MAGAZIN PEXELSPHOTO BY Rags Fehrenbach
PEXELS/Rags Fehrenbach
21.9.2024., 07:15
UKRAJINSKI RAT - NOVE SJENE PROPASTI: RUSIJA MIJENJA NUKLEARNU DOKTRINU

Igre bez granica i leteći Černobil

Jedan od važnijih ciljeva ukrajinske specijalne operacije Kursk je dovođenje u pitanje utvrđene dogme nuklearnog odvraćanja i tjeranje međunarodne zajednice na preispitivanje stajališta o mogućim scenarijima nuklearne eskalacije.

“Ovo je prvi put da se zemlja s nuklearnim oružjem suočila s invazijom i okupacijom od zemlje koja nema nuklearno oružje. Ovaj neočekivani obrat potaknuo je analitičare na razmišljanje o revidiranju teorija nuklearnog odvraćanja kada su u pitanju zemlje s različitim vojnim sposobnostima. Ruska nuklearna doktrina navodi da Moskva može upotrijebiti nuklearno oružje u slučaju prijetnje suverenitetu ili teritorijalnom integritetu zemlje. Međutim, unatoč ukrajinskom prodoru u područje Kurska, ova situacija još nije dovela do nuklearne eskalacije. Ostaje otvoreno pitanje gdje se točno povlače ruske 'crvene linije'. Ali postoji i rizik da bi se ova epizoda mogla protumačiti kao prelazak 'crvene linije' u budućnosti", pisao je u povodu ukrajinskog upada u Rusiju Wall Street Journal.

Ratovanje “tripwire” snagama

Lukavi Sun Tzu u svom “Umijeću ratovanja” piše: “Pravi se slab kada si jak. I jak kada si najslabiji.” Zapadni vojni stratezi misle da se Rusija samo pravi jaka i da su njezini rijetki A2/AD baloni puno porozniji od proklamiranih, pa ih kao takve ne bi trebalo znatnije uzimati u obzir pri donošenju političkih odluka. Međutim, i slabi ruski štitovi zadaju glavobolje zapadnim i ukrajinskim vojnim planerima podižući im troškove u naoružanju. Pogotovo se to vidi na linijama kontakta u Ukrajini i posredno u Poljskoj, baltičkim zemljama i Rumunjskoj, gdje nije nimalo lako hraniti, opremati, uvježbavati, indoktrinirati i liječiti nagomilanu vojsku. S obzirom na to da je to dugoročno politički i logistički iscrpljujuće, stratezi predlažu da se u borbene poligone i zadane žarišne točke što češće ubacuju takozvane tripwire snage. To su zapravo uvježbane lake borbene jedinice koje ne mogu zaustaviti ofenzivu, ali je ideja da bi napad na njih imao ozbiljne političke posljedice za Ruse zahvaljujući njihovoj multinacionalnoj naravi. Ubacivanje FSB-a i paravojnih jedinica umjesto regularne vojske u okršaj s “tripwire” snagama mogao bi biti jedan je od odgovora na ovu lukavu taktiku ratovanja multinacinalnog Zapada. 

Akcijski Zelenski u skladu s tim još glasnije moli za dalekometno oružje kojim bi napao Rusiju po dubini, ali mu je na sastanku u zračnoj bazi Ramstein američki ministar obrane Lloyd Austin pojasnio da u trenutnim okolnostima ne postoji ni jedna konkretna vojna mogućnost koja bi preokrenula tijek rata u korist Ukrajine. O tome su vjerojatno i u Washingtonu govorili s visokom ukrajinskom delegacijom, predvođenom tajanstvenim Yermakom, koji je po povratku u zemlju s predsjednikom proveo političku čistku stotina raznih činovnika i više od polovine ministra. Nakon toga čini se kao da su odjednom Englezi i Amerikanci opet uzeli u razmatranje naoružavanje Ukrajine još težim, jačim i bržim oružjem.

epa11575775 Ukrainian rescuers work at the site of a missile strike on a private building in Cherkaska Lozova, Kharkiv region, northeastern Ukraine, 31 August 2024, amid the Russian invasion. At least two women have been killed and 10 other people, including two children, injured after a Russian missile strike hit Kharkiv's area, the head of the Kharkiv Military Administration Oleg Synegubov wrote on telegram. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/SERGEY KOZLOV
EPA

