03.10.2020., Pula - U prostorijama SDP-a u drugom krugu unutarstranackih izbora glasao je Pedja Grbin, jedan od kandidata za predsjednika SDP-a. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
PIXSELL
21.9.2024., 05:00
TJEDNI OSVRT

Bitka za šefa SDP-a u sjeni velikog skandala

Unutarstranački izbori u SDP-u, izgleda, ipak nisu najdemokratičniji u državi, kako se vole busati u toj stranci. Naime, u SDP-u je izbio veliki skandal i prava sramota.

Podsjetimo, Središnja izborna komisija poništila je unutarstranačke izbore provedene prošle subote u splitskom SDP-u. I one za predsjednika SDP-a i one za članove Predsjedništva, kao i za članove Glavnog odbora. Zbog uočenih nepravilnosti izbori su danas trebali biti ponovoljeni za Predsjedništvo i Glavni odbor, kada je i drugi krug izbora za predsjednika stranke, u koji su ušli Siniša Hajdaš Dončić i Zoran Paunović. Izbori su poništeni, kako tvrde u SDP-u, zbog nepotpune izborne dokumentacije. No splitska organizacija uložila je žalbu tvrdeći da nikakvih nepravilnosti nije bilo, nego je jedini problem u tome što se s dostavom izbornih materijala kasnilo, i to jer se članu koji ih je prevozio u Zagreb pokvario automobil. Oni pak koji su na nepravilnosti upozoravali i prije odluke o poništenju izbora, tvrde potpuno suprotno i spominju poprilične malverzacije s glasovima. "Krenulo se zvati ljude, pa se doznalo i da su neki zaokruženi da su glasovali iako na izbore uopće nisu izišli", kaže jedan istaknuti član SDP-a iz Dalmacije. Ipak, nakon uložene žalbe troje SDP-ovaca, odlučeno je kako će danas i Splićani glasovati samo za dvojicu kandidata u drugom krugu - Paunovića i Hajdaša Dončića, odnosno da se neće ponavljati izbori za članove Predsjedništva i Glavnog odbora. Drugi su se pak pitali i kako je moguće da se izbori, s obzirom na to da je na njih sada pala velika sumnja, ne ponavljaju čak i za prvog čovjeka stranke. U vrhu SDP-a odgovaraju kako je razlog što ponovljeni izbori ni na koji način ne bi mogli utjecati na rezultat za predsjednika. Iako je pitanje je li to doista tako s obzirom na to da je, primjerice, dosadašnjem potpredsjedniku stranke Hajdašu Dončiću nedostajalo samo oko stotinjak glasova. Možda bi dobio već u prvom krugu da nije bilo nepravilnosti. Ipak, sad je samo pitanje može li danas u drugom krugu Paunović iznenaditi favoriziranog Hajdaša Dončića. Jer gradonačelnik je Makarske i na nacionalnoj razini manje poznati SDP-ovac, prema mnogima, neočekivano ušao u drugi krug, osvojivši 19,68 posto glasova, ali, iako autsajder, odmah je dao do znanja da nema namjeru predati se bez borbe.

Inače, Hajdaš Dončić u prvom je krugu premoćno pobijedio osvojivši 48,99 % glasova. Hoće li i u drugom krugu biti iznenađenja i može li možda pobijediti novo lice, znat ćemo već večeras.