatske. Zelena tranzicija i digitalna transformacija ključni su smjerovi na kojima Hrvatska gradi svoju budućnost. Održivost nije samo ekološka nužnost nego i gospodarska prilika. Inovacije u sektoru obnovljivih izvora energije, digitalne infrastrukture i kružnog gospodarstva otvaraju prostor za nove investicije i zapošljavanje, čime se osigurava stabilan ekonomski rast. Hrvatska aktivno sudjeluje u europskim inicijativama za održivi razvoj, što omogućuje pristup značajnim fondovima i financijskim sredstvima za projekte zelene infrastrukture i energetske učinkovitosti. Hrvatska se želi pozicionirati kao predvodnik u održivim tehnologijama na regionalnoj razini, čime bi dodatno ojačala svoju poziciju i na globalnoj razini.

Hrvatska se danas nalazi u jedinstvenom trenutku, obilježenom pozitivnim ekonomskim i fiskalnim pokazateljima te rastućim međunarodnim povjerenjem. Kreditni rejting A-, povoljniji uvjeti zaduživanja, snažan rast stranih investicija, kao i stabilan gospodarski rast, sve su to pokazatelji koji upućuju na to da Hrvatska ide u dobrom smjeru dugoročne stabilnosti i prosperiteta. Nastavak pozitivnih trendova, uz promišljene reforme i ulaganja u održivost i inovacije, osigurat će i daljnji rast standarda hrvatskih građana.