LAKO JE POGINUTI

Među uklonjenim kadrom našao se i ministar vanjskih poslova Kuleba, kojem su ruski provokatori prišili izjavu: "Lako je poginuti kao heroj, ali moja nacija, što više gine, više je predmet ismijavanja, pa i u diplomatskim krugovima svijeta. Ne želim više sudjelovati u brisanju ukrajinske nacije. S tim u vezi podnosim neopozivu ostavku." Tragikomičnost situacije najbolje oslikava sudbina vrhovnog generala Romana Gladskog, šefa stožera bespilotnih snaga, kojega su Yermak i Zelenski maknuli nakon što su čuli da mu dio obitelji živi u Rusiji. Sve navedeno stvara tenzije, osjećaj beznađa i povećava opoziciju, koja svakodnevno prosvjeduje ispred zgrade Vrhovne Rade Ukrajine skandirajući: "Razmijenimo zastupnike za zarobljenike!" Zastupnike kojima su, usput budi rečeno, nakon prethodno Zelenskom u svibnju, istekli mandati u kolovozu.

Ruski jastrebovi žele u lov

Rusija treba jasno pokazati spremnost za upotrebu nuklearnog oružja protiv zemalja koje podržavaju agresiju NATO-a u Ukrajini, rekao je u intervjuu za novine Kommersant Sergej Karaganov, šef Vijeća za vanjsku i obrambenu politiku: “Moskva bi mogla pokrenuti ograničeni nuklearni napad na zemlju NATO-a bez pokretanja sveopćeg nuklearnog rata. Svi naši sadašnji i budući neprijatelji moraju biti sigurni u to da je Rusija spremna upotrijebiti nuklearno oružje.” Pod pritiskom jastrebova sličnih Karaganovu, Putin je zauzeo odlučniji nuklearni stav prema Zapadu. Izjavio je da bi zapadni potez kojim bi se Kijevu dopustila upotreba dalekometnog oružja protiv ciljeva unutar Rusije značio da je NATO “u ratu” protiv Rusije. 

Kako se ne bi sve raspalo prije reda, Amerikanci i Britanci, bez konzultacija s EU-om, šalju signale da će ipak uskoro dopustiti upotrebu dalekometnog oružja za udare na ključne vojne ciljeve unutar Rusije. Neki to povezuju s taktikom i običajnim ratnim pravom, prema kojem se dopušta obostrano gađanje bez obzira na udaljenost. Slično je i s multidomenskim radnim skupinama koje su u Kursku oblast ubačene s ciljem uvježbavanja munjevitog prodora u neprijateljsko okruženje. Vjerojatno radi razbijanja ili slabljenja obrambenih štitova te stvaranja preduvjeta za implementaciju operativnih postupaka za koordiniranje i aktiviranje dalekometnih raketa i topničkih sustava. Podsjećamo da se ti relativno novi koncepti ratovanja oslanjaju na manju, slojevitiju i fleksibilniju vojnu strukturu, koju će, nakon testiranja po žarišnim točkama Ukrajine, Bliskog istoka i Afrike, američka vojska operacionalizirati 2030. godine. Oko toga, samo nekoliko dana prije sastanka američkih i britanskih ministara sa Zelenskim, u vrlo neobičnom autorskom tekstu za The Financial Times šefovi njihovih špijuna William Burns i Richard Moore napisali su i ovo: "Ukrajina je poligon za vježbu i usavršavanje suvremenih tehnika ratovanja. To je zona kontakta u kojoj se kombiniraju softveri otvorenog koda s najsuvremenijim tehnologijama upotrijebljenim na bojnom polju koje nadziru komercijalni i vojni sateliti. Tu se usavršava i tehnologija ratovanja s pomoću bespilotnih letjelica, sofisticiranog cyber-ratovanja, upotrebe društvenih mreža u sprezi s ljudskim potencijalima u nevjerojatno brzim vremenskim jedinicama i razmjerima."

Specijalisti za nuklearno odvraćanje primijetili su neke male ali važne pomake. Probudila se, recimo, tajanstvena ruska vojna radiopostaja UVB-76, poznata kao Zujalica (Žužalka)...

OVDJE ŽUŽALKA!

Pod pritiskom, relativno staromodna i birokratizirana ruska država i vojska s ograničenim brojem izviđačkih satelita, s lošom obradom i prijenosom podataka upad u kursko područje pokušava razriješiti specijalcima, privatnim zaštitarima i FSB-om. Manje se koristi vojska, jer je ona zaokupljena napredovanjem prema Pokrovsku i akcijama u sumskoj regiji. Usporavanju razmještanja, koordinacije i aktivacije zapadnih dalekometnih raketnih sustava pomažu i zračene snage bombardiranjem različitih vojnih ciljeva, uključujući stožer u gradu Poltavi te logističke i transportne građevine u Lavovu i Kijevu. Pritisak je napravio i ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov kazavši da SAD iz vida gubi smisao uzajamnog odvraćanja, koje je podupiralo ravnotežu sigurnosti između Moskve i Washingtona još od Hladnog rata, i da je to opasno. Njegov pak zamjenik Rjabkov, vezano uz novu nuklearnu doktrinu, naglašava sljedeće: "Kao što je više puta navedeno s naše strane, posao je u poodmakloj fazi, te postoji jasna smjernica za prilagodbe, koje su također uvjetovane proučavanjem i analizom iskustva razvoja sukoba posljednjih godina, uključujući, naravno, sve što se odnosi na smjer eskalacije naših zapadnih protivnika u vezi sa SVO-om. Odgovarajući dokument je u doradi, ali je prerano govoriti o konkretnom roku za njegovu izradu."

MAGAZIN PEXELSPHOTO BY Ilya Perelude
PEXELS

U skladu s izrečenim, specijalisti za nuklearno odvraćanje primijetili su neke male ali važne pomake. Probudila se, recimo, tajanstvena ruska vojna radiopostaja UVB-76, poznata kao Zujalica (Žužalka). Ona radi na kratkovalnom frekvencijskom području od 4625 kHz, na valnoj duljini od 10 do 100 metara. Koristi se za komunikaciju na jako velikim udaljenostima, što joj omogućuju refleksije elektromagnetskih valova od ionosfere. Propusnost te veze jako je malena. Britanski vojni stručnjaci već su upozoravali da je Zujalica jedan od elemenata ruskog raketnog sustava "Perimetar", koji emitira signal Mrtva ruka, koji pokreće nuklearni odgovor ako se signal prekine kao posljedica nuklearnog napada na Rusiju. Također, sadržava nekoliko "kočnica" kako bi se izbjeglo lažno detektiranje stranog napada. Iako vjerojatno prevladan, tijekom godina taj je sustav ipak nekoliko puta modificiran. Najvažnije, Rusija je u njega integrirala svoja nova sredstva za radioelektronsko izviđanje poput radara klase "Voronjež", koji otkrivaju lansirane rakete u radijusu od sedam tisuća kilometara.

Na Zapadu je stvorena velika pompa oko Burevestnika. Američki dužnosnici osudili su ruski razvoj “raketa na nuklearni pogon koje izbacuju radijaciju” nazvavši ih “letećim Černobilom”...

Portal Povijest pisao je kako je online-grupa koja sebe naziva Enigma 2000, a prikuplja podatke o brojčanim postajama diljem svijeta, kazala da ovo nije tipična postaja s brojevima jer ne počinje emitiranje na standardan način, a uz to ima drukčiju strukturu. Prema njima, takvoj konstataciji ide u prilog i to što većinu vremena postoji samo zujanje, a poruke nemaju definirano vrijeme pojavljivanja. Jedan visoko rangirani dužnosnik, koji je dugo radio na ometanju zapadnih radiopostaja, a poznat je među pratiteljima ovog fenomena pod inicijalima J. M., tvrdi da je riječ o šifriranim naređenjima vojnih jedinica u Rusiji.

VJESNIK BURE

Drugo što zabrinjava jest izvještavaj ruskih medija o tome da je Ukrajina konačno prekinula strogo tajnu izravnu komunikacijsku liniju između Kijeva i Moskve, koja je funkcionirala od 1998. No krv u žilama ledi nepotvrđeno izvješće prema kojem su američki špijuni navodno zabilježili pojavu nuklearnog transportera ruskog ministarstva obrane na Krimu, u blizini Kerča. Iako podatak zvuči djetinjasto, navodi se da transporteri na prozoru imaju napisan broj 39, koji označava broj regije, i broj 12, koji pripada GUMO-u, odnosno glavnoj upravi ruskog ministarstva obrane zaduženoj za skladištenje, rad i održavanje nuklearnog oružja. Ta uprava također uključuje Službu za posebnu kontrolu, koja prati nuklearne pokuse u drugim zemljama.

Koliko god bio izranjavan, i ruski medvjed prije zimskog sna također pokušava prozračiti svoj zapadnim pritiskom skučeni i ustajali brlog instaliranjem najnovijih niskoletećih krstarećih raketa na nuklearni pogon Burevestnik (NATO imena Skyfall) na položaje prema Finskoj u vologodskoj regiji. Na Zapadu je stvorena velika pompa oko Burevestnika, a američki dužnosnici osudili su ruski razvoj "krstarećih raketa na nuklearni pogon koje izbacuju radijaciju" nazvavši ih "letećim Černobilom". Naime, za razliku od standardnih krstarećih raketa, koje pokreću mlazni motori, Burevestnik ima nezaštićeni nuklearni reaktor. To mu u teoriji daje mogućnost letenja na gotovo neograničenim udaljenostima pod čudnim kutovima na ultramalim visinama, radaru nevidljivim. Ako su plasirani podatci točni, onda bi to mogao biti preokret u asimetričnom odgovoru na 2026. u Njemačkoj moguće raspoređivanje raketnih sustava srednjeg dometa "Dark Eagle", baziranih na hipersoničnim nosačima "Glide Body Block 1", brzine 17-5 maha, kao i na mobilnom raketnom sustavu "Griphon", temeljenom na podzvučnim krstarećim raketama BGM-109E "Tomahawk Block IV".

Kako se ne bi sve raspalo prije reda, SAD i UK, bez konzultacija s EU-om, šalju signale da će ipak dopustiti upotrebu dalekometnog oružja za udare na ključne vojne ciljeve unutar Rusije...

Kada i ako Rusi uklone navodne komunikacijske i ine nedostatke na Burevestniku, misle stručnjaci, dobili bi mogućnost oscilirajućeg gađanja neprijatelja na mjestima gdje mu je obrana nedovoljno robusna. Podsjetimo da glavni neprijatelj Rusije Amerika ima troslojnu antibalističku obranu. Prvi sloj je sustav GMD (Ground-Based Midcourse Defense) s pouzdanošću od 60 posto, slijedi THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), a na kraju porezne obveznike štiti savršeni sustav Patriot. S druge strane, iako Ruska Federacija ulaže znatna sredstva i energiju u ozbiljne ratne igre, njezine zaštitne sposobnosti A2/AD (Anti-access/area denial) i dalje su slabe. Federacija nema cjelovitu zaštitu (A2/AD), nego se djelomično štite samo Moskva, Kalinjingrad, Krim... i možda neke druge lokacije poput Murmanska, koje bi se vjerojatno raspale u slučaju djelovanja visokog intenziteta i brzine napada.

Rusija, s ograničenim brojem izviđačkih satelita, lošom obradom i prijenosom podataka, upad u kursko područje pokušava razriješiti specijalcima, privatnim zaštitarima i FSB-om...

Bez obzira na to što Rusija zbog veličine i geografskog položaja nema potencijal za pravu A2/AD strategiju poput moćnog SAD-a, ona u odnosu prema europskim zemljama i dalje ipak ima kakve-takve A2/AD sposobnosti koje joj mogu poslužiti za odvraćanje protivničkih snaga od određenog teritorija i ometanje slobodnog manevriranja neprijateljske vojske po lijevoj strani Dnjepra.