Zagreb, 12.09.2024. Konferencija za medije Maria Radića sa suradnicima uoči sastanka inicijative za osnivanje nove političke stranke. Na fotografiji Mario Radić.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Hina
28.9.2024., 07:10
TJEDNI OSVRT

DOMiNO - nova stranka promašenog imena

Domino je društvena igra, pojednostavljeno igračka, ali i naziv nove stranke Marija Radića i ostalih bivših članova Domovinskog pokreta koji su se nakon izlaska iz DP-a odlučili osnovati svoju stranku. Već u startu sam je naziv tek jedne od dvjestotinjak političkih stranaka u Registru izazvao brojne kontroverze.

Prvo, radi se o riječi koja za sobom vuče i više prenesenih značenja. Prvo se odnosi na ono najpoznatije “kad jedna domino-pločica padne, padaju sve”. Samim time ime stranke nezgrapno je jer odmah se postavlja pitanje tko će to sve pasti i nije li takvo ime, u tom slučaju, samo za jednokratnu upotrebu. Odemo li malo dalje, u ženski rod same te riječi, domina je ženska osoba koja pred sobom ruši i sve mačo-tipove. Dobro, ne radi se samo o dominu jer stranka se zapravo zove DOMiNO, pa su i njezini osnivači objasnili što zapravo znači, a riječ je o Domu i Nacionalnom okupljanju. Onim, vjerojatno malo mlađima, kojima to ne mora biti jasno, objašnjeno je, prilično arhaično: “DOM je obitelj. DOM je zavičaj. DOM je domovina. DOM je mjesto gdje počinju sjećanja i gdje se rađaju snovi. DOM je simbol sigurnosti, pripadnosti, ukorijenjenosti, tradicije i stabilnosti. Nacionalno okupljanje nit je koja veže narod i zemlju, objedinjuje nacionalne interese, jedinstvo i suverenitet. Snaga i odlučnost, jasna vizija i konkretno djelovanje, spajaju se u Dom i Nacionalno okupljanje, stranku kojoj je cilj pokrenuti lavinu dalekosežnih pozitivnih učinaka za hrvatski narod i Hrvatsku. Dom i Nacionalno okupljanje – donosi rješenja. Konkretna. Jasna. Crno na bijelo”, priopćeno je, između ostalog, iz stranke. Ističu da je Hrvatska za njih u središtu svega, a sve skupa kao da im je napisao neki umirovljeni crkveni dužnosnik koji sa stvarnošću 21. stoljeća nema nikakav doticaj, osim da je domoljublje i zajedništvo bitno za funkcioniranje svake države, što jest istina i što smo već bezbroj puta čuli, posebice s desnice.

Spomenimo i to da je već jedan drugi Domino godinama poznat javnosti. To je udruga Domino, koja organizira događaje i inicijative čiji je zajednički cilj jačanje LGBTIQ zajednice u Hrvatskoj, kako navode - za život bez diskriminacije. Stoga, valjda, neće biti i komičnih zabuna, pa su ironično odgovorili na to što će se sad u medijskom prostoru naći još jedan ‘Domino’ i hoće li javnost možda biti zbunjena, odnosno naveli su da su ponosni na još jednu organizaciju koja će se boriti za prava na različitost i ukupne društvene vrijednosti